Marko Livaja

 NIKSA STIPANICEV Cropix
IMPRESIVAN PODATAK

Hajdukov apsolutni fenomen: Samo tri nogometaša su ispred Marka Livaje u cijeloj Europi

Hajdukov kapetan riješio je Šibenik sudjelujući kod sva tri pogotka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. travanj 2023. 06:44

Marko Livaja trenutačno je četvrti igrač Europe po zbroju golova i asistencija u nacionalnim ligama, a šesti u svijetu. Pitanje je hoće li doseći prošlosezonski učinak od 28 pogodaka u HNL-u jer sada je na 18, ali po namještenim golovima već ga je nadmašio.

U Šibeniku je još jednom pokazao s koliko strasti igra i kakvi ga motivi guraju. Livaja vjeruje u Hajdukovu titulu. Ne daje to na sva zvona, ali vidi se. Po angažmanu jer igrao je pod injekcijom zbog bolnih leđa, po igri, zabio je i dvaput asistirao, te po izjavama u kojima ističe kako je “najbitnije da su smanjili prednost Dinama na sedam bodova”.

- Nadamo se. Imamo još jednu utakmicu na Poljudu protiv Dinama, ali moramo gledati sebe. U ekipi je dovoljno iskusnih igrača da nam se ne smiju događati padovi u igri kao u Šibeniku, gdje smo rezultat odveli u neizvjesnost.

Livaja s 18 golova sigurno grabi prema još jednoj nagradi za najboljeg strijelca, a s 10 asistencija ima dvoznamenkasti učinak i u toj kategoriji. Otkako se vratio u Hajduk dao je za njega 57 golova uz 26 asistencija u 89 nastupa u svim natjecanjima. Nikad nigdje nije bio tako plodan jer to je praktično jedan konkretan učinak po nastupu, zabijen ili namješten pogodak. Najbolje je prije toga punio statistiku u AEK-u, tamo je u 147 utakmica skupio 42 pogotka i 29 asistencija.

Protekle sezone dao je 28 golova, ali imao je sedam asistencija, a sad je prvi put dvocifren i u toj drugoj kategoriji. Livaja je s tim učinkom trenutačno šesti najbolji u svijetu u prvoligaškom nogometu po zbroju golova i asistencija, četvrti u Europi, međutim, ako bismo izuzeli Rayana Philippea, koji “trpa” u slabašnoj luksemburškoj ligi, Hajdukov napadač je treći na Starom kontinentu odmah iza Erlinga Brauta Haalanda i Ennera Valencije i peti na planetu.

U sveukupnoj svjetskoj konkurenciji vrh drži spomenuti Phillipe, 22-godišnji Francuz stigao iz Dijona, ljevokrilni napadač luksemburškog kluba Hesperange, koji je u 19 utakmica naslagao 21 pogodak i 20 asistencija. Taj mladić i njegova momčad poigravaju se u tamošnjem prvenstvu s mnogim rivalima, a njegov kolega Dominik Stolz, koji je ofenzivni veznjak, poravnat je s Livajom na 28, samo što ima 16 golova i 12 dodavanja za pogodak.

Philippeov zbrojeni učinak 41 za osam je bolji od Haalandova (33), ali luksemburška i engleska Premier liga nisu isti sport. Norvežanin iz Manchester Cityja je u 26 susreta skupio 28 golova i 5 asistencija. Treće mjesto dijele Henry Martin, središnji napadač meksičkog kluba America s 30 (21+9) i Kodjo Fo Doh Laba, Togoanac iz Al Aina (Ujedinjeni Arapski Emirati). Njegov je učinak jednako raspoređen. Peti je s 29 Enner Valencia, Ekvadorac iz turskog Fenerbahčea s 25 golova i četiri asistencije u 21 utakmici.

Livaja dijeli šesto mjesto, osim sa Stolzom i s Ryanom Brobbeijem iz velškog kluba The New Saints. Razlika je i njegova prednost što je u odnosu na njih dao više golova jer oni su na 16, odnosno, 13. I protekle sezone nalazio se na sličnim kotama, otkako je u Hajduku navikao se na takve visine.

VODEĆI U EUROPI PO ZBROJENIM GOLOVIMA I ASISTIMA

Rayan Philippe 41 (21+20)

Erling Haaland 33 (28+5)

Enner Valencia 29 (25+4)

Marko Livaja 28 (18+10)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 14:11