Gennaro Gattuso

 ANTE CIZMIC Cropix
TRENERI GA HVALE

Hajdukov čovjek za ‘prljavi posao‘: Gattuso je našao savršenu ulogu igraču koji svaki put ‘preore teren‘

Bio je jedan od najvećih upitnika, a sada je neizostavni član lidera prvenstva
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 25. listopad 2024. 15:05

Anthony Kalik je od dolaska Gennara Gattusa neizostavan član udarne postave Hajduka. Njegov status ostao je nepromijenjen do dana današnjeg, a ta je priča doista zanimljiva. Zanimljiva je iz perspektive retrovizora i pogleda koji mjesec unatrag.

Bio je to početak sezone u koju su bijeli ušli nestabilno. Čak ne toliko što se tiče bodovnog konta jer to na tablici ni u jednom trenutku nije izgledalo loše. Loš je bio dojam, a na sve to se nadovezalo ispadanje iz Europe. Tražili su se tada krivci u mnogima, a najveće je kritike trpio baš Kalik koji je donedavno često igrao i na krilu što nije njegova prirodna pozicija.

90 minuta maratona

U posljednje se vrijeme ustalio u veznom redu uz Krovinovića i Rakitića, a to je mjesto inače držao Rokas Pukštas. Kalik je po vokaciji veznjak, ali uz aut liniju igrao je prinudno jer Gennaro Gattuso na toj poziciji nije imao lepezu rješenja kakvu ima danas.

image

Anthony Kalik

JAKO PRKIC Cropix

Zna se dobro kakav je igrač Kalik, poznate su sve njegove mane i vrline. Pokriva on velik dio terena, odradi 90 minuta maratona, ali kaska u napadačkim rješenjima. Ipak, Gattuso dobro zna u koju svrhu koristi igrača koji svaku utakmicu preore teren. Često Talijan zna pohvaliti Kalika, a pamtimo i kako je objasnio da je on neizmjerno bitan za ovu momčad. Jasno, svaka ekipa mora imati nekoga tko odrađuje “prljave poslove”, a u ovom odnosu snaga to je uloga Hajdukove sedmice. I odrađuje je jako dobro. Kalikov problem je što njegov učinak gotovo nikada neće biti statistički vidljiv. Znat će ga samo Gattuso i njegov stožer preko mjerača kilometara i potrošnje što ga nose igrači ispod dresa.

Često se može čuti i kako Kalik u veznom redu trči i pokriva za Rakitića i Krovinovića, a Raketa onda lakše i bezbrižnije radi ono u čemu je bez premca najbolji - distribuira loptu i kontrolira ritam Hajdukove igre. Recimo, kada je u pitanju Kalik na pamet pada utakmica na Rujevici između Rijeke i Hajduka pod Ivanom Lekom. Tada je 26-godišnji Australac, čije srce pripada Splitu, odradio 45 minuta, a u nastavku ostao u svlačionici.

Pohvale i od Leke

Ivan Leko je tada rekao kako je zadovoljan s Kalikom jer je on svoj posao odradio. A opis toga posla uvijek je isti. On drži ritam presinga Bijelih, sitnim prekršajima razbija ritam igre protivnika i gotovo uvijek je zadužen za najbolje igrače na drugoj strani.

Kako se dizao Hajduk, tako se dizao i Kalik i sada igra s puno više samopouzdanja i više se nitko i ne pita zašto je on uvijek u prvih 11. Gattuso je dobro objasnio koja je Kalikova uloga, a on je, čini se, ispunjava savršeno. Slična je recimo priča bila i kod nedavno odigranog jadranskog derbija kada je Kalik bio pozicioniran iza Livaje i opet bio predvodnik pritiska Hajduka, a posebnu pažnju je davao Fruku i Jankoviću.

image

Bruno Durdov i Anthony Kalik

DUJE KLARIC Cropix

Samopouzdanje Kaliku vidljivo raste iz utakmice u utakmicu. Protiv Šibenika se upisao u strijelce, a u Koprivnici je, osim opisanog posla, svoju igru oplemenio i sudjelovanjem u napadačkim akcijama kojemu je čak dodao i pokoju minijaturu poput onog ostavljanja petom za Biuka. Talijan na klupi bijelih Kaliku je pronašao idealnu ulogu, a ovaj mu očito vraća na najbolji mogući način. I nema razloga da to ne nastavi raditi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. listopad 2024 15:06