DUJE KLARIC Cropix
Sve ovisi o Stipi

Hajdukov dragulj bi mogao biti primjer drugim igračima, ali jedna stvar u tom transferu jest paradoksalna

U MLS-u se igra ozbiljan nogomet. Ono što ga razlikuje u odnosu na Europu je prevlast fizičke komponente
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. siječanj 2023. 09:42

Transfer Stipe Biuka iz Hajduka u Los Angeles FC, odnosno, iz Europe u Major League Soccer, odjeknuo je kao veliko iznenađenje. Ne zato što 20-godišnji splitski mladi reprezentativac ide u inozemstvo, nego zato što je njegovo odredište SAD. Transfer Biuka je za Hajduk, ako su brojke vjerodostojno medijski prenijete, vrlo dobar posao. Preko 6 milijuna eura, plus bonusi (oko 1,5), te što je važno, 20% od idućeg transfera, financijskih je okvira više-manje sličnih europskim. Hoće li budući transfer biti milijunski izraženiji, posljedično i postotak za Hajduk, to je zapravo uzročno povezano s onime što će Stipe Biuk pokazati na američkim stadionima...

Posložena pravila

U domaćem nam okruženju američki soccer nije doživljen kao relevantan nogometni okvir. Dakako da su u pitanju prije svega doživljaji temeljeni na činjenici da je sustav sporta u SAD-u sasvim drugačiji u odnosu na europsku tradicionalnost. MLS je liga koju se vodi centralizirano, a svi klubovi, njih 28, su franšize (kolokvijalno ispostave) koje rade po pravilima “brenda”. Kad se to više ne događa, onda klubovi jednostavno nestaju. Kad se netko novi želi uključiti u sustav MLS-a, mora ispuniti niz preduvjeta. Primjerice, poželjno je da dolazi iz velikog urbanog centra, sa što više stanovnika (navijača) i posljedično tržišnog potencijala.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

No, koliko ozbiljan novi klub mora biti da bi dobio franšizu sugerira “ulaznica”, odnosno, 200 milijuna dolara. Pola tog iznosa pripada MLS-u, a pola se dijeli na sve ostale sudionike. U rosteru može biti 18-20 profesionalaca, koji se moraju uklopiti u salary cup (gornja granica je sada 4,9 milijuna dolara), a onda klubovi mogu angažirati još 10 igrača koji su unutar kategorije mladih poniklih u klubu ili su U-25. Tako se želi poticati klubove da angažiraju mlade igrače, a destimulira se dovođenje starijih isluženih igrača u potrazi za posljednjim milijunima karijere...

Simbolični pokazatelj

Stipe Biuk spada u razred priželjkivanih angažmana. Tek je navršio 20 godina, mladi je reprezentativac države koja je svjetska nogometna reprezentativna sila, te je skupio važno seniorsko iskustvo u velikom klubu (dvadesetak mjeseci, sedamdesetak nastupa). Amerikanci, na stranu to što su još uvijek doživljeni kao “egzotika nogometnog pristupa”, jako puno ulažu da im soccer napreduje. Evolucija tog sporta, koji je profesionalno pokrenut godinu dana pred domaćinstvo Mundijala 1994, u prvoj fazi nije imala željene ritmove. No, porast kompetitivnosti reprezentacije SAD-a, puno ulaganja u Akademije, gradnja nogometnih stadiona i sve veći interes biznismena za ulaganja u nogomet, doprinijelo je iskoraku. Činjenica da će se iduće Svjetsko prvenstvo opet (dijelom) održati u Americi (uz Meksiko i Kanadu), sasvim jasno pokazuje da su Amerikanci ovaj put vrlo odlučni podignuti soccer na više natjecateljske razine i posljedično tržišne iskorake.

Los Angeles FC je klub koji je nastao prije 8 godina. Četiri godine kasnije, nakon što su startali s jednom kategorijom Akademije (U-13) i prijavili su osam mladih selekcija svih dobi, Los Angeles FC prijavio se i za MLS. Ozbiljan projekt u roku od četiri godine donio je već prvu titulu prvaka (2022.) kao i dva kup-trofeja, a u kojem poslovnom smjeru i razvoju ide klub dovoljan je pokazatelj izgradnja vrlo lijepog i funkcionalnog stadiona, sufinanciranog od Banc of California, po kojem je objekt dobio i ime...

Stipe Biuk je tretiran kao simbolični pokazatelj da se želi dovoditi kvalitetne mlade igrače i iz Europe. Za Amerikance je Europa vodilja i gotovo svi u socceru imaju ambiciju okušati se i afirmirati na Starom kontinentu. Upravo zbog prestižnosti Amerikancima je jako važno ako uspiju dovesti nekog Europljana koji, kao u slučaju Biuk, ima preduvjete da ostane u Europi i to u zapadnim jačim ligama...

Prevlast fizike

U MLS-u se igra ozbiljan nogomet. Ono što ga razlikuje u odnosu na Europu to je prevlast fizičke komponente, odnosno, izrazito zahtjevna liga u kontekstu intenziteta igre i čvrstine duela. Tehnički i taktički su inferiorniji Europi, ali s ulaganjima u MLS, ali i drugim ligama, odnosno, kroz sustav High school i University system, američki će nogomet rapidno napredovati.

Stipe Biuk ima priliku razigrati se i nametnuti u novoj mu stvarnosti. Paradoksalno jest da može biti i primjer igrača koji će napraviti iskorake u SAD-u, a onda može izazvati pažnju europskih skauta, koji ionako uz tradicionalno tržište Južne Amerike već desetak godina kontinuirano češljaju baze nogometa Sjeverne Amerike i Kanade.

Put u MLS jest svojevrsna avantura za Europljane, ali Biuk ima samo 20 godina, te uz kvalitetan razvoj u manjem pritisku tamošnjeg okruženja može napraviti važne iskorake i posljedično se vratiti u snažniju europsku konkurenciju. Sve će, naposljetku, ovisiti o njemu i njegovom učinku.



VRIJEDNOSTI MOMČADI

Dinamo Zagreb

113

milijuna eura

Los Angeles FC

63

milijuna eura

Hajduk Split

47

milijuna eura

Rekordne Hajdukove prodaje u posljednjih deset godina (TM)

1. Nikola Vlašić (Everton, 2017.)10,8 milijuna €

2. Domagoj Bradarić (Lille, 2019.)7,0 milijuna €

3. Stipe Biuk (Los Angeles FC, 2022.)6,5 milijuna €

4. Ante Palaversa (Man. City, 2019.)6,3 milijuna €

5. Toma Bašić (Bordeaux, 2018.)3,8 milijuna €

6. Lovre Kalinić (Gent, 2017.)3,1 milijuna €

7. Mario Vušković (HSV, 2022.)3,0 milijuna €

Andrija Balić (Udinese, 2016.)3,0 milijuna €

Karlo Letica (Club Brugge, 2018.)3,0 milijuna €

10. Mario Pašalić (Chelsea, 2014.)2,5 milijuna €

11. Marin Ljubičić (LASK, 2022.)2,4 milijuna €

Zanimljivost

Dioničari aktualnog prvaka MLS su i poznati glumac Will Ferrell, umirovljena nogometica Mia Hamm-Garciaparra i legendarni košarkaš Magic Johnson. (rm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 07:20