ANTE CIZMIC Cropix
VAŽNA KARIKA

Hajdukov dragulj nikad bliže odlasku! Što njegova prodaja može donijeti, odnosno odnijeti Hajduku?

Valjda su svjesni na Poljudu da ideja o njegovom transferu teškom 10 mil. eura trenutačno nije ni izbliza realna
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. kolovoz 2022. 09:31

Gianluca Di Marzio slovi za najupućenijeg stručnjaka za nogometne transfere u Italiji. Di Marzio tvrdi da je Sampdoria na Poljud poslala ponudu za Stipu Biuka (19), najtalentiranijeg i najtraženijeg igrača Hajduka. Di Marzio ne navodi koliko je ponuda teška, ali špekulira se da bi mogla dosegnuti oko 6 milijuna eura.

Nije Sampdoria jedini europski klub koji traži Biuka. Nekoliko njemačkih klubova predvođenih Freiburgom i Borussiom (M) već je slalo ozbiljne "signale" Hajduku. I Club Brugge je bio u igri, kao i neki klubovi iz Turske. Biukov talent privlači mnoge, pitanje je samo koliko u to spremni platiti. I za koliko ga je novca Hajduk spreman pustiti.

Znamo što Hajduk gubi s prodajom Biuka. Mladog igrača koji oduševljava brzinom i driblinzima, lakoćom baratanja s loptom, koji je prije godinu i pol dana, kada se tek pojavio na sceni, izgledao kao igrač kojem je samo nebo granica. Hajduk igrača sličnog Biuku nema u svlačionici.

image
ANTE CIZMIC Cropix

I zato su Jakobušić i Nikoličius u nekoliko navrata već odbijali vrlo unosne ponude za mladog krilnog napadača. Po riječima Nikoličiusa neke su bile teške i oko 10 milijuna eura. Vjerojatno s bonusima. "Ne želim prodavati klupsko blago samo da bi klub preživio". To je stav kojeg se Jakobušić čvrsto drži od prvog dana mandata na Poljudu.

Postoje - međutim - financijske granice preko kojih nitko ne može priječi, pa tako ni Jakobušić. Kao i pitanje što bi mogući Biukov transfer mogao donijeti Hajduku?

Stipe Biuk u uzvratu protiv Vitorije nije bio starter. Što je šokiralo mnoge, ali je i potvrdilo ono što smo mogli konstatirati odavno. Biuk je važan igrač Hajduka, ali ne ide u red onih koji su neupitni nositelji igre u očima Valdasa Dambrauskasa. Takve ne ostavljaš na klupi u tako važnoj utakmici u kojoj nemaš pravo na kiks. Hajduk dakle može nastaviti sezonu i bez Biuka, a da svlačionica u viziji trenera ne dobije udarac od kojeg se neće moći oporaviti. Biuk je u prošloj sezoni prikupio 1.873 minute u 34 utakmice. Ili tek 55 minuta u prosjeku. U pregršt utakmica Biuk je bio igrač kojeg je Dambrauskas prvog mijenjao. Biukov učinak od samo jednog gola i tri asistencije ide treneru u prilog za takav status mladog igrača, dok s druge strane Biuk ima pravo pričati o manjku trenerovog povjerenja i zaštite, što je svakom mladom igraču iznimno bitno.

Hajduk s druge strane mora dovesti pojačanja želi li biti konkurentan Dinamu u borbi za naslov prvaka. Nećemo spominjati koliko bi igrača trebalo dovesti uđe li Hajduk u Konferencijsku ligu, jer na tom putu stoji mu Villarreal, aktualni polufinalist Lige prvaka. Nije zato realno pričati o jeseni u Europi. Međutim, Hajduk nužno treba pojačanja - a ne prinove - u veznom redu. Krovinović treba daleko snažniju podršku od ove koju sada ima u Grgiću, Vukoviću, Fossatiju i Atanasovu. Pričamo o barem jednom klasnijem veznjaku, ako ne i o dvojici.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Takva pojačanja koštaju, a Hajduk si ih ne može priuštiti bez da dobije značajan novac od barem jednog igrača. Znamo da je prije mjesec dana Emir Sahiti bio jako blizu transfera u HSV, ali to je propalo jer HSV nije prodao igrača kojeg je trebao prodati kako bi otvorio prostor za Sahitija, ali i namaknuo novac za odštetu Hajduku. Trebao je to biti transfer od tri milijuna eura, ali nije se dogodio. Hajduk stoga ovog ljeta u stavci "prihodi od odšteta" nema ni kune prihoda. Novci od Vuškovića (3 milijuna) i Nejašmića (1,25) stigli su i potrošeni puno prije srpnja. Na žalost navijača, Hajduk tu stavku mora popuniti želi li biti solventan. Napokon, i Jakobušić je proljetos objašnjavajući dioničarima kluba kako planira pokriti minuse teške 50-tak milijuna kuna jasno kazao da su transferi biti jedna od ključnih stavki njegovog financijskog programa. Ima Hajduk 10.000 pretplatnika, ima i puno sponzora, odlične prihode od prodaje dresova, ali sve je to nedovoljno za pokrivanje budžeta teškog blizu 25 milijuna eura.

Stoga je realno zaključiti da Stipe Biuk nikada nije bio bliže izlaznim vratima Poljuda. Pitanje je samo je li ponuda Sampdorije ili nekog drugog kluba onakva kakvoj se u Hajduku nadaju. Valjda su svjesni da ideja o Biukovom transferu teškom 10 milijuna eura trenutačno nije ni izbliza realna. Europsko tržište preplavljeno je klubovima koji su u minusima, a i Biukove igre u preteklih godinu dana nisu otišle u smjeru kojim je krenuo kad se poput meteora ukazao u seniorskom nogometu.

Naravno da Jakobušić neće ići ispod cijene koju je zamislio. Je li to četiri, pet, šest ili sedam milijuna znaju samo on i Nikoličius. Kao što obojica dobro znaju i koliko su im nužna pojačanja na nekim drugim pozicijama, prije svega u veznom redu. I mogu li do njih doći bez transfera Stipe Biuka?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 01:21