TOM DUBRAVEC Cropix
Ozračje na Poljudu

Hajdukov plan je doći do titule pobjedama u serijama: ‘Sve naše misli okrenute su prema sljedećem zadatku‘

Navijači Hajduka visoko postavljaju letvicu osvajanja bodova jer "biti drugi nije dio plana"
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 07. rujan 2022. 12:11

Hajduk je, poslije neuspješnog niza od pet poraza u šest utakmica (tri u europskim kupovima i dva u prvenstvu), na raskošan način došao do pobjede i tri boda protiv Slaven Belupa (5-1). Kako su zahtjevi navijača ogromni, oni traže borbu za naslov prvaka, pa kako je i sportski direktor Mindaugas Nikoličius objavio na Instagramu poruku: "Biti drugi nije dio plana", tako su se odmah rasplamsale kalkulacije kako će se "bijeli" primaknuti vodećem Dinamu (trenutačno 22 boda iz osam utakmica, Hajduk 12 iz šest), pa se traže pobjede u serijama. I to, najprije tri do stanke zbog reprezentativnih obveza, a onda u nastavku na preostalih osam, sve pobjede na Poljudu (Varaždin, Dinamo, Osijek, te zaostala protiv Gorice), te još najmanje osam bodova na gostovanjima (Rijeka, Gorica, Lokomotiva, Slaven Belupo). Ukupno uoči proljetnog starta 41 bod!

Prva i druga runda

Prezahtjevno? Pretjerano? Preambiciozno? Možda, ali navijači Hajduka postavljaju visoko letvicu osvajanja bodova, jer jedino tako mogu ući u ravnopravno nadmetanje protiv Dinama, koji će u međuvremenu, uz devet utakmica u prvenstvu, imati i šest teških u Ligi prvaka.

Dakle, prva runda: pobjede protiv Šibenika u gostima, Rijeke i Istre 1691 u Splitu. No, trener Hajduka ne voli takve najave…

- Nisu to laki zalogaji - rekao je trener Valdas Dambrauskas.

- Kad se naše protivnike tako olako valorizira, to je uvreda za te momčadi. Mi ne trebamo slaviti ovu pobjedu protiv Slavena, već ići iz utakmice u utakmicu. U ovoj ligi ništa nije besplatno.

Prema njegovom stajalištu "sve naše misli okrenute su prema sljedećem zadatku", utakmici u Šibeniku. A to je "lokalni derbi, taj ogled treba shvatiti vrlo ozbiljno, jer su Šibenčani dobro krenuli u sezonu".

Optimizam pristalica "bijelih", ta radost kompletnog navijačkog puka, temelji se na činjenici da je Hajduk napokon ostvario visoku pobjedu od 5-1, i to protiv momčadi Slaven Belupa, koja je, pod vodstvom trenera Zorana Zekića, hit ovog prvenstva. "Bijeli" su protiv Slavena proigrali u drugom poluvremenu, tako da su, prema prilikama, mogli doći i do uvjerljivije pobjede.

Taj utisak sasvim je zanemario činjenicu da se Dambrauskasova momčad prilično mučila u prvih 45 minuta, premda su imali veliku prednost u posjedu lopte (čak 70:30 posto), ali nikako nisu uspijevali probiti obrambeni zid Koprivničana. Čak su gosti poveli s 1-0 preko Kosovara Arbera Hoxhe, koji je kasnije od junaka postao tragičar, jer je već u 53. minuti isključen (dva žuta kartona).

U drugom poluvremenu "bijeli" su djelovali nezadrživo, zaredali su s pet golova u mreži Slavena (Nikola Kalinić dva, David Čolina, Jan Mlakar, Jani Atanasovski po jedan). Prema svemu, odlučujući je bio drugi, vodeći gol Hajduka za 2-1, u režiji Josipa Eleza (duga dijagonala od pedesetak metara) i egzekuciji Čoline (njegov efektan pogodak).

Kalinićevo buđenje

- Nema ljepšeg doživljaja za mene - rekao je David Čolina - od pogotka za vodstvo od 2-1, i to u 100. nastupu pred našom publikom. Očekujem da ćemo osvojiti svih devet bodova u iduće tri utakmice.

Hajduk je pod trenerom Dambrauskasom, uz ovu pobjedu od 5-1 protiv Slavena, tijekom njegovih 29 utakmica za bodove na klupi Hajduka, dosad visokim omjerom od četiri gola razlike, svladao u Splitu Lokomotivu i Istru 1961, te u gostima Goricu (svih s po 4-0). Je li onda na temelju razigranosti u drugom dijelu prošle utakmice, napokon pronađena formula za učinkovitiju igru Hajduka?

Moguće je da će Kalinić, napokon spreman, nakon niza problema s ozljedama i bolesti, svojim golgeterskim sposobnostima igrati standardno i u ofenzivi olakšati posao Livaji i drugima. I za kraj, nikako manje važno, nego kao značajka snage splitskog kluba, ta silna potpora s tribina, pa je u prošlom kolu zabilježen podatak od 15.801 gledatelja na Poljudu, dok je na preostale sve četiri utakmice Supersport HNL-a sveukupno bilo 12.464 gledatelja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:24