Luka Vušković već je zaludio pola Europe, a tek mu je 15 godina

 VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
BIJELI DRAGULJ

Hajdukov wunderkind ispisao povijest, a za njim već luduje nogometna Europa! Mogao bi nadmašiti i Tudora

‘Savršena kombinacija klasičnog stopera i braniča koji zna igrati s loptom‘, pišu o mladom Vuškoviću
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. rujan 2022. 21:18

Luka Vušković novo je ime izašlo iz poljudskog inkubatora, novi talent koji je nastupom protiv Uranije prošle nedjelje u Baškoj Vodi ušao u klupsku povijest. Zaigrao je za Bijele s 15 godina, sedam mjeseci i jednim danom čime je postao najmlađi u povijesti, barem što se tiče neslužbenih, odnosno prijateljskih utakmica. Visoki stoper, učenik 1. razreda Prirodoslovne gimnazije (kemijski smjer) u Splitu, dolazi iz poznate nogometne obitelji. Djed Mario bio je junior Hajduka iz Ivićeve zlatne generacije Šurjaka i Mužinića, pa je otac Danijel bio senior Hajduka iz generacije Srne i Carevića (1981./82.), dok je stariji brat Mario (2001.) igrač HSV-a i mlade reprezentacije Hrvatske. Za najmlađeg Vuškovića već postoji interes iz cijele Europe, ali nema razloga nabrajati klubove koji se usmeno raspituju. Dovoljno je navesti što o 15-godišnjem Vuškoviću kaže web-portal Football talent scout.

Savršena kombinacija

"Kompletan, dominantan i elegantan stoper, savršena kombinacija klasičnog stopera i braniča koji zna igrati s loptom. Ima vrlo dobar omjer tjelesne mase, fizičke snage, izdržljivosti i prirodne kondicije, zbog čega se ugodno osjeća u duelima. Sposoban je igrati kao desni i lijevi stoper u obrambenoj liniji s četiri igrača, ima vrlo dobru koordinaciju i rad nogu za igrača njegove visine. Poznat je po svojem osjećaju za prostor i razumijevanju igre, vrlo sabrano djeluje u situacijama kad je pod pritiskom i voli širiti igru dalekometnim dijagonalama. Izrazito je dominantan u zraku, prijetnja protivničkim obranama u prekidima. Taktički je pronicljiv, a tehnički sposoban za igru u raznim sustavima. Zreo je za svoju dob i karizmatičan, ima predispozicije da u budućnosti bude kapetan. Precizan je izvođač jedanaesteraca", napisano je na stranici FTS-a.

Luka Vušković počeo je u Hajduku, igra na poziciji desnog i lijevog stopera, a slično kao i stariji mu brat, može biti i zadnji vezni. Od ove sezone igra za juniore Bijelih s tim da je po godištu tek ulazni kadet, ali za kadete je igrao dok je bio pionir. Preskače uzrasne kategorije mladi Vušković i već ove zime sigurno će se naći na pripremama s prvom momčadi, jer nedavno je i sportski direktor Nikoličius u razgovoru s novinarima na Poljudu naglasio Luku Vuškovića klao “talenta kojeg treba afirmirati”.

Mnogo se očekuje

Mladi Vušković je izrastao do 193 centimetra, igrač je od kojeg se puno očekuje i po svemu sudeći trebao bi nadmašiti i svog brata Marija koji je svojevremeno bio u izboru Guardiana među 60 Top talenata Europe u svom godištu. Kako je krenuo, Vušković bi mogao nadmašiti i Tudora koji je s 20 potpisao za Juventus. Ali, ne treba se razmetati velikim najavama, treba Vuškovića pustiti da se razvija u Hajduku, jer već sljedećeg tjedna njegovi juniori imaju uzvratni susret s Gabalom u Azerbajdžanu. Samouvjereni Vušković spremno je ušao u konkurenciju dvije do tri godine starijih suigrača i protivnika, ali nisu juniori njegov “plafon”, spreman je očito i na veće dosege.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 04:52