VOJKO BASIC/CROPIX
PRIPREME ZA PROLJEĆE

Hajdukova formula za naslov: Ovaj dvojac mora postati stup momčadi, evo tko sve mora pokazati puno više

Valdas Dambrauskas danas će na zimske pripreme povesti momčad koja u sebi skriva golemi potencijal
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 03. siječanj 2022. 09:58

Valdas Dambrauskas povest će danas igrače na zimski dio priprema. Litavcu će to biti prve pripreme s Hajdukom i od prvog će dana biti pod velikom lupom. Splićani već godinama nisu s toliko očekivanja i medijske pažnje čekali nastavak sezone. Prethodnih godina optimizam bi tijekom ljeta prštao na sve strane, pa bi se uglavnom ugasio najkasnije u kolovozu, dok bi zima služila za vidanje teških rana.

A danas je vojska Hajdukovih navijača uvjerena da u svlačionici stanuje momčad sposobna otići do kraja. Prvenstvo je dakako glavna nagrada, ali i trofej u Kupu napaćenim bi navijačima donio veliku radost. I potvrdu da su na Poljudu dočekali priču vrijednu najveće moguće podrške.

Hajduk u proljeće ne ulazi kao netko tko bi morao osvojiti naslov. Najkvalitetnija svlačionica po svim igračkim parametrima nalazi se u Maksimiru, a ove je zime osnažena s dva velika pojačanja (Bočkaj i Ojeda), na koja je utrošeno impresivnih 7,5 milijuna eura. I još se čeka dolazak Kačavende. Dinamo je i prije dovođenja Bočkaja i Ojede bio izraziti favorit, sada je još veći. Nenad Bjelica navodno je u Osijeku dobio četiri milijuna eura s kojima ove zime može osnažiti ionako odličnu momčad. Rijeka za sada miruje, ali znamo da je Miškovićev pristup uvijek tih i ponizan. A redovito na Rujevici složi odličnu momčad.

Kako će na Poljudu odgovoriti prije svih Dinamu? Nikola Kalinić bit će istinsko pojačanje, klasni centarfor, igrač prevage, oružje koje bi u tandemu s Livajom trebalo razarati HNL terene. Međutim, Hajduk u svojoj svlačionici ima pregršt potencijala koji jesenas nisu ni izbliza eruptirali u punoj ili očekivanoj mjeri. Podignu li ti igrači razinu svoje igre na svoj optimum, Hajduk će automatski na proljeće biti barem 20 posto jači. I bez Nikole Kalinića. Evo i konkretnih imena igrača koji jesenas iz kojekakvih razloga nisu pokazali sve što doista mogu...

Lovre Kalinić

Kapetan, jedan od stožernih igrača, golman prebogatog iskustva, dokazan u odličnoj ligi kakva je belgijska. Dvije godine Kalinić je tamo bio najbolji golman lige, a prije toga s dva takva naslova okitio se i u HNL-u. Ljetos su ga napale ozljede, mučile su ga tetive na nogama, te je dio utakmica propustio, a dio branio pod injekcijama, daleko od prave forme. A Kalinić (31) tek ulazi u najbolje golmanske godine, motiviran je kao nikad u životu, a sada napokon i zdrav. Jesenas je u 15 nastupa primio 14 golova, sedam puta je imao čistu mrežu. Na proljeće bi te brojke morao osnažiti. Lovre Kalinić je kapetan Hajduka, na proljeće mora biti i stup momčadi, nosač na kojem će momčad moći jurišati na naslov.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Filip Krovinović

Hajduku se Krovinović priključio tek pet dana uoči sezone, a kako je u Benfici trenirao izvan kruga momčadi, jasno je da nije stigao tjelesno najbolje pripremljen. No, u vatru je gurnut odmah jer Hajduk je imao kroničan problem manjka veznjaka. I k tome je dobar dio sezone proveo na poziciji zadnjeg veznog ili “šestice”, a to nije mjesto koje mu pripada. Krovinović je prije svega “desetka”, iako je kao igrač Benfice najviše oduševljavao igrajući “osmicu”. Nedovoljno pripremljen, a onda dijelom i žrtvovan na poziciji “šestice”, Krovinović nije pružao igre kakve se očekuju od igrača njegovog kalibra.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Bio je dobar, ali može on daleko, daleko bolje. Jesenas je propustio i pet prvenstvenih utakmica zbog ozljede (gostovanje u Šibeniku ne računamo da je igrao jer je zamijenjen u 19. minuti), što ga je tjelesno opet izbacilo iz ritma i forme. Dolaskom Dambrauskasa dobio je više slobode i prostora za kreaciju, ali još uvijek to nisu igre na razini Krovinovićevog talenta. Krovinović u punoj formi mora biti igrač kojeg će i izbornik Dalić pomno pratiti. I igrač koji bi na proljeće trebao raditi prevagu na mnogim utakmicama. Rekli smo da Lovre Kalinić mora biti stup, nosač ove momčadi. Za naslov će Hajduk u istoj ulozi trebati i Krovinovića. Stupovi na kojima će Livaja i suigrači biti još dominantniji.

Marco Fossati

Marco Fossati (29) zaigrao je tek u 10. kolu jer je Hajduk dugo dvojio hoće li ga potpisati ili ne. Nije Nikoličiusu bila sporna klasa talijanskog veznjaka, nego spoznaja da je imao neugodnu ozljedu zgloba, zbog koje je morao mirovati cijelo ljeto. Duga stanka, kao i činjenica da nije prošao pripreme, ostavili su vidljive posljedice na Fossatijevoj formi, pa je iskusni Talijan u tih 11 prvenstvenih nastupa zaslužio neku mršavu “šesticu”, što je bitno ispod onoga što je pokazivao prošlog proljeća. Sada je zdrav, proći će pripreme i sigurno na proljeće biti barem 30 posto spremniji nego što je bio jesenas.

image
VOJKO BASIC/CROPIX

Josip Vuković

Josip Vuković (29) ljetos se u klub vratio na mala vrata, da bi cijelo ljeto bio na jako dobroj razini u ulozi defenzivnog veznjaka. Potom se i on ozlijedio, propustio ukupno sedam utakmica, u još dvije imao je sitnu minutažu, da bi tek u posljednjem kolu protiv Osijeka bio u udarnoj postavi i opet vrlo solidan. Fossati i Vuković trebali bi na proljeće biti udarni tandem veznjaka zaduženih za destrukciju suparničkih napada. Iskustvo imaju, pokazali su da mogu i znaju, a i oni na pripreme stižu potpuno zdravi.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Stipe Biuk

Krilni napadač, koji je prošlog proljeća zadivio pola Europe, nije imao jesen kakvoj su se svi u Hajduku nadali. Izvanserijski talent nekako je prikočila mladenačka nedorečenost, vjerojatno kao posljedica tereta velikih očekivanja, ali i Hajdukovih lutanja u igri, poglavito u vrijeme Jensa Gustafssona. Samo jedan gol i dvije asistencije, činjenica da ni jednu utakmicu nije bio 90 minuta na terenu, sugeriraju kako je Biuk prolazio tešku fazu odrastanja, što je normalno za dečka koji je tek napunio 19 godina. Bogatiji za tako veliko i bitno iskustvo, okružen sad već posloženom momčadi, Biuk bi na proljeće trebao ponovno biti na razini onog što je već pokazivao. A to nisu bili bljeskovi, nego 10-tak kontinuiranih nastupa mladića koji ima sve da izraste u klasnog igrača najviše europske razine.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Emir Sahiti

Emir Sahiti (23) nije više tako mlad, ali u nogama ima samo 55 HNL utakmica, plus što je ljetos tek dobio priliku pokazati što zna i može kao igrač Hajduka. I vidjeli smo od njega puno toga sjajnoga, od golova i asistencija, do fanatične borbenosti i velike trke. Nedovoljno iskusan, Sahiti se ipak previše trošio, pa je u završnici sezone malo posustao, te izgubio mjesto u udarnoj postavi. Međutim, Sahiti je i kao igrač s klupe sjajno reagirao, zabio je dva gola, upisao asistenciju, te potvrdio da kao igrač sazrijeva velikim koracima. Što je odlična podloga za još bolje proljeće.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Marin Ljubičić

Marin Ljubičić (19) jesenas je bio kao vatra i voda. Oduševljavao je energijom, trkom, hrabrošću, a opet znao razočarati s nekoliko promašenih velikih šansi, što bi više od svih potreslo njega, pa smo ga u dva navrata na terenu vidjeli uplakanog. Ali, sve je to normalno za tako mladog i očito vrlo emotivnog igrača, nestrpljivog da svima pokaže koliko zna i može. Na proljeće će već biti bitno zreliji, iako treba vidjeti što će za njega značiti najavljeni dolazak Nikole Kalinića.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

Problem koji Dambrauskas mora riješiti - kako zabetonirati posljednju liniju?

Naveli smo imena igrača kod kojih postoji veliki prostor za iskorak, što Hajdukove ambicije može samo dodatno podići. Međutim, na Poljudu postoje i igrački problemi, koji su značajno breme kad se slaže taktika koja bi trebala rezultirati šampionskim dosezima. Ti se problemi najviše očitiju u obrani, poglavito kad pričamo o igri stopera.

Josip Elez (27) jedini je siguran starter kad pričamo o zadnjoj liniji Hajduka. Oduševljava s loptom u nogama jer je tehnički na razini jako dobrih veznih igrača, a ima i iznimno izraženu kreativnost, kao i sposobnost da dijagonalama ili dubinskim loptama svoje napadače gura u jako opasnu zonu. Elez po utakmici ima 7,5 dugih dodavanja, uz više od 60 posto točnosti. No, Elez nije stoper kojeg odlikuje brzina, što znači da pokraj sebe treba brze suigrače u obrani. A u Hajduku to nema. Isprobavali su i Gustafsson i Dambrauskas i Katića i Simića i Dimitrova, ali nitko se od njih nije iskazao kao igrač za kojeg bismo rekli da treba biti neupitan starter. Katić je igrač kod kojeg postoji možda najveći prostor za pomak u igri, jer je jesenas prvi put zaigrao nakon teške ozljede i duge stanke, ali Katić također nije brz igrač.

Stoga, kad se Hajduk analizira kao kandidat za naslov, problem stopera nameće za kao najveći kamen spoticanja. Znamo da naslove teško osvaja momčad koja se prije svega nije u stanju obraniti. Hajduku je talentirana, ali ipak vrlo mlada momčad Lokomotive u 10 dana zabila šest golova. Istina, tri su hajdukovci sami sebi zabili, ali to ne mijenja biti. Momčad koja želi osvojiti naslov, mora imati “zabetoniran” zadnji red. Hajduk ga nema...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 00:39