Marko Livaja

 Ante Čizmić/Cropix
KRIZA NA POLJUDU

‘Hajdukova struka trebala bi odgovoriti na jedno pitanje o Livaji. To će bitno utjecati na budućnost‘

"Imali su idealnu situaciju, konkurencija se borila s problemima, a oni su mogli mirno promatrati"
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. rujan 2023. 07:12

Dva poraza zaredom izazvala su lavinu komentara, pitanja. Hajduk je u silaznoj putanji forme. Ne samo rezultata, nego i igre. Zato smo analizu aktualnog trenutka Bijelih povjerili stručnjaku od iskustva. Ivan Javorčić (44), nekadašnji U21 reprezentativac Hrvatske, igrač niza talijanskih klubova, a potom i trener Südtirola i Venezije, uhvatio se u koštac s teškim pitanjima.

- Rezultat i izvedbe jasno govore da je negdje došlo do pogreške u procesu. Kakve pogreške najbolje zna trener Leko - kazat će Javorčić i naglasiti:

- Trener uvijek ima najveću odgovornost, to uvijek mogu potvrditi iz osobnog iskustva. Po hijerarhiji odgovornosti prvo se pita trenera, a zatim igrače koji nisu oslobođeni svog dijela potpisa rezultata. Hajduk je imao dva tjedna stanke za homogenizaciju momčadi, prethodno je imao idealnu situaciju gdje se konkurencija borila s problemima, a Splićani su bili u komfornoj situaciji gdje su mogli sa strane mirno promatrati zbivanja i imajući golemi prostor za rad na sebi. Ali nisu iskoristili sjajnu poziciju u koju su sami sebe gurnuli na početku sezone.

image

Ivan Javorčić

SCREENSHOT YOUTUBE

Dva poraza otvorila su niz pitanja, a ono najvažnije u ovom trenutku jest kako podići momčad?

- Prvo moramo reći, trener nije svemoguć. Može igrače pokušati uvjeriti u njihove sposobnosti, podizati njihov nivo samopouzdanja, ali s druge strane, legitimno je pitanje o limitu momčadi.

Kemija Splićana

Javorčić u nastavku...

- Moguće je da je ekipa dosegla svoj limit, i tehnički i mentalno. Nije ni ta opcija isključena. Najlakše od svega je kritizirati trenera, ali trener ipak radi s ekipom koju ima. Jasno je da mora Leko vidjeti što se dogodilo s energijom igrača, kakva je kemija momčadi koja je u gotovo identičnom sastavu pobjeđivala na startu prvenstva.

Pored navedenog, Javorčić se osvrnuo i na pitanje Livaje. Koliko je već tinte potrošeno na analizu djelovanja najboljeg igrača na momčad, ali isto se pitanje uvijek ponovno postavlja, poglavito nakon poraza. Je li Hajduk previše oslonjen na Livaju?

- Slično je bilo pitanje s kojim se Parma bavila s Francom Vazquezom u momčadi. Glavni igrač, nositelj s najboljom statistikom, a pritom taktički puno nepredvidljiviji od Livaje. Uredniji je Livaja u tom segmentu. Međutim, kod obojice se postavlja pitanje kakav efekt imaju na suigrače. S distance se teško može ponuditi precizan odgovor, ali struka Hajduka sigurno dobro zna jesu li suigrači prepustili Livaji kompletnu odgovornost, odnosno zašto se nitko ne može postaviti kao “match winner” uz “desetku” Bijelih. Evidentno je da se veliki rezultati ne mogu ostvariti isključivo na leđima jednog igrača, stoga se jednostavno mora pronaći adekvatno rješenje ovog kompleksnog pitanja. Čak bih se usudio reći da će se kroz taj segment bitno usmjeriti buduće igre Bijelih.

image

Ivan Leko

JAKOV PRKIC Cropix

Tri utakmice koje dolaze sigurno će odrediti smjer Hajdukove jeseni. Lokomotiva, Dinamo i Rijeka dvoboji su u kojima će Splićani pokušati vratiti izgubljeno samopouzdanje, a shodno tome igru i rezultat.

- Rezultatska kriza je stigla u ranoj fazi prvenstva, ali ne treba se zavaravati da je vrijeme saveznik. Samo kada vam dobro ide, onda na daleku budućnost gledate s optimizmom jer prijelomni trenutak događa se u sadašnjosti. Hajduk mora dobiti prvu sljedeću utakmicu, a da bi se pobijedilo treba pronaći odgovor na pitanje gdje je nastao problem u procesu. S Venezijom sam prošle godine imao najbolju statistiku, ali gubili smo utakmice. Pogađali vratnice, promašivali zicere i sam sebi sam govorio “ništa nije slučajno”. Za sve postoji uzrok, kao što postoji i posljedica.

Iskustvo bitan faktor

Tako se događa i s Hajdukom, negdje je uzrok pada igre i rezultata.

- Leko zna kako diše njegova “kabina”. Poznaje igrače u dušu, svjestan je njihovih prednosti i mana. Nema spora da će pokušati izvući maksimum iz ekipe, ali svoj doprinos moraju pružiti i igrači. Da bi se sve navedeno postiglo, mora dakako postojati i snažna kohezija na relaciji trener-momčad. Puno je preduvjeta za ponovni uspon, a vremena uvijek malo. Zahtjevna je situacija, međutim nogomet i jest tako zanimljiv što uvijek svim akterima nudi nove prigode za dokazivanje. Hajduk je definitivno u izazovnoj situaciji, ali svi najvažniji ljudi imaju veliko iskustvo što je u ovom trenutku bitan faktor uspjeha. Iskustvom se puno toga može riješiti.

Linker
24. studeni 2023 02:04