GORAN MEHKEK Cropix
ZANIMLJIV SLUČAJ

Hajdukova zvijezda nikad skromnija otkako se vratila na Poljud, a Hajduk je najbolji u posljednje tri godine

Nakon 26. kola kroz protekle tri sezone nikad Bijeli nisu bili bliže prvom mjestu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. ožujak 2024. 12:46

Hajduk je na bod iza lidera Rijeke, najbolji učinak bilježe Bijeli u posljednje tri godine otkad se kontinuirano bore za prvo mjesto. U tom razdoblju hajdukovci su se nakon deset godina vratili na drugu poziciju, ponovno su dohvatili status doprvaka, kojeg nisu imali još od 2012. godine. Jasno, ne zadovoljavaju se s tim dosegom, naslov prvaka je cilj ove sezone.

Nakon 26. kola kroz protekle tri sezone nikad Bijeli nisu bili bliže prvom mjestu jer prošle godine su u ovoj fazi prvenstva imali čak devet bodova minusa iza prvoplasiranog Dinama, dok su prije dvije godine bilježili zaostatak od pet bodova gledajući pritom HNL s četvrte pozicije iza Zagrepčana, Osječana i Riječana. Međutim, u cijeloj priči pomalo apsurdno zvuči da je Hajduk nikad konkurentniji u borbi za titulom, a najbolji igrač Bijelih, kapetan i golgeter Marko Livaja, bilježi uvjerljivo najskromniji učinak u zadnja tri prvenstva.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Ostajali kratko

Predvodio je Livaja momčad u prvoj kompletnoj sezoni koju je zaigrao u Hajduku. Bijelima se pridružio u veljači 2021., a sljedeće sezone upisao najbolje ostvarenje karijere s 28 pogodaka i 7 asistencija. Najbolji strijelac, najbolji igrač lige, sve osobne titule otišle su u Livajine ruke, ali prvak je postao - Dinamo. Livaja je u natjecateljskoj sezoni 2021./22. postigao 28 zgoditaka, kojima je pridodao i 7 asistencija. Nikad bolje, nikad više u karijeri, budući da je do te sezone njegov najbolji golgeterski učinak bio zapisan u AEK-u s devet prvenstvenih pogodaka. Ako pritom usporedimo što je Livaja uradio u 26. kola te njegove prve kompletne sezone s Bijelima, dolazimo do fascinantna 22 zgoditka uz 5 asistencija. Međutim, unatoč Livajinom čudesnom učinku, kojeg do tada nije zabilježio nijedan igrač u povijesti Bijelih, momčad je ostala kratka za naslov prvaka. Ostala je na drugom mjestu sedam bodova iza Dinama...

Godinu poslije ponovno je Marko Livaja briljirao. Opet je ponio naslov najboljeg strijelca lige, ovog puta sa 19 zgoditaka, ali i sjajnih 13 asistencija. Direktno je sudjelovao u 32 pogotka poljudskoga prvoligaša, što je učinak gotovo identičan onom kojeg je imao u prvoj sezoni kad je zgodicima i asistencijama bio prisutan u 35 zgoditaka. Ali, opet je Hajduk ostao drugi, ovog puta u neusporedivo izvjesnoj završnici s Dinamom u ulozi osvajača naslova.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Prošle sezone Livaja je nakon 26 kola imao na svom kontu 17 zgoditaka i 9 asistencija, da bi se pomalo “gasio” kako se kraju privodilo prvenstvo u kojem više bilo nije dramatike glede borbe za prvu poziciju.

Danas Livaja ima gotovo upola manji statistički učinak, ali Hajduk je najkonkurentniji u zadnje tri sezone. S 9 pogodaka i 5 asistencija na razini je učinka kojeg bi u proteklim sezonama redovito ostvarivao već u prvom dijelu sezone. Primjerice, pred dvije godine 9 je zgoditaka zabio u 5 uzastopnih utakmica protiv Šibenika, Gorice, Hrvatskog dragovoljca, Belupa i Rijeke na startu proljeća. Činjenica je da Livaja ima neusporedivo skromniji učinak, ali kad se pogleda koliko Hajduk zabija, onda je jasno da je Livaja i dalje daleko najvažniji igrač Bijelih.

Bod iza lidera

Pred dvije sezone Hajduk je u ovoj fazi prvenstva postigao 47 zgoditaka, a Livaja je zgodicima i dodavanjima sudjelovao u njih 27. Livajin potpis imalo je tada 57 % zgoditaka Bijelih. Prošle sezone Hajduk je zabio 48 zgoditaka, a Livaja je “imao prste” u njih 26, odnosno, čak 54 % golova imalo je njegov “touch”. Ove sezone Hajduk najmanje zabija, ali i najmanje prima. Postigli su Bijeli čak 10 zgoditaka manje nego prošle sezone, došli su tek do brojke 38, ali osvojili su više bodova. Karoglanov pragmatični nogomet s pobjedama od 1:0 donio je Hajduku bodove s čvrstom obranom, međutim, “pate” napadači. U takvom nogometu najviše se osjetio pad Livajina učinka, s ukupno 13 zgoditaka i asistencija na skromnih je 34 %. Doduše, imao je ove sezone i najviše izostanaka (tri), ali u svakom slučaju nije na razini ostvarenja iz prošlih sezona. Međutim, tablica je najvažnija. Livaja je najskromniji u tri sezone, a Hajduk je samo bod iza lidera, nikad više “unutra” u borbi za naslov!

image
ANTE CIZMIC Cropix

Brojke i statistika egzaktne su kategorije koje ipak ne mogu sve objasniti. Pomislili bi, logično je da Hajduk više zabija ako osvaja više bodova, ali nije tako. Bijeli su dva posljednja prvenstva statistički imali gotovo identična ostvarenja. Pred dvije sezone su osvojili 72 boda sa 64 zgoditka, a prošle sezone su uzeli 71 bod sa 65 postignutih pogodaka. Ipak, sve je bilo dovoljno samo za drugo mjesto.

Ove godine imaju 55 bodova uz 10 utakmica do kraja, što sugerira da bi u trećoj sezoni borbe za titulu definitivno mogli osvojiti i najviše bodova. Hoće li im biti dovoljno za naslov tek će se vidjeti, ali gotovo je sigurno da će teško premašiti brojku od 60 zgoditaka, a kamoli da će doseći efikasnost iz prošlih sezona.

Najbolji u prva tri kruga

U tom kontekstu treba tražiti i odgovor na pitanje zašto je Livajin učinak najskromniji u zadnja tri prvenstva, iako se ove sezone Hajduk bori za naslov. Splićani zabijaju znatno manje, fokus je primarno na obrani, a koliko su slabije napadačke brojke, toliko je defenzivni segment superiorniji. U usporedbi s prošlogodišnjim učinkom nakon 26 kola Bijeli su danas primili čak 21 zgoditak manje. Pred dvije sezone 11 su puta više vadili loptu iz mreže. Obrana je Karoglanov forte, a u napadu se zadovoljava da jedna lopta pronađe pravo mjesto za tri boda. Pritom do kraja sezone ne treba očekivati golgeterski boom. Dapače, bilo bi to zaista iznenađenje, bez obzira na to što “ostatak lige” ne igra ni za što bitno.

Uz to treba dodati da je Livaja u zadnja dva prvenstva najbolja izdanja imao upravo do kraja trećeg kruga. U zadnjem, četvrtom krugu, najmanje je zabijao, ali ne treba “gatati”. Možda se golgeterski “probudi” i promijeni naviku i tradiciju. Uostalom, za Karoglanov Hajduk ne trebaju hat-trickovi Livaje, dovoljan je i dosad bio jedan pogodak za pobjede. Jasno, uz neprobojnu obranu na šampionskoj razini.

Učinak Livaje nakon 26. kola HNL-a

SEZONA 2021./22.

25 prikupljenih nastupa

22 postignuta gola

5 upisana asista

SEZONA 2022./23.

25 prikupljenih nastupa

17 postignutih golova

9 upisanih asista

SEZONA 2023./24.

23 prikupljena nastupa

9 postignutih golova

4 upisana asista

Linker
15. svibanj 2024 17:16