Rokas Pukštas (lijevo)

 TOM DUBRAVEC Cropix
KOMPLETAN JE PAKET

Hajdukovac koji je nezasluženo u sjeni Luke Vuškovića: Na njegova vrata već kucaju mnogi europski klubovi

Krase ga energija, agresija, box to box pokretljivost, tehnika, količina trke...
Piše: Frane VulasObjavljeno: 05. travanj 2023. 10:45

Osamnaestogodišnji Rokas Pukštas je u 3:2 subotnjoj pobjedi Hajduka u Šibeniku zabio već četvrti prvenstveni pogodak ove sezone, uz jednu asistenciju, iako nije klasični napadač, već krilo odnosno vezni igrač.

A pogoci su samo kruna njegovih dobrih igara, piše Slobodna Dalmacija.

Samo spletom nevjerojatnih okolnosti Pukštas se nezasluženo našao u sjeni dvije i pol godine mlađeg stopera Luke Vuškovića. Pažnja javnosti, svjetla reflektora, uperena su mahom u posljednje vrijeme u nadarenog Vuškovića. Opravdano, mlađi Marijev brat je zaista izvanserijski talent. Sa samo 16 godina upao je u prvu momčad u derbiju s Dinamom i ekspresno se uklopio. Tko ga ne zna, tko ga samo gleda s tribina ili na televiziji, ne bi rekao da je srednjoškolac. Lovi Vuškovića pola Europe. Međutim, mirita itekako i Pukštas. Igrama, pogocima. I za njega će se također otimati mnogi. Samo je njegov uspon išao malo drugačije, nešto sporije.

Priliku maksimalno iskoristio

Debitirao je za ‘bijele’ još u eri Valdasa Dambrauskasa protiv Hrvatskog dragovoljca krajem travnja prošle godine, sa 17 godina i 247 dana. Skupljao je minute i pod njegovim nasljednikom Mislavom Karoglanom. Pod njim je upisao i prvi prvenstveni start. Tada je u toj premijeri od prve minute zabio i prvijenac u službenim utakmicama za ‘bijele’. A velika šansa mu se otvorila pod Ivanom Lekom. Tada su mu se potpuno otvorila vrata. Aktualni trener ‘bijelih’ dao mu je puno povjerenje u situaciji kada su momčad ozbiljno napale ozljede, a Pukštas na svemu vraća na najbolji mogući način.

image
VOJKO BASIC Cropix

Zabio je dva gola u 4:1 pobjedi u Varaždinu, a gol na Šubićevcu mu je već četvrti ovosezonski. Ove sezone u HNL-u od Pukštasa su od ‘bijelih’ više zabijali samo nevjerojatni Marko Livaja (18) i Jan Mlakar (6). No, pogoci su samo šlag na tortu. Na stranu mini serija od tri prvenstvene pobjede, Pukštas se dobro snašao iako je ovo turbulentno proljeće uglavnom bilo sve suprotno od idealnog okruženja za lansiranje mladih igrača kao što su Vušković i on. No, unatoč dugoj krizi igre, rezultata, uspijevaju (is)plivati.

Nevjerojatna lakoća zabijanja

Pogotovo je nevjerojatna ta lakoća postizanja pogodaka kod Amerikanca litavskog porijekla, U20 reprezentativca SAD-a. Ove sezone zabijao je jednom i u UEFA Ligi mladih, triput i za Solin gdje je bio jesenas na dvojnoj registraciji u Prvoj nogometnoj ligi (drugi rang natjecanja). Prerastao je 18-godišnjak već i juniore i Solin, ali ako ga klub odluči vratiti momčadi trenera Marijana Budimira za povijesnu priliku u završnici UEFA Lige mladih u Ženevi, bit će to juniorima baš veliko pojačanje.

No, sada je već praktično postao standardan i u seniorima koji opet pušu za vratom Dinamu, sa samo 18 i pol godina. Startao je zaredom u devet posljednjih utakmica Hajduka. Ne čudi što već i na njegovu adresu kucaju brojni europski klubovi.

Energija, agresija, box to box pokretljivost, tehnika, količina trke, upornost, ozbiljnost, osjećaj za prostor i gol... I to poprilično bogati repertoar kada govorimo o realizaciji, jer zabijao je već i nogom, glavom, poluškaricama. Pukštas je čini se kompletan paket. A takvi se u najjačim ligama Europe i modernom nogometu u cjelini najviše cijene.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 00:25