UWE ANSPACH Dpa Picture-alliance Via Afp
U RAZGOVORU ZA SN

Hajdukovac nakon velikog transfera: ‘Ne znam jesam li mogao negdje drugdje, ali, ovo je bio moj cilj‘

Mladi hrvatski reprezentativac odsad pod ugovorom s HSV-om, koji ga je otkupio od splitskog Hajduka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. ožujak 2022. 05:54

Mario Vušković igrač je Hamburgera SV, njemački drugoligaš otkupio je njegov ugovor od Hajduka. Više nije posuđeni igrač u Hamburgu, već ima ugovor do ljeta 2025. godine.

- Moram reći da sam jako zadovoljan s ovim raspletom. To je bio moj cilj od dolaska u Hamburg - kazao je Mario Vušković u startu razgovora.

Krajem kolovoza prošle godine preselio je s Poljuda u Hamburg i, danas priznaje 20-godišnji stoper, nije mu bilo nimalo jednostavno u startu.

- Na početku mi je bilo zaista teško. Morao sam se priviknuti na nove uvjete, nove zahtjeve igre. S 19 godina sam otišao od kuće, nisam znao ni jezik. Trebalo je malo vremena za adaptaciju.

image
HASAN BRATIC Dpa Picture-alliance Via Afp

Dramatične utakmice

Ali, ne i previše vremena, budući je Vušković nakon tri mjeseca postao standardni igrač. Nijednom od kraja studenoga prošle godine nije propustio nijedne minute u dresu HSV-a.

- Uspio sam doći do kontinuiteta utakmica i to je ono što me najviše raduje. Igramo s četiri u zadnjoj liniji, a moja je pozicija desni stoper. U odnosu na HNL razlika je u intenzitetu igre. Puno trke, više dvoboja. Moraš svaku utakmicu biti na maksimalnom nivou, na vrhunskoj razini, kako bi sačuvao mjesto u startnoj postavi.

Pritom ne treba zanemariti ni činjenicu da je Vušković bio pod pritiskom dokazivanja proteklih mjeseci u statusu posuđenog igrača. Ali, izborio se za mjesto u ekipi koja je dosegla i polufinale Kupa. Treba istaknuti da je i Vušković u četvrtfinalu zabio pogodak u raspucavanju s bijele točke.

- Igrali smo dramatične utakmice sa Kölnom i Karlsruheom, ali Kup je zasad naš najveći rezultat ove sezone. Dugo je HSV bio izvan svih najvećih zbivanja, ali uspjeli smo se kao drugoligaš plasirati u polufinale Kupa i 19. travnja na našem stadionu čekamo Freiburg u pokušaju da se domognemo finala.

Na dva kolosijeka igra drugoligaš s Volkspark stadiona jer osim pokušaja ulaska u finale Kupa čeka HSV i prvenstvo. Sedmi su u poretku sa sedam bodova minusa i utakmicom manje u odnosu na konkurente. Kakve su šanse da HSV izbori povratak u prvu Bundesligu?

- Devet utakmica imamo do kraja, a sedam bodova smo iza vodećeg terceta. Međutim, plasman se može promijeniti našom eventualnom pobjedom protiv Auea u zaostaloj utakmici. Međutim, raspored ne treba gledati kao nečiju olakšavajuću ili otežavajuću okolnost. Glavni konkurenti za tri prva mjesta igraju međusobno do kraja, međutim, u našoj ligi raspored malo znači. Nema laganih utakmica jer u drugoj ligi nije iznenađenje kada neki klub s vrha izgubi ili ostane neriješeno protiv onog s dna. Sve je moguće, liga je zahtjevna i izjednačena. Zato imamo šanse ući u ozbiljnu konkurenciju za prvu ligu do kraja sezone. Bilo bi sjajno da već ovog ljeta s 20 godina krenem u prvoligašku konkurenciju. S HSV-om, jasno.

Ne razmišlja Vušković previše o mogućim daljnjim angažmanima. Kaže, zadovoljan je tijekom karijere...

- U Hajduku sam napravio veliki iskorak, afirmirao se i stekao temelje za nove izazove. HSV mi je ponudio upravo ono što sam i želio, iskorak u karijeri. Zato se ne bavim pitanjima je li moglo bolje, jesam li mogao negdje drugdje otići. Tu sam i jako sam zadovoljan u Hamburgu.

image
HASAN BRATIC Dpa Picture-alliance Via Afp

Nogotenis s Livajom

Nije, dakako, zaboravio Hajduk. Prati zbivanja na Poljudu, nije nikakva novost kada se kaže da Bijeli imaju velikog navijača u Hamburgu.

- Primio sam puno čestitki bivših suigrača iz Hajduka. Najviše se čujem sa Stankom Jurićem i Stefanom Simićem, s njima sam ostao u najboljim odnosima. Kada dođem u Split družim se i s Livajom, za razbibrigu odigramo partiju nogotenisa. To nas opušta.

Vušković nakon subotnje utakmice u Düsseldorfu kontra Fortune stiže u Hrvatsku gdje se priključuje mladoj reprezentaciji, koja krajem mjeseca u Varaždinu ima dvije utakmice kvalifikacija za Euro 21 s Austrijom i Finskom.

- Odlično smo krenuli u kvalifikacije, zaista smo kvalitetna ekipa i, moram reći, nadam se još jednom Euru - kazao je Vušković, koji je i s prošlom generacijom U-21 došao do četvrtfinala na Europskom prvenstvu.

Za kraj i jasna poruka sa željama za kraj sezone.

- Hajduku želim naslov prvaka, ali izabrao sam svoj put na kojem želim da s HSV-om izborim ulazak u finale Kupa i povratak u Bundesligu.

Linker
26. travanj 2024 03:37