RONALD GORSIC Cropix
USKOČIO U PRVI PLAN

Hajdukovcu se otvara prilika iz snova! Sve se zahuktalo, karijera je strelovito krenula uzlaznom putanjom

Do sada je sve šanse iskoristio pokazavši psihološku snagu i potvrdivši karakter
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. studeni 2022. 06:56

Prije više od 20 godina velika smjena vratara uslijedila je nakon Hajdukove europske eliminacije od Fiorentine. Ivan Katalinić je odlučio “vrijeme je za 19-godišnjeg Stipu Pletikosu”. U ranu jesen 1998. mjesto među vratnicama ustupio mu je legendarni Tonči Gabrić. Nije se Tonči umirovio, još je ostao pomoći Bijelima, ali klupska projekcija je bila jasna, Pletikosa je taj! Sedam kola branio je Tonči, a onda je osmo kolo u Osijeku rukavice obukao talentirani Stipe.

Gotovo dva i pol desetljeća kasnije, nova je promjena s dugoročnim planom. Karlo Sentić mijenja Lovru Kalinića, vratara koji je obilježio jedno desetljeće. Na vrata Bijelih stao je u proljeće 2013., prošao kroz reprezentaciju, engleski nogomet i vratio se u Hajduk. Ozljedom je do kraja sezone svoju “jedinicu” prepustio 21-godišnjem Dubrovčaninu kojem se ukazala životna šansa. Koliko će dugo ostati “jedinica” najviše ovisi o njemu samome, ali kako je krenuo, Hajduk ne treba u kupovinu novog čuvara mreže. Ne treba Bijelima čovjek za nastavak niza Pletikosa, Subašić, Kalinić. Imaju Sentića.

image

Karlo Sentić

VOJKO BASIC Cropix

Vratari najteže postaju prvotimci. Uvjerio se u to baš i Lovre Kalinić koji je morao proći Novalju, Junak i Karlovac da bi u Hajduku dobio priliku u kontinuitetu utakmica. Kalinić je u Hajduk stigao iz Solina s devet godina, a Karlo Sentić je s 13 došao iz Dubrovnika. Pohađao je sedmi razred, trenirao je u Mokošici taj visoki polaznik Nogometne akademije Libertas kada je na njegovu adresu stigao poziv s Poljuda. Sentić je prošao omladinski pogon, branio za drugu momčad Bijelih u drugoligaškoj konkurenciji, a njenim ukidanjem otišao je na usavršavanje u Varaždin. Iz baroknog grada vratio se s naslovom prvaka Druge lige. Spremno je ušao u konkurenciju s Kalinićem i Subašićem, a debi je dočekao na njemu poznatom travnjaku, ovog ljeta baš u Varaždinu.

- Hvala momčadi za veliku podršku na debiju - skromno je kazao Sentić.

Prva stepenica preskočena je premijerom, drugu je prošao u nedavnom derbiju.

- Osam godina sam čekao kada ću zaigrati na punom Poljudu protiv Dinama.

image

Karlo Sentić i Lovre Kalinić

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Debi u Varaždinu, prvi derbi na Poljudu i dalje priča ide sama od sebe. U tri mjeseca sve se zahuktalo, karijera je strelovito krenula uzlaznom putanjom. Sentić poslijepodne protiv Osijeka počinje planirani niz, kreće u seriju utakmica velike odgovornosti. Više nije “mali s klupe”, sada se nosi s drugom vrstom psihološkog tereta, sada zna da je prvi vratar Hajduka. Bude li zdravlja i dobre forme, otvara mu se prilika iz snova. Do sada je sve šanse iskoristio pokazavši psihološku snagu, potvrdivši karakter. Ima već osam nastupa u HNL-u ove sezone. Nije više “rookie”, Sentić je vratar koji preuzima ovlasti, ali i odgovornost koju je do sada nosio Lovre Kalinić. Osijek, pa Mladost u Kupu i na kraju Belupo u Koprivnici. Ima iskušenja za Sentića, tri utakmice u osam dana. Tri susreta dokazivanja svih onih silnih epiteta i usporedbi sa svjetskim klasama. Ide mu jako dobro, ali polako, tek je počeo. Bit će prilika za uspoređivanje i hvalospjeve, jer sam mora dati podlogu za tekst o dubrovačkom Karlu Velikom.

Sentić kao prvi vratar Hajduka u prvenstvu

Varaždin - Hajduk 0:2 (8 obrana)

Osijek - Hajduk 2:1 (2 obrane)

Hajduk - Slaven Belupo 5:1 (1 obrana)

Gorica - Hajduk 0:1 (3 obrane)

Hajduk - Dinamo 1:1 (3 obrane)

Hajduk - Gorica 3:1 (1 obrana)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. travanj 2024 20:50