VOJKO BASIC Cropix
NAJISTAKNUTIJA ‘BILA DICA‘

Hajdukovi tinejdžeri haraju Europom, a potomci su nogometnih legendi, ali i litavskih olimpijaca

Vrcić najbolji strijelac, Brajković asistent, a Vušković, Pukštas, Capan i Prpić redovito u Lekinu kadru
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 23. travanj 2023. 13:11

Bila su "dica" srušila Milan, raširili krila i ponosno poletjeli do posljednje stepenice na putu prema osvajanju juniorske Lige prvaka. Osim što je sjedište brojnih multinacionalnih kompanija i međunarodnih organizacija, Ženeva je od petka postala i regrutni centar Hajdukovih navijača.

Momčad Marijana Budimira odužila im se na najljepši mogući način te njih, ali i čitavu hrvatsku nogometnu javnost uveselila novom veličanstvenom partijom i plasmanom u samu završnicu elitnog natjecanja. Tko su, najzad, tinejdžeri koji pobjeđuju vršnjake iz najjačih momčadi Europe?

image
VOJKO BASIC Cropix

Ono što, na prvu, privlači pozornost jesu obiteljske veze Hajdukovih mladića s nekadašnjim igračima splitskog kluba, hrvatskim reprezentativcima, ali i sportašima općenito, a iz kojih zasigurno proizlaze i vrhunske genetske predispozicije za bavljenje sportom, napose "najvažnijom sporednom stvari na svijetu". U tom kontekstu među prvima valja izdvojiti Niku Đolongu i Nou Skoku. Niko, desni bočni Budimirove momčadi, sin je Vlatka Đolonge, čuvenog lijevog beka Hajduka, koji je za "bijele" u razdoblju od 2000. do 2007. upisao 180 nastupa i postigao 49 pogodaka, a tri je puta obukao i dres reprezentacije. Svakako treba istaknuti da Niko i po majčinoj liniji ima nogometne korijene; njegova majka Mihaela, naime, sestra je bivšeg "vatrenog", a danas člana Uprave Dinama - Darija Šimića.

Nogometne obitelji

Veznjak Noa Skoko je, pak, sin Josipa Skoke, legendarnog kapetana Hajduka, koji je u bogatoj karijeri, između ostalih, nosio i dresove Genka, Wigana i Stokea. Tata Skoko je na Poljudu boravio u dva navrata (od 1995. do 2000. i od 2008. do 2010.) te također igrao na poziciji veznog igrača, a za Australiju je upisao 51 nastup i zabio devet golova - dok je Noa član hrvatske U17 reprezentacije (13 nastupa, dva gola). Još jedan Budimirov veznjak može se pohvaliti značajnim nogometnim obiteljskim naslijeđem, a to je Marin Ćalušić. Njegova majka Ivona, naime, sestra je nekadašnjeg stopera Hajduka, Juventusa i hrvatske reprezentacije - Igora Tudora.

image
VOJKO BASIC Cropix

Ako se za nekoga može ustvrditi da posjeduje nogometne, odnosno hajdučke gene onda je to definitivno Luka Vušković. "Wunderkind" prve momčadi Hajduka i ministar obrane Budimirove momčadi peti je član obitelji Vušković koji nosi dres "bijelih" i tako predstavlja četvrtu generaciju svoje obitelji u redovima splitskog kluba. S bratom Marijom nastavio je tradiciju pradjeda Marka (1940-ih), djeda Marija (1960-ih i 1970-ih) te oca Daniela, nekadašnjeg centralnog braniča koji je za Hajduk debitirao pod vodstvom Slavena Bilića i slovio za jednog od najtalentiranijih pojedinaca u generaciji Marija Carevića i Darija Srne.

Zastupa ga Alen Bokšić

Osim Vuškovića, i Rokas Pukštas je već istaknuto ime u seniorskoj momčadi Hajduka. Radi se o veznjaku rođenom u Stillwateru (Oklahoma), koji je prošao akademiju Barcelone i kamp Manchester Uniteda, da bi, krajem rujna 2020., stigao u Split. Nastupa za mladu reprezentaciju SAD-a, a ima i litavsku putovnicu. Njegov otac Mindaugas bio je maratonac (nastupio na OI u Ateni 2004.), a majka Živilé bavila se troskokom.

image
VOJKO BASIC Cropix

O karijeri Mate Antunovića, koji s Vrcićem (najbolji strijelac) i Brajkovićem (najbolji asistent) predstavlja udarni ofenzivni tercet Budimirove momčadi (kombinirano su postigli 10 od 18 Hajdukovih golova u LP), brine se još jedan legendarni vatreni. Zastupnik mu je - Alen Bokšić.

Obrambeni bedem

Valja spomenuti i da je majka Borne Buljana, čuvara mreže i čuvara snova mladih hajdukovaca, Renata Lovrinčević, jedna od najpoznatijih splitskih fitness trenerica i nekadašnja Miss Universe Hrvatske.

image
VOJKO BASIC Cropix

Jurić-Petrašilo i Hrgović, zajedno s Vuškovićem i Đolongom, na Stade de Genèvi tvorili su defenzivnu liniju, a ispred njih svojevrsni bedem predstavljao je i čvrsti veznjak Kavelj. Svakako treba spomenuti i Capana, kapetana momčadi, koji protiv Milana nije mogao igrati zbog žutih kartona.

Svoj su obol na putu do finala i ovoj generaciji dali i Arković, Reić, Nazor, Begonja, Duić, Pavić, Bobanović, Jemo, Hrvojević, Prpić (igrao bi sigurno da nije ozlijeđen), Dominić, Šemiga (dvije asistencije), Lončar, Jurak i Klarić-Kuduz, Bosančić i Fesjuk.

image
JL

image
JL

Linker
02. svibanj 2024 04:01