TOM DUBRAVEC Cropix
BIJELI TRAVANJ

Hajduku i Leki treba ‘malo čudo‘ u lovu na Dinamo, ali nada umire posljednja. Je li ovako nešto uopće moguće?

Pred Hajdukom je sedam službenih natjecateljskih utakmica, šest u prvenstvu i jedna u polufinalu Kupa
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 20. ožujak 2023. 20:18

Nada umire posljednja pa se tako nakon dva Dinamova posrtaja u Šibeniku i Puli ponovno pojavila kod nekih Hajdukovih navijača. Devet bodova zaostatka, koliko je ljestvica pokazivala uoči 26. kola, dakle deset dionica prije kraja, pa onda i samo šest uoči maksimirskog nedjeljnog derbija, nije nedostižno, pogotovo jer je Dinamo u padu... Hrabrili su se tako navijači, iako je realnije da je Ivan Leko stavljen u ulogu Toma Cruisea i gurnut u nemoguću misiju vraćanja naslova prvaka na Poljud nakon 18 godina čekanja.

Pred nama je reprezentativna stanka u kojoj će Poljud imati čast ugostiti brončanu svjetsku reprezentaciju iz Katara. Sljedeće subote Vatreni kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2024. s Walesom otvaraju upravo u Splitu. Za to vrijeme će Leko spremati svoju momčad za ono što ih čeka u travnju. Pred Hajdukom je sedam službenih natjecateljskih utakmica, šest u prvenstvu i jedna u polufinalu Hrvatskog kupa. Taj sudar, treći po redu u travnju, 12. travnja u Koprivnici, u ovom se trenutku ipak čini kao najvažniji, jer pobjedom u njemu Hajduk ostaje u igri za barem jedan trofej ove sezone i odlazi u veliko finale na Rujevici. No tko zna, ako Dinamo nastavi s rasprodajom bodova, možda Bijeli uđu u igru i za naslov prvaka Hrvatske.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Pogled na raspored u travnju iz splitskog rakursa uopće ne izgleda loše. Hajduk nakon stanke 1. travnja ide na Šubićevac kod Šibenika, potom mu 7. travnja stiže u goste Istra 1961, a nakon toga pred Splićanima je prvi travanjski derbi, onaj jadranski na Rujevici. Potom na Poljud stiže Varaždin pa Hajduk ide u Veliku Goricu. Iako Hajduk ne izgleda uvjerljivo, ne izgleda ni nemoguće da dobije tih pet ligaških dvoboja i onda za kraj mjeseca u subotu 29. travnja ili dan kasnije, vidjet ćemo kako će biti složen raspored, u izravnom sudaru s Dinamom na Poljudu još više popravi svoju situaciju.

Naravno, ova je priča iz rubrike "što bi bilo kad bi bilo", jer nas Lekin Hajduk dosad definitivno nije uvjerio da može pobjeđivati u serijama, a ni Dinamov raspored na papiru ne izgleda loše. Nakon Rijeke i prije Hajduka, Modri u prvenstvu igraju s Goricom i Lokomotivom u gostima, Slavenom Belupom kod kuće, Istrom 1961 u gostima i Varaždinom kod kuće. No, nadaju se u bijelom taboru, ako su mogli pasti u Šibeniku i Puli, mogu opet negdje zapeti.

image
BOZO VUKICEVIC Cropix

Ne bude li ništa od pobjedničkog niza Hajduka koji bi se sa svim pobjedama do Dinama, bez Kupa, maksimalno mogao povećati na čak sedam utakmica (Hajdukov rekord u Ligi 10 je pet uzastopnih pobjeda ostvaren dvaput 2017. i 2018. pod Joanom Carrillom i Željkom Kopićem) ili barem konstantne i plodne berbe bodova, u prvi plan će ponovno juniori. I pred njima je veliki travanj u kojem će se s Dinamom i Rijekom boriti za titulu u prvenstvu Hrvatske, ali i s Milanom, možda i AZ Alkmaarom ili Sporting Lisabonom, za naslov juniorskog prvaka Europe. U svakom slučaju bit će zanimljivo, na juniorskom planu svakako, možda i na seniorskom...

Prvenstvena utrka vodećeg dvojca u travnju

27. kolo

Gorica - Dinamo, Šibenik - Hajduk

28. kolo

Hajduk - Istra 1961, Lokomotiva - Dinamo

29. kolo

Dinamo - S. Belupo, Rijeka - Hajduk

30. kolo

Hajduk - Varaždin, Istra 1961 - Dinamo

31. kolo

Gorica - Hajduk, Dinamo - Varaždin

32. kolo

Hajduk - Dinamo

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 04:28