DAMIR SKOMRLJ Cropix
ISPRAVNI PUT

Hajduku se dogodila situacija koju navijači ne pamte. Mnogi su pokušavali, a Gattuso je uspio

Na Rujevici su Bijeli istrčali bez ijednog stranca u prvih 11, to se zaista ne pamti...
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 02. listopad 2024. 19:52

Nakon Jadranskog derbija na Rujevici igrači Hajduka, ali i Gennaro Gattuso djelovali su zadovoljni. Ponajviše se to odnosi na obrambenu stabilnost jer, kaže Talijan, ova Rijeka može naštetiti svakome iz bilo koje pozicije. Zabili su 15 golova do sada u prvenstvu, a primili tek 1.

Opjevana je već pjesma kako je prvotni cilj ovog susreta s obje strane bio ne izgubiti. Da se raspravljati je li to u ovoj fazi sezone ispravna postavka, ali akteri derbija po završetku istoga nisu bili nimalo nezadovoljni. Takve utakmice uvijek imaju prvi i drugi pogled, a kako vrijeme odmiče rade se analize. U jednom takvom razmišljanju upao je u oko početni sastav kojeg je na teren poslao Gennaro Gattuso. Na vrata je postavio austrijskog Hrvata Ivana Lučića, a četvorka u posljednjoj liniji bila je sačinjena od sadašnjih i bivših reprezentativaca hrvatske.

Partija nogometnog šaha

Točnije, desno je bio U21 reprezentativac Šimun Hrgović, stoperski tandem činili su bivši A reprezentativac Filip Uremović i aktualni mladi i A reprezentativac Dominik Prpić, a lijevo je bio nekadašnji član izabrane vrste Dario Melnjak. U centralnom dijelu igrališta ordinirali su Filip Krovinović, Ivan Rakitić i Anthony Kalik. Krovinović je svojevremeno skupio 15 nastupa za mlađe reprezentacije Hrvatske, a dobro se zna tko je i što je Ivan Rakitić. Kalik, pak, ima dvojno australsko-hrvatsko državljanstvo pa se stoga na njega ne gleda kao stranca.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Posljednja misao i otkriva što se ovdje želi istaknuti. S obzirom na to da su Stipe Biuk i Bruno Durdov mladi hrvatski reprezentativci, a Marko Livaja bi u normalnim okolnostima bio dijelom A vrste, da se izvući zaključak da na terenu od prve minute nakon dužeg razdoblja nije bio niti jedan igrač stranog državljanstva.

Ne pamtimo jednostavno kada se zadnji puta tako nešto dogodilo u sferi Hajduka. Nije ovdje bit praviti razliku između igrača na temelju nacionalnosti, nego je jednostavno podatak na kakav nismo često nailazili čak niti kroz prizmu cijele lige. Tu stabilnu utakmicu i partiju nogometnoga šaha odigrali su igrači koji su svi redom osim Lučića bili ili jesu dijelom reprezentacije Hrvatske. Ne bi uopće bilo čudno da se tom nizu uskoro priključi i Lučić s obzirom na razinu na kojoj brani od početka sezone.

Nisu imali od koga učiti

Ušli su s klupe Dajaku, Sigur i Pukštas, ali tema je početni sastav. Znači, ipak u Hrvatskoj postoji određena kvaliteta, ipak se može sklopiti neka postojana ekipa od domaćih igrača. Miks je idealan, mladi reprezentativci u svim linijama, a svaki od njih na svojoj poziciji može učiti od kvalitetne iskusnjare. Što se tiče Hajduka, ovakav podatak je novost ako se vratimo u prošle sezone kada je nerijetko bilo i po 6-7 stranaca u izabranih 11 igrača, a čija se kvaliteta često opravdano dovodila u pitanje.

U posljednjem desetljeću se na prste jedne ruke mogu nabrojati utakmice u kojima od početka nije bilo stranaca, a to je još period Damira Burića. Možete onda i zamisliti koliko je vremena trebalo da se isprofilira i isfiltrira kvaliteta u svlačionici. Češće se do sada tema stranaca potencirala među navijačkim pukom i više manje je čak to bilo opravdano. Nerijetko se moglo čuti i pitanje minuta za “našu dicu” kad već godinama nema rezultata. Jasno je ipak svakome da ne može igrati sam Livaja i jedanaest juniora, ali itekako se može pronaći stabilna kombinacija.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Gattuso se čini jedini trener koji se slijepo drži onoga da u nogometu ne igraju godine i da će igrati onaj tko bude najbolji na treningu. Kvaliteta omladinske škole je neupitna i netko će uvijek isplivati. Bitno je te igrače okružiti pravom i pouzdanom kvalitetom. Primjerice, danas recimo Durdov i Prpić, ali i Jurak, Antunović, a dodat ćemo tu i Pukštasa i Sigura, mogu učiti od Uremovića, Melnjaka, Rakitića i Livaje.

Tako se vjerojatno i nije teško razvijati, a možda je upravo to ono što talenti ranije nisu imali. Nisu imali od koga učiti. U svakom slučaju, ipak se može ići ispravnim putem, a da rezultat ne pati. Nešto što su mnogi pokušali započinjati najbolje je pokazao Gattuso. I nastavit će pokazivati. Stara je misao da je Hajduk uvijek bio najbolji uz svoj materijal potpomognut s provjerenom kvalitetom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. listopad 2024 21:16