Marino Pušić i Gennaro Gattuso

 MARCUS BRANDT Dpa Picture-alliance Via Afp
NOVI TEST

Hajduku stiže čovjek koji je krojio politiku kluba, sa svojim ‘izbjeglicama‘ porazio je čak i Barcelonu

Pripremna utakmica na slovenskom tlu bez nazočnosti gledatelja protiv aktualnog prvaka Ukrajine
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. srpanj 2024. 12:36

Hajduk danas u Sloveniji igra drugu pripremnu utakmicu (ponovno zatvorenu za javnost), a suparnik mu je - Šahtar.

Slavna ukrajinska momčad, koja će i sljedeće sezone igrati u Ligi prvaka (za “domaće” je utakmice odabrala stadion u Gelsenkirchenu, kultnu Arena AufSchalke), snažno je obojena hrvatskim tonovima. Proslavljeni vatreni kapetan Darijo Srna tamo je već više od 20 godina, s tim da je zadnjih godina čovjek od najvećeg povjerenja Šahtarovog vlasnika Rinata Ahmetova. Srna je formalno sportski direktor, a u stvarnosti je puno više od toga.

Od listopada prošle godine Šahtarov trener je Marino Pušić, Hrvat koji je trenerski zanat godinama pekao u Nizozemskoj, a kojeg je u Ukrajinu doveo Srna.

Žive u izgnanstvu

Pušićev pomoćnik je legendarni Mario Stanić, a koji je prije četiri godine bio čovjek koji je krojio sportsku politiku Hajduka.
Pušić je na Šahtarovoj klupi napravio izvrstan posao - osvojio je naslov prvaka Ukrajine, što mu je bio primarni zadatak, a u Europi je ispao u nokaut fazi Europske lige u kojoj ga je nakon sjajnih utakmica izbacio Marseille. Prije toga Šahtar je izvrsno igrao u skupini Lige prvaka, a Pušić se može pohvaliti i pobjedom protiv Xavijeve Barcelone. Pušić je vodio Šahtar u ukupno 29 utakmica i upisao 21 pobjedu, 3 remija i 5 poraza.

Premda Šahtar od ruske invazije na Ukrajinu živi u izgnanstvu, s bazom u Poljskoj, ambicije Srne, Pušića i društva su u novoj sezoni podignute na još višu razinu. Momčad na Transfermarktu vrijedi respektabilnih 166 milijuna eura i nakrcana je mladim i iznimno talentiranim igračima, koji u prosjeku nemaju ni 23 godine. U svlačionici je u ovom trenutku 14 stranaca, među kojima je sedam Brazilaca.

Šahtar već dugo godina u Brazilu ima sjajnu skautsku službu. Vlasnik Ahmetov je zimus samo za Kevina i Marcosa Gomeza platio odštetu od čak 24 milijuna eura. Pokušao je Srna dovesti i Dinamovog dragulja Martina Baturinu, ponudivši Modrima još prije godinu dana oko 15 milijuna eura, ali plan mu je propao već u startu jer Baturina nije želio u Šahtar, prije svega zbog ratnih okolnosti u Ukrajini. Kako god, lijepo će biti vidjeti momčad Šahtara u srazu s Hajdukom. “Izbjeglice” koje igraju sjajan nogomet, a koje tako dobro vode hrvatski stručnjaci...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. kolovoz 2024 12:15