Marko Livaja, Josip Brekalo, Filip Krovinović
 

 GORAN MEHKEK Cropix
STREPILI ZA SLAVLJE

Hajduku su se pehovi poklopili jedan za drugim, ali Karoglan je dobio najveći bonus u nastavku utrke za titulu

U Kranjčevićevoj su ostvarili drugu pobjedu zaredom, glavne zasluge idu prvoj zvijezdi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. veljača 2024. 23:45

Nije bilo “umiranja” u ljepoti, može se o dojmu razgovarati, ali Hajduk je pobijedio drugu zaredom. Mislav Karoglan je dobro krenuo u potrazi za novom “šesticom”. Ima dvije u nizu, a sljedeća u rasporedu je gostovanje u Varaždinu. Do subote je daleko, ima vremena za odmor, analizu, za rekapitulaciju ostvarenog. Ali, kako god okrenuli, odakle god započeli analizu, povratak Marka Livaje i njegov potpis na pobjedu protiv Rudeša najveći su profit iz Kranjčevićeve.

Ovisan o Livaji

Hajduk je previše ovisan o Livaji, Hajduk ne može bez Livaje. Toliko puta se slušala ista konstatacija analitičara, a prošle subote još jednom je Livaja pokazao koliko je značajan Bijelima. U trenucima kada je početkom drugog dijela nervoza već zakucala hajdukovcima na vrata, ukazao se čovjek u dresu s brojem 10. Na pravom mjestu u pravom trenutku, baš kako se od Livaje i očekuje.

Igrač najvećeg povjerenja trenera Karoglana, match-winner prošle jeseni u Koprivnici, Osijeku i Puli, nastavio je niz i protiv Rudeša. Zato, koliko god raspravljali o tome je li Hajduk previše ovisan o Livaji, razvidno je da bez Livaje teško ide. Kada pritom u momčadi nema niti Nikole Kalinića, jasno je da su Bijeli sasvim druga ekipa.

image

Marko Livaja

GORAN MEHKEK Cropix

- Morali smo utakmicu puno ranije riješiti - kazao je nakon pobjede Mislav Karoglan.

Livaja je otvorio dvoboj, a pečat je stavio Dajaku. U međuvremenu je Hajduk strepio za pobjedu. Nije bilo uvjerljivo, kao ni prošle jeseni u mnogo susreta, ali na kraju se samo pobjeda pamti. I činjenica da je Livaja opet u startnoj postavi. Protiv Belupa su Bijeli gostima na Poljudu utrpali “poker”, ali ako ste pomislili da će svaka bez Livaje ići tako lagano, gadno ste se prevarili. Rudeš je uvjerljivo posljednja ekipa lige, 12 utakmica bez pogotka u prvenstvu, ali i protiv takve ekipe namučio se Hajduk na putu do pobjede. Livaja je prelomio dvoboj i nije mu prvi put da zabija u Kranjčevićevoj.

Posebna dimenzija

Puno je puta Hajduk zadnjih sezona imao peha na stadionu pored Cibonina tornja, ali Livajina karijera u Kranjčevićevoj je dobila posebnu dimenziju. Premijerni prvenstveni pogodak u dresu Hajduka zabio je na tom stadionu u dvoboju s Lokomotivom u travnju 2021. godine. Zabijao je potom i Rudešu i Lokosima, nauživao se i pobjeda, ali prvi će pogodak uvijek pamtiti. Kao što će se iz prošlosubotnjeg dvoboja pamtiti da se Livaja vratio u momčad nakon dva tjedna oporavka od ozljede gležnja.

Ove sezone Livaja je zabio osam pogodaka. Navikao nas je na veće brojke, jer prve kompletne sezone u Hajduku došao je do rekordnih 28 zgoditaka u HNL-u. Sljedeće je zabio 19, a ove je na osam. U aktualnoj sezoni ima najskromnije brojke otkad se vratio na Poljud. Primjerice, prošle sezone je bio na dvostruko boljem učinku nego danas. Za utjehu navijačima i samom Livaji, do kraja je ostalo još 13 utakmica. Dovoljno da poravna prošlogodišnji osobni doseg, ali čak i ako bude skromniji, i dalje se nalazi u uskoj konkurenciji za osvajanje nove “zlatne kopačke”. Treće u nizu. Nema spora da će taj cilj ostvariti u Hajduku, jer na klupskoj razini nema ozbiljnije konkurencije. Livaja je neprikosnoveni golgeter Bijelih, ali uslijed raznih okolnosti, ove sezone ima preduge stanke. Prije Rudeša nije zabio četiri utakmice, jer dvije je propustio zbog ozljede.

image

Marko Livaja

GORAN MEHKEK Cropix

Je li Livajin povratak najveći bonus za Hajduk u susretima koji dolaze? Trebao bi biti, jer Livaja je sigurno “gladan” pogodaka nakon što je zabio prvi zgoditak ovog proljeća. Peh s ozljedom, jedan bod Hajduka iz dva susreta. Sve se poklopilo jedno za drugim, a Livaja je ostao u drugom planu.

Čekao je tri tjedna da bi u drugom dijelu sezone ponovno dobio glavnu ulogu. Još kada se na travnjak vrati Nikola Kalinić, pa napokon na djelu vidimo tandem snova. U Kranjčevićevoj smo ih s pravom najavljivali, ali ozlijedio se Kalinić. Međutim, vratio se Livaja za drugu pobjedu u nizu. To će se pisati i pamtiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. srpanj 2024 23:09