TOM DUBRAVEC/ CROPIX
Što s mladima?

Hajduku trebaju dragulji poput Biuka! Jasno je da su imperativ titule, ali jedna se stvar ne smije zanemariti

Supersport HNL, otkako liga broji deset klubova, više nema razvojnu komponentu...
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 28. srpanj 2022. 07:01

Stipe Biuk (22), po svim kriterijima vrlo talentiran napadač, jedan je od rijetkih mladih igrača koji se probio gotovo do standardne pozicije u sastavu Hajduka. On je najvredniji eksponat "bijelih" na nogometnom tržištu.

Zabljesnuo je svojedobno, još 25. travnja 2021., kada se pojavio u derbiju protiv Dinama na Maksimiru (poraz "bijelih" 0-2), pa su svi komentatori - i stručni i novinarski - ostali začuđeni raskošnošću Biukova potencijala.

Ante Bašić, jedan od onih trenera koji voli raditi s mladima (posebno s Biukom), još je prije tumačio da je "Stipe igrač od deset milijuna eura", pa je predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić najavio da će Biuk dosegnuti vrijednost od 20 milijuna eura.

Vrijednost Biuka na kraju prošlog prvenstva po Transfermarktu bila je 4,5 milijuna eura, pa je najugledniji hrvatski menadžer Marko Naletilić izjavio:

- Cijena bi bila znatno veća da je Biuk više igrao.

Ukinuta druga momčad

Biuk je dosad ubilježio 38 nastupa u prvenstvu, od toga 28 pod vodstvom Valdasa Dambrausaksa. Međutim, ostaje činjenica da je Biuk odigrao samo šest utakmica kompletnih 90 minuta, dok je 24 puta zamijenjen i osam puta je ulazio u igru.

Sve češća su zanimanja najjačih europskih klubova za Biuka, premda nema konkretnih ponuda koje bi uzdrmale vodstvo Hajduka, tako da je Jakobušić izjavio:

- Ne prodajemo budućnost za sigurnost.

image

Stipe Biuk

VOJKO BASIC Cropix

U ovoj sezoni očekuje se silan napredak Biuka, dok će drugi mlađi igrači iz akademije "Luka Kaliterna" teško dobiti priliku za afirmaciju. Hajduk je u prošlom razdoblju gomilao igrački kadar, kandidate za prvi sastav, a još više ih je stizalo u akademiju "Luka Kaliterna". No, dolaskom Lukše Jakobušića na vlast brzo je likvidirana druga momčad i poslije je selekcija povjerena Goranu Sabliću koji je procijenio da u tom kadru nema onih koji će se izboriti za mjesto u prvoj momčadi. Ovog ljeta su otpisani brojni igrači iz juniorskog sastava s kojima Hajduk nije želio potpisati profesionalni ugovor.

A kako bi se ipak pokazalo da se vodi računa o igračima iz akademije, na početku priprema prve momčadi svoje mjesto u rosteru "bijelih", uz već, može se ipak kazati, standardnog prvotimca Stipu Biuka, dobili su Ivan Sentić, Rokas Pukštas, Ivan Krolo, Dominik Prpić, Ivan Čubelić i Ivan Šarić. U zapisniku utakmice prvog kola protiv Istre 1961 našao se i Elvis Letaj koji je potpisao novi ugovor do ljeta 2025., da bi odmah zatim otišao na posudbu u Tabor iz Sežane, slovenski prvoligaš koji je u doigravanju osigurao opstanak u eliti.

Hajduk, naravno, poslije uspješne prošle sezone ima imperativ voditi barem ravnopravnu borbu s Dinamom za naslov prvaka, i to ne samo u početnoj fazi kako se događalo prošlih godina, nego do kraja prvenstva. I zato su treneru Valdasu Dambrauskasu u prvom planu iskusni igrači, a oni mlađi će upadati u momčad povremeno, moglo bi se reći na kapaljku. Kao što je, uostalom, bilo s Ivanom Čubelićem koji je u Puli u 88. minuti zamijenio Krovinovića.

Razvojna liga

Bit će vrlo zanimljivo otkriti do stanke u studenome koliku će minutažu dobiti mlađi prvotimci, odnosno znači li većini ostanak na klupi Hajduka stagnaciju, pa i gubitak razvoja. Radi se o tome da Supersport HNL, otkako liga broji deset klubova, više nema razvojnu komponentu, pogotovo za mlade iz Dinama i Hajduka, vjerojatno i Osijeka, dok su Rijeka i ostali prvoligaši druga dimenzija.

Aktualna situacija je takva da je faktički bivša druga liga (sada nazvana Prva) postala razvojna, a u tom rangu iz Dalmacije svoje mjesto imaju Dugopolje i Solin, dok se poslije odustajanja Intera vratila u život i Croatia iz Zmijavaca.

- Iz Hajduka su na posudbu otišli brojni igrači - komentirao je Dražen Mužinić, jedna od ikona bijelog dresa.

- Može se reći da su razasuti po brojnim klubovima, neki su ciljano poslani u Radomlje. Šteta je, prema mojem mišljenju, da Hajduk nema čvršću vezu s klubovima iz svog okruženja, pogotovo sa Solinom. To je idealna stanica za pravu provjeru jer, uz ostale pogodnosti, trener Solina je Toni Golem, provjereni stručni kadar, s obzirom na to da je bio na Poljudu kao pomoćnik Kopića, Tramezzanija, Primorca...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 03:17