Bećir Omeragić (desno)

 Spp Sport Press Photo/Alamy/Profimedia
SVE VEĆI INTERES

Hoće li Dinamo izgubiti švicarskog dragulja? U utrku se uključio i Hajduk, ali njihove su šanse još manje

Tek je napunio 21 godinu, može pokriti tri pozicije i zato je jako privlačan velikim klubovima
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. veljača 2023. 07:24

Bećir Omeragić (21) i dalje je velika priča u švicarskim medijima. Znamo da je u siječnju bio na korak do odlaska u Dinamo, što se nije dogodilo navodno najviše zbog obiteljske situacije mladog stopera. Zürich je shvatio da Omeragić neće popisati novi ugovor i bio je spreman pustiti ga u Maksimir za "razumne" novce.

Međutim, transfer Zürich sada ima "vrući krumpir" u svlačionici. Predsjednik kluba Ancillo Canepa rekao je ne tako davno da Bećir Omeragić može ići donese li netko dva milijuna eura. Ostane li - seli na tribine. "Ne želim na terenu igrače čija je ideja otići besplatno," jasan je bio Canepa. "Razočaravajuće je to što neće obnoviti ugovor, to nije u interesu kluba. Mi smo ga kao igrača godinama vodili, s nama je postao igrač, reprezentativac Švicarske. No, trener odlučuje hoće li on igrati."

Omeragić je još u travnju prošle godine bio teško ozlijeđen, morao je na operaciju meniskusa i uslijedio je dugi oporavak. Mladi stoper se na teren vratio tek koncem listopada, ali po svemu viđenom malo prerano, jer nije bio spreman za igru. U međuvremenu je Zürich sa serijom loših utakmica došao do pozicije glavnog kandidata za ispadanje. Napokon, Zürich i sada ima samo dva boda više od posljednjeg Winterthura.

Zaredao s odličnim nastupima

Trener Bo Henriksen nikada nije dvojio o Omeragićevim kvalitetama, te se nije previše obazirao na činjenicu da ovaj nije potpisao novi ugovor. Čim se preko zime pripremio na pravi način, Omeragić je odmah dobio mjesto startera. I Zürichu je krenulo. U četiri utakmica dvije pobjede i dva remija.

U petoj proljetnoj utakmici Omeragić je ipak ostao na klupi, navodno je Henriksen popustio pod pritiskom čelnika kluba, ali već u 22. minuti utakmice s Grasshopperom morao je na teren zbog suigračeve ozljede. Zürich je u tom trenutku već gubio 1:0, Omeragić je zaigrao kao korektor veznog reda, po mnogima bio najbolji na terenu i Zürich je na koncu utakmicu dobio 2:1.

image
Fabrice Coffrini/Afp/Profimedia

Pet odličnih izvedbi u nizu konkretan su dokaz da je Omeragić zdrav i spreman nakon teške ozljede. I sada opet privlačan mnogima, a ne samo Dinamu. Omeragić je na Transfermarktu prije ozlijede vrijedio osam milijuna eura, a sada vrijedi šest. Omeragić je prije ozljede imao nekoliko ponuda na stolu, a navodno je Wolfsburg bio taj koji je Zürichu bio spreman platiti osam milijuna da ga dovede.

Sada je jasno da će u lipnju mladi stoper otići besplatno, ali veliko je pitanje hoće li se time okoristiti baš Dinamo. Omeragić je ove zime bio igrač koji se vraćao nakon teške ozljede, te nije bio posebno zanimljiv klubovima iz jačih liga. Međutim, sada se situacija pomalo mijenja, Omeragić igra u kontinuitetu, a pričamo o mladiću koji je tek napunio 21 godinu i koji može pokriti pozicije stopera, desnog beka, kao i defenzivnog veznog.

Leko bi ga sjajno uklopio

Je li Dinamo šansu da ga dovede propustio ove zime, pokazat će vrijeme. Sigurno je samo da će na ljeto konkurencija biti značajno jača nastavi li Omeragić pružati dobre igre u kontinuitetu. A trener Henriksen ga obožava i k tome nema puno izbora, jer Zürich spašava živu glavu.

Inače, Omeragićevo je ime podvučeno i na Poljudu. I Hajduk sa zanimanjem prati mladog igrača koji bi se profilno sjajno uklopio u igru Ivana Leke. Mlad, visok, brz, te odlične tehnike i razumijevanja igre. Naravno da Hajduk teško može parirati Dinamu, a kamoli financijski daleko moćnijih klubovima Europe, ali imaju i Splićani neke svoje adute u rukavu.

Omeragić će dobiti i poziv za U21 reprezentaciju Švicarske. Ima već četiri nastupa za seniorsku momčad, ali s obzirom na ozljedu i dugu stanku, logičnije ga je vraćati kroz mladu selekciju. U lipnju se igra U21 Europsko prvenstvo. Švicarci će biti tamo, baš kao i izabranici Igora Bišćana.

Hoće li Omeragić na Euro mladih doći kao igrač Züricha ili neke druge momčadi? Možda Dinama ili Hajduka...

Linker
01. svibanj 2024 23:09