Instagram (Edin Džeko)
VRIME JE

Hoće li proslavljeni golgeter poslušati kuma i doći na Poljud? ‘Je*** Ibrahimovića. Sine, ti si puno bolji‘

Igrač za kojega su Dinamovi skauti svojedobno ustvrdili - "to nije materijal za nas"
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 12. svibanj 2023. 08:04

Mediji su očekivali da će Interov napad u prvom polufinalnom susretu Lige prvaka, protiv Milana (2-0), predvoditi tandem Romelu Lukaku - Joaquin Correa. I navijači "nerazzurra" priželjkivali su belgijsko-argentinsku kombinaciju u prvoj liniji. Posebice zato što je Interov napadački dvojac protiv Rome (2-0), prošle subote u Serie A, izgledao prilično ubojito.

Međutim, sraz s Milanom, Lukaku i Correa započeli su - s klupe. Simone Inzaghi poslao je na teren posve drugu opciju, za susret s Milanom predvidio je kombinaciju Edin Džeko - Lautaro Martinez.

Sustavno rotiranje

Valja primijetiti da se trener Intera drži vlastitih postulata. Odredio je dva (prema njegovu mišljenju) kompatibilna napadačka tandema i rotira ih sustavno (svaku drugu utakmicu), bez obzira na ime i igrački potencijal suparnika.

Inzaghijeva se zamisao pokazala uspješnom. Inter je posljednjih šest utakmica zaredom - pobijedio. Dvoboj s Milanom imao je jamačno najveću specifičnu težinu. Sraz s gradskim rivalom na stadionu Giuseppe Meazza nadilazio je predznak "lokalnog derbija". Ulog pobjede nad "vječitim rivalom" donosi status sudionika finala Lige prvaka.

image
GABRIEL BOUYS Afp

Utakmicu na San Siru obilježio je najstariji igrač na terenu, 37-godišnji kapetan reprezentacije Bosne i Hercegovine, Edin Džeko. Njegov gol u 8. minuti utakmice usmjerio je daljnji tijek zbivanja na travnjaku, ali i vlasnika odredio u analima Lige prvaka. S 37 godina i 54 dana postao je drugi najstariji strijelac u polufinalnim susretima Lige prvaka. Rekorder je i dalje Velšanin Ryan Giggs: legenda Manchester Uniteda imala je 37 godina i 148 dana kada je (u travnju 2011.) zabila pogodak njemačkom Schalkeu.

To je Džeki treći gol u posljednjih tjedan dana. U susretu Serie A, prošle srijede, sudjelovao je s dva pogotka u golijadi Intera (6-0), na gostovanju kod Verone. Bili su to njegovi "povratnički golovi" nakon iznenađujuće duge apstinencije: prethodno se nije upisao među strijelce 104 dana, odnosno 19 utakmica! A prvi gol u Veroni bio mu je i jubilarni 400. u bogatoj karijeri.

Utakmica protiv Milana, drugo je Džekino iskustvo u polufinalu Lige prvaka. U najprestižnijem nogometnom natjecanju već je igrao na spomenutoj razini: u sezoni 2017/18. stigao je do poluzavršnice Lige prvaka s Romom. No, tada je Liverpool izborio plasman u finale s Realom (1-3). Redsi su bili bolji od talijanskog kluba za jedan gol: 5-2, 2-4. Edin Džeko bio je strijelac u obje utakmice.

image
GABRIEL BOUYS Afp

Zanimljivo, da igrača koji već 16 godina igra nogomet na najvišoj razini, u ligama "petice" (Wolfsburg, Manchester City, Roma, Inter), u Maksimiru - nisu prepoznali. Kao igrača sarajevskog Željezničara, Džeku su opservirali skauti zagrebačkog Dinama i konstatirali: To nije materijal za nas!

- Bio sam ‘kokuz‘ (goljo, siromah - op. a.), nitko i ništa. Došao bih pješice da su me zvali u Dinamo - priznao je jednom prilikom već etablirani napadač Bosne i Hercegovine, prisnaživši kako su Maksimir i Grbavica oduvijek imali prisne odnose (kao igrači Želje u Maksimir su pristigli Fikret Mujkić, Haris Škoro, Armin Hodžić...).

Ibričićev zadatak

Za razliku od maksimirskih "stručnjaka", Džeku su "udomili" Česi. Teplice su otkupile njegov ugovor od Željezničara za samo 25.000 eura. Prvu je polusezonu proveo na posudbi u Usti nad Labem, igrajući za 500 eura mjesečno. Spomenuto je razdoblje umnogome učvrstilo njegov karakter, jer je, prema vlastitom priznanju, posljednji tjedan u mjesecu najčešće - gladovao.

Poslije samo godinu dana u Teplicama, Džekin je potencijal uočio Felix Magath i njemački je Wolfsburg platio za bosanskog napadača četiri milijuna eura! A nakon što se etablirao u Bundesligi, otkupio ga je Manchester City za 37 milijuna eura!

Kada već nikada nije zaigrao za Dinamo, Džeko bi mogao doći - na Poljud. Njegov je dolazak u splitski klub (na kraju karijere) najavio nekadašnji kapetan Hajduka Senijad Ibričić. Naime, Džeko i "Ibro" su - kumovi. S obzirom na životnu dob i činjenicu da mu koncem lipnja istječe ugovor s Interom, ne preostaje nam drugo nego konstatirati: Džeko, vrime je...

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

J.... Ibru. Sine, ti si bolji od njega!

Edin Džeko iznimno je teško primio vijest o odlasku Ćire Blaževića. Njih dvojica imali su "zajedničku povijest" u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, koju je Ćiro vodio 17 mjeseci, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi. BiH se tom prigodom nije uspjela plasirati na završni turnir (ali joj je to uspjelo četiri godine kasnije, u Brazilu) jer je u doigravanju kvalifikacija izgubila od (kvalitetom ipak dominantnijeg) Portugala, predvođenog Cristianom Ronaldom.

No, Džeki su ostale uspomene na dane provedene s Ćirom, kao i pregršt anegdota. I danas se rado prisjeća kako ga je omiljeni izbornik motivirao u delikatnim situacijama, kazavši mu:

- Ma, je... Ibrahimovića. Sine, ti si puno bolji igrač od njega!

Linker
21. travanj 2024 18:40