RANKO SUVAR Cropix
TRENER MODRIH U DILEMI

Hoće li se Jakirović usuditi kockati? Jedna kriva odluka može dovesti do katastrofalnog raspleta

Glavni defenzivni vezni vodeće momčadi prvenstva pod velikim upitnikom za dvoboj sa Splićanima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. rujan 2024. 19:39

Hoće li Josip Mišić igrati El Croatico u petak trinaestog? Obavio je pouzdani Dinamov veznjak pregled magnetskom rezonancom, ozljeda mišića zadnje lože nije neka koja je zabrinula, ali isto tako jest - ozljeda. Podsjetimo, Mišić se ozlijedio na treningu u četvrtak, osjetio je bol u zadnjoj loži, pa je naravno odmah morao na pretrage. Mislimo da ne treba previše naglašavati koliko je Josip bitan za momčad Sergeja Jakirovića, da je jedan od temelja momčadi. U paru s reprezentativcem Petrom Sučićem nezamjenjiv je u veznoj liniji. Tako da je njegova ozljeda u predvečerje velikog derbija popriličan udarac za Modre, ogroman hendikep pred sudar s Majstorom s mora.

Kad govorimo o šansama da Mišić na koncu zaigra protiv Splićana, onda bismo prije kazali “ne”, nego “da”. Ali ipak treba pričekati petak i vidjeti kako stoje stvari. Ne zaboravite, odmah nakon derbija s Hajdukom, Modri startaju i u Ligi prvaka, 17. rujna igraju s Bayernom na Allianz Areni. Ako i u Münchenu neće moći, onda će se tegobe za Jakirovića nastaviti. Kad se radi o El Croaticu, uhvatili smo jedan zanimljiv podatak.

Mišić je u Dinamo došao najesen u sezoni 2020./21. od toga dana nije propustio niti jedan veliki derbi! Prvi put je zaigrao 27. siječnja 2021. godine kad je ušao s klupe posljednje četiri minute u Dinamovoj pobjedi 3:1. U toj sezoni još je dva puta ulazio s klupe za pričuve, igrao je 45 minuta u modrom trijumfu od 2:0, te 29 minuta u remiju 1:1. Dakle, na svoja prva tri derbija, Mišić je ulazio kao pričuva.

image

Josip Mišić

RONALD GORSIC Cropix

Nakon te sezone, Mišić je stalno bio dio udarne postave Modrih u ogledima s najljućim suparnikom, u svih ostalih 15 derbija. Igrao je za Dinamo u 18 velikih derbija, ima na kontu 8 pobjeda, 6 remija i 4 poraza. S tim da je ogled u Superkupu koji su Modri dobili na jedanaesterce uveden kao remi, kad bi se računala pobjeda, onda bi i Josip imao jednu više. Dakle, ako u petak Mišić neće igrati El Croatico, bilo bi to prvi put otkako je došao u plavi dom da ne bi igrao derbi.

Jakirović se pita

Naravno, u situaciji kad je njegov nastup još uvijek neizvjestan, sigurno si i Sergej Jakirović postavlja pitanje treba li riskirati ili ne s Mišićem? Naravno da bi Profa želio imati ga u momčadi, ali definitivno treba biti oprezan, jer može se dogoditi da se zbog nastupa u derbiju ozljeda pogorša, pa bi onda bez jednog od krucijalnih igrača mogao ostati duže vremena. To bi bio katastrofalan rasplet s obzirom kakva sezona očekuje zagrebački klub kojeg čeka osam utakmica Lige prvaka. Igrati najjače klupsko natjecanje na Globusu bez tako vrijednog igrača bio bi problem veći od Sljemena.

image
JOSIP BANDIC Cropix

Nema veze s derbijem, ali treba nešto napisati o Janu Oliverasu koji je u plavi dom stigao na posudbu iz Rome. Naime, svakodnevno nas pitaju navijači Dinama kakav je to igrač kad nije prijavljen za igranje u Ligi prvaka. Španjolski lijevi bek bio je u zapisniku utakmice Modrih s Goricom, ali nije ušao u igru. Tijekom proljeća zapeo za oko Marku Mariću te je sportski direktor tada već odradio seriju razgovora s njim i njegovim agentom.

Zanimljivo je da je Roma, prema brojnim izvorima, imala čvrstu namjeru Oliverasa prodati u saudijski Al-Ittihad za navodno šest milijuna eura, dok je Dinamo igraču nudio posudbu s mogućnošću otkupa za nešto više od milijun eura, ali i priliku da stigne u Maksimir. Španjolac je ponajprije lijevi bek, ali može igrati i ofenzivnije, a po potrebi biti i središnji vezni. Njegov nogometni put pomalo je podsjetio i na popularnog Danija Olma, miljenika Dinamovih navijača, prvog Španjolca u povijesti plavog kluba. I Oliveras je, kao i Olmo u dječačkim danima, trenirao u Espanyolu, a s vremenom prešao u redove gradskog suparnika Barcelone. Obojica su popularnu Barcinu školu, La Masiju, napustili sa 16 godina, pri čemu je Olmo došao u Dinamo, a Oliveras u Romu. I eto, sad ga nema na modrom popisu za Ligu prvaka.

Oliveras hvata formu

Prije dolaska u plavi dom Oliveras je bio mjesec i pol dana bez momčadskog treninga, jer nije želio u Saudijsku Arabiju, pa ga je Roma eliminirala iz momčadi, radio je samo individualno. Tako da će mu trebati neko vrijeme da uđe u formu. Zato je trener Sergej Jakirović odlučio da nema smisla prijavljivati ga za Ligu prvaka kad tu ne bi mogao biti od koristi. S vremenom će Oliveras igrati HNL. Inače, nema tu nekog rizika za Dinamo, čovjek će biti u Maksimiru, godišnja plaća mu iznosi 150 tisuća eura, a kad uhvati spremu, vidjet će u plavom klubu je li to dovoljno dobar materijal za poziciji lijevog beka. Misli se da jest, zato je i doveden, ali mora uhvatiti formu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. rujan 2024 19:40