Martin Baturina, Moufi Fahd, Zvonimir Šarlija

 VOJKO BASIC Cropix
OKRŠAJ NA MAKSIMIRU

I Dinamo i Hajduk imaju svoje brige: Ovo je ključnih pet pitanja za Jakirovića i Gattusa uoči derbija

Utakmica na Maksimiru dat će odgovor na brojna pitanja
Piše: Predrag Jurišić, Frane MaršićObjavljeno: 13. rujan 2024. 14:26

Dinamo u petak od 20 sati dočekuje Hajduk u najvećem hrvatskom derbiju. Utakmica na Maksimiru dat će odgovor na brojna pitanja, a mi smo izdvojili pet dilema sa svake strane uoči tog susreta.

Pet pitanja za Dinamo

1. Mogu li biti skroz fokusirani na Hajduk i ne misliti na Bayern?

Jakirović mora učiniti sve kako bi njegovi igrači bili fokusirani na derbi s Hajdukom, ne smije dopustiti da netko već sad mislima bude u Münchenu i startnoj utakmici Lige prvaka protiv Bayerna (utorak). Dinamo mora ići utakmicu po utakmicu, zna se da se od prvenstva živi, a ovaj je dvoboj u petak prilika da se Plavi bodovno opipljivo na ljestvici odvoje od Splićana.

2. Kako je ligaška stanka utjecala na Plave?

Niz Dinamovih igrača sudjelovalo je u reprezentativnim akcijama i svi su se vratili zdravi, a vidjet ćemo kako je ta stanka utjecala na Jakirovićevu momčad i kakvo će izdanje Plavi ponuditi protiv Splićana. Gdjekad stanka dobro dođe, gdjekad ne, pravila nema, a sad počinje non-stop ritam igranja...

3. U kakvom će taktičkom sustavu Dinamo igrati?

Prije gotovo svake utakmice Plavih postavlja se upit u kakvoj će taktičkoj formaciji Jakirović poslati momčad na travnjak. Hoće li to biti sustav s trojicom stopera i dvojicom napadača (3-5-2, odnosno 3-4-1-2), ili, pak, sistem igre 4-1-4-1, koji se tijekom utakmice vrlo lako može prometnuti u 4-2-3-1, ili 4-3-3? Dinamovo je bogatstvo što u svlačionici ima igrače koji mogu podjednako dobro igrati u svim taktičkim inačicama.

image

Sergej Jakirović

RANKO SUVAR Cropix

4. Hoće li Jakirović dočekati maksimirsku pobjedu protiv Hajduka?

Od dolaska na plavu klupu u kolovozu prošle godine, Jakirović je protiv Hajduka ostvario dvije pobjede, obje proljetos na Poljudu po 1:0, u prvenstvu i u Kupu. A prošle je jeseni Dinamo s Jakirovićem u Splitu izgubio 0:1, dok je u prosinački okršaj u Maksimiru okončan remijem bez pogodaka. Jakirović, eto, čeka svoju prvu maksimirsku pobjedu u derbiju...

5. Je li Mišić spreman za derbi sa Splićanima?

Posljednjih dana glavobolju treneru Plavih zadaje Mišićeva ozljeda mišića. Iako Dinamova liječnička služba čini sve kako bi ovoga veznjaka što prije osposobila za igru, u toj utrci s vremenom ne bi se smjelo riskirati. Nimalo. Jer, ne zaliječi li potpuno ozljedu, Mišić bi je mogao samo pogoršati preranim nastupom. Sjetimo se samo lošeg lanjskog iskustva s Petkovićevom ozljedom mišića, nepromišljeno je žurio s povratkom na teren i na kraju je izgubio dva jesenska mjeseca. (P. Jurišić)

Pet pitanja za Hajduk

1. Kako će se silne turbulencije u klubu odraziti na momčad?

Tjedan na Poljudu bio je prilično stresan, baš nakon što smo pisali da se Hajduk stabilizirao. Sve su se već poznate stvari dogodile neposredno pred utakmicu i put u Zagreb, a vidjet ćemo jesu li se Gattuso i njegovi igrači uspjeli izolirati iz novonastale situacije.

2. Koliko će u Zagrebu participirati Stipe Biuk?

Mladi krilni napadač bio je posljednji posao Nikole Kalinića kao sportskog direktora Hajduka, a na Poljud je stigao kao zamjena za Emira Sahitija. Tijekom pauze se potpuno uhodao u sustav Gennara Gattusa i očekuje se čak i njegov nastup od prve minute, ali o količini participacije odlučit će jedino Talijan na klupi Hajduka. Svakako, lijepo je što će Biuk povratak u hrvatski nogomet ostvariti kroz najveći hrvatski derbi.

3. Šarlija ili Prpić u defenzivi, možda i Elez?

Računamo li Uremovića, koji se očistio od kartona, kao standardnog stopera i vođu obrane kako ga opisuje Gattuso, za preostalo mjesto se bore Šarlija, Prpić i Elez. Šarlija se polako priključuje treningu nakon ozljede i duže stanke, posljednji susret sjajno su odradili Prpić i Elez. Hoće li se Talijan na kraju odlučiti za standardni dvojac ili će ići u miks mladosti i iskustva?

image

Gennaro Gattuso

VOJKO BASIC Cropix

4. Može li Livaja opet biti igrač odluke?

Hajdukova desetka igra sjajno sezonu i blizu je životne forme. Njegovo pravo izdanje u Maksimiru znatno bi povećalo šanse Bijelima za pozitivan rezultat. Poseban motiv sigurno će mu s druge strane biti i Bruno Petković, s kojim je sjajan izvan terena. Majstori se uvijek vole nadigravati, a može li Livaja prevagnuti na stranu Hajduka pokazat će teren.

5. Kako će se ponašati Gennaro Gattuso?

S obzirom na to da je kao tema u turbulentnom tjednu na red došao i odnos Gattusa i Bilića, a koji, ako je vjerovati Nikoli Kaliniću, nije najidealniji, s posebnom pažnjom valja promatrati i reakcije Talijana tijekom utakmice. Gaji posebno energičan stil vođenja utakmice, vrlo je osebujan, pa bi moglo biti uočljivo ako na Maksimiru bude drugačiji. S druge strane, možda se od ove priče i uspio izolirati, pa sasvim normalno bude vodio ekipu, što se i očekuje. (F. Maršić)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. rujan 2024 14:27