ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
BITKA ZA NASLOV

Igor Štimac: Nema kalkulacija na Maksimiru, ovo je utakmica u kojoj Hajduk treba dokazati svoju snagu!

Ili će Hajduk dokazati svoju snagu u izravnom dvoboju ili će otvoriti put prema lagodnijem nastavku Dinama
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 13. prosinac 2023. 14:49

Navijači Hajduka, reklo bi se oduvijek, još od 2005., sanjali su kako bi do finiša prvenstva mogli smanjiti bodovnu razliku u odnosu na Dinamo, čija je momčad u pravilu dočekivala splitske suparnike u znatno komfornijoj situaciji. U pretprošloj sezoni 2021./22. izgledalo je da bi "bijeli" mogli uspjeti u tim svojim nakanama. Međutim, Hajduk je u delikatnoj poziciji zakazao u dvije prilike - najprije protiv Istre u Puli (1-1), pa zatim nisu bili u stanju dobiti derbi u Splitu (0-0).

Praktično, tada je utrka bila gotova, ali ipak su se radili planovi prema kojima će možda "modri" izgubiti drugi put u pretposljednjem kolu na Šubićevcu, što se nije dogodilo, ostala su četiri boda razlike (76-72), Tako se raspršila ta fatamorgana, izostala je jedina moguća prilika da će uoči posljednjeg kola prednost Dinama spasti na jedan bod, pa da se onda doslovno u posljednjem kolu odlučuje o tituli, do koje bi Hajduk došao jedino pobjedom na Maksimiru. No, momčad "modrih", pod vodstvom Čačića, nije dozvolila senzaciju, ostali su na četiri boda razlike, Dinamo je pobijedio 3-1, i zaključio prvenstvo sa sedam bodova razlike.

Sada se u nedjelju ne odlučuje o tituli prvaka, nego bi Hajduku važno bilo ostati barem neporažen, pa tako ostati na prvom mjestu do zimske stanke. Naime, dobije li Dinamo derbi, razlika će se smanjiti na četiri boda, a onda bi "modri" pobjedama u dvije zaostale utakmice (u Zagrebu protiv Lokomotive i Varaždina) nakon svega preskočili "bijele" 42-40 prema bodovima.

Najdraže utakmice

Igor Štimac, izbornik Indije, zauzet svojim problemima, bolje je kazati nadom da će svoju reprezentaciju odvesti na završni turnir SP-a 2026., što bi bilo svojevrsna senzacije, nevoljko govori o Hajduku.

Ipak je rekao:

- Tu nema nekih posebnih mogućnosti, još manje kalkulacija. Hajduk ima ipak priliku održati se u vodstvu i s jedim bodom, ali pobjeda bi ga pogurala u komotniju situaciju za završni trijumf, bez obzira na to što će se poslije zimske stanke igrati još 16 kola. Dakle, ili će Hajduk dokazati svoju snagu u izravnom dvoboju, ili će otvoriti put prema lagodnijem nastavku Dinama. To su utakmice koje sam uvijek uživao igrati, one godine kada je Zagreb iznenada postao prvak, mi smo Dinamo dobili na Maksimiru 2-1, zabio sam gol, drugi je postigao Srđan Andrić, bili smo uvjereni da smo u stanju obraniti naslov iz 2001. Nije potrebno naglašavati da su to nadmetanja u kojima do izražaja dolazi momčadska sposobnost.

Ostati neporažen. Barem

Svima u taboru Hajduka kristalno je jasno da se u derbijima dokazuje moć, "bijeli" su u ovom prvenstvu dosad dvaput pobijedili (2-1 u Zagrebu, 1-0 u Splitu). Sve eventualne kalkulacije, pa i nadmudrivanja, o tome koja je momčad trenutačno u boljoj formi, odnosno kome će nedostajati određeni prvotimci, pa i činjenica da Dinamo igra pred svojom publikom, ne znače mnogo. Izvjesno je jedno, Hajduk ne dolazi na Maksimir s namjerom da se provuče do pozitivnog rezultata, što znači da će se u derbiju odlučivati nadigravanjem. I to ne onim taktičkim nadmudrivanjem, s - kako se to kaže - šahovskim manirima, već će do bod(ova) doći raspoloženija momčad.

Trener Hajduka Mislav Karoglan sigurno će dobro pripremiti momčad, što bi značilo u prvom redu da njegova momčad neće u dvoboj ući mlako, kako se to godilo protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj ulici prošlog petka. Hajde da vidimo hoće li se barem nastaviti niz nepobjedivosti Bijelih otkako ih vodi Karoglan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 16:42