ZELJKO HAJDINJAK Cropix
ŽIVOTNA FORMA

Igra li Hajdukov as nogomet karijere? Brojke ne lažu, prvi je do najvećeg na Poljudu

Leko mu vjeruje, a on to vraća ključnim ulogama na terenu. Postao je nositelj igre Bijelih
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. svibanj 2023. 15:33

Igra li Jan Mlakar najbolji nogomet karijere, legitimno je i zanimljivo pitanje. U Koprivnici je postigao trinaesti pogodak sezone, gotovo dvostruko više nego u prvoj godini na Poljudu. U debitantskoj sezoni u bijelom dresu poentirao je sedam puta, ove se približio Marku Livaji koji ima 20 pogodaka na kontu. Nije daleko Mlakar, ali neprikosnoven je Livaja, međutim, jasna je i druga činjenica, Slovenac je prvi do najvećeg na Poljudu. Ne čudi stoga da je u Koprivnici bio i kapetan, stranac s trakom oko ruke rijetkost je na Poljudu, ali tema je primarno Mlakarova igra.

Pobjednički zgoditak na posljednjem ovosezonskom gostovanju Bijelih u HNL-u klasični je golgeterski uradak. Model po kojem Mlakar najčešće i postiže zgoditke. Utrčavanje na prvu vratnicu, s desne ili lijeve strane, njegov je specijalitet. Takvim smo slovenskog centarfora gledali i prošle sezone kada je, primjerice, zabijao Lokomotivi u Kranjčevićevoj. Povratna, prvi dodir i gol. Deja vu, budući je Mlakar klasična “devetka”.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- Mogu igrati i krilo, ali draže mi je kada igram u ulozi središnjeg napadača - objašnjavao je 24-godišnji ofenzivac prošle godine na upit zašto ga izbornik Kek koristi kao lijevo krilo.

Ali danas i Leko uglavnom koristi Mlakara u ulozi lijevog krila. Više krila nego špice jer jedini klasični napadač je Livaja. Mlakar se povukao lijevo, na poziciju s koje ulazi u “box” iz drugog plana. Zna Mlakar, kao u susretu s Osijekom prošlog vikenda, zabiti iz šuta s distance, s 14-15 metara iskosa. Ali najbolje mu odgovara uloga središnjeg napadača koju rijetko dobiva.

Zanimljiv na europskom tržištu

Sjajnu je karijeru u mlađim kategorijama imao Mlakar, s 18 i pol godina debitirao je za Fiorentinu u Serie A. Ušao je s klupe na Renzo Barberi, izgubile su Viole u Palermu (0:2), a Mlakar je klupu dijelio s Federicom Chiesom i njegovim imenjakom Bernardeschijem. Dobio je 20 minuta kod trenera Paula Souse u dvoboju gdje nije bilo Nikole Kalinića, bez premca prve špice Fiorentine te sezone. Mlakar je dobio prigodu, ali samo jednu. Kasnije se preko Maribora otisnuo do Brightona, ali za momčad s Amexa nije nikada zaigrao. Posudbe je prolazio kroz Championship igrajući za QPR i Wigan, ali opet je Maribor bio njegov nogometni “trampolin”. Kroz Maribor se kalio, usavršavao, da bi došao u Hajduk. Nakon dvije godine brušenja na Poljudu, Mlakar je bolji, jači i precizniji. Za koga se sprema u Hajduku, za koga će mu golovi iz bijelog dresa biti nova odskočna daska?

Pitanje je jako interesantno jer Mlakar bi s brojem postignutih pogodaka, sa svojim godinama (24), mogao biti jako zanimljiv za europski mercato ovog ljeta. Da je Transfermarkt realni indikator cijene, onda bi Mlakar bez problema postigao istaknutih 2,3 milijuna. Dapače, imao je u Hajduku i cijenu od tri milijuna eura po TM-u prije godinu i pol dana. Ali Mlakar je danas kompletniji igrač. Bitno je podigao obrambenu fazu koja još ima prostora, ali Mlakar napreduje. Zgodici su ipak njegov forte. Svakog napadača samo golovi podižu.

Zaslužuje i dalje nositi traku

Mlakar je u dobroj poziciji i zbog činjenice da njegova forma raste ovog proljeća. Upisao je 14 uzastopnih utakmica u početnoj postavi. Od 1. ožujka, od ključne kup-utakmice u Gradskom vrtu, Mlakar je standardni prvotimac. Leko mu vjeruje kao što vjeruje Livaji i Krovinoviću. Zato je Mlakar u drugom dijelu sezone postao nositelj, zato je riješio utakmicu koju je Hajduk započeo bez Livaje. Na kapetanskoj razini ponio je odgovornost, zbog toga zaslužuje i neku iduću priliku s trakom oko ruke.

I da se vratimo na početak... Da, Mlakar igra najbolji nogomet karijere, ali karijera je tek počela!

Hamza, Sušić, Simić, Lima...

Jan Mlakar ponio je kapetansku traku kao jedan od rijetkih stranaca koji su u Hajduku zaslužili tu počast. Početkom travnja 2016. u jednoj utakmici dogodila su se dvojica. U dvoboju s Istrom na Poljudu (3:0) Tino Sven Sušić, reprezentativac BiH, ponio je kapetansku traku, a nakon njegovog izlaska iz igre kapetan je postao Brazilac Jefferson. Sedam godina poslije traku je ponio Mlakar u Koprivnici jer na klupi su ostali Livaja i Krovinović, ozlijeđena su oba Kalinića, Lovre i Nikola, a nije bilo ni Eleza. Prisjetili smo se i Hamze Barryja, Gambijca koji je nosio traku u srpnju 2019. u onoj sramoti kontra Gzire (1:3).

Kapetani-stranici u Hajduku bili su Josip Skoko i Senijad Ibričić, ali obojica s dvojnim državljanstvom. Skoko kao australski reprezentativac, a Ibričić za BiH, pa Simić, Miličević, Ruben Lima....

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 13:34