Goran Milović na Poljudu 2015. godine

 JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
KAKVA PORUKA PRED DERBI

Igrač koji je 18 puta napadao Dinamo: ‘Znamo što kažu da osvaja prvenstva, a Hajduk to napokon ima!‘

‘Pobjeda bi za Hajduk bila odličan završetak polusezone, ali ne bih ovu utakmicu nazvao prekretnicom‘
Piše: Slobodna Dalmacija/Antonio JuričićObjavljeno: 15. prosinac 2023. 08:22

Do velikog derbija, kojim će se zaključiti jesenski dio prvenstva, ostalo je još samo par dana. Hajduk u susret ulazi u odličnoj formi, a i Dinamo je u posljednje vrijeme zaredao pozitivne rezultate, bez obzira na to što ekipa Sergeja Jakirovića i dalje pruža neuvjerljive predstave.

Posljednjih godina najveći derbi hrvatskog nogometa u pravilu odlučuju nijanse, a za očekivati je da će tako biti i ovaj put. Mi smo se za stručni pogled na derbi obratili igraču koji je u svojoj karijeri najviše službenih utakmica odigrao upravo protiv Modrih i koji je tek ovog ljeta odlučio objesiti kopačke o klin, nakon osvajanja naslova prvaka Slovenije s Olimpijom.

Goran Milović odigrao je 18 utakmica protiv Dinama, od toga 15 u dresu Hajduka (četiri puta je bio kapetan), dvije u dresu RNK Splita i jednu kao član Osijeka.

- U glavi mi visi da mi je netko jednom rekao taj podatak, ali nisam razmišljao o tome... - iznenadio se Milović na početku razgovora za Slobodnu Dalmaciju kada smo mu ga podsjetili na to.

Samo dva puta je slavio, i to jednom igrajući za Bijele, a drugi put u dresu Osijeka, ali to su bila neka druga vremena. I Hajduk i Dinamo sada se nalaze u drukčijim situacijama.

image

Goran Milović

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

- Što se Hajduka tiče, mislim da mu je derbi došao baš u dobrom trenutku, jer Dinamo je sinoć imao utakmicu s Ballkanijem i to ih je sigurno emocionalno potrošilo, a Hajduk im dolazi nakon samo tri dana. Bijeli, s druge strane, imaju osam dana odmora. Ali to je derbi, sjećam se naših utakmica, Dinamo je uvijek bio posebno napaljen na Hajduk i bez obzira na sve, u nedjelju će biti na sto posto. Hajduk je u dobroj seriji i ja remi s Lokomotivom čak ne bih gledao kao kiks, jer utakmica je bila teška i lovio se zaostatak, tako da mislim da je to više osvojen bod u gostima, nego izgubljena dva. Uostalom, da to nije utjecalo na atmosferu vidimo i po rasprodanoj južnoj tribini. Pobjeda bi za Hajduk bila odličan završetak polusezone, ali ne bih ovu utakmicu nazvao prekretnicom, jer do kraja ima puno za igrati.

Obrana osvaja prvenstva

Koja je najveća prednost Hajduka?

- Stabilnost. Nema velikih oscilacija u igri, a Karoglan je još i standardizirao momčad. Protivnici stvaraju malo prilika protiv Hajduka, a znamo da se kaže da dobra obrana osvaja prvenstva. Pogotovo ako uzmemo u obzir to da se Sahiti probudio, da Dajaku igra sve bolje i da Hajduk uvijek nešto može napraviti prema naprijed.

A Dinama?

- Njihovu prednost vidim u tome što igraju doma i što će im to biti dodatni motiv da na stanku odu s pobjedom. Ova sezona im je najturbulentnija u posljednjih 10-15 godina i to sigurno utječe na igrače. Petković im se vratio, Kaneko se diže iz utakmice u utakmicu, a i Baturina će biti spreman. Imaju kvalitetu prema naprijed, ali ne djeluju mi stabilno kao Hajduk, puno više osciliraju.

Hoće li Dinamu biti pritisak to što Hajduk bodom rješava međusobni omjer?

- Mislim da čak i neće, jer prvenstvo je dugo. Znam da oni uvijek na Maksimiru u prvih 45 minuta izađu goropadno i mislim da im to neće igrati toliku ulogu. Doduše, postoji taj aspekt da sigurno žele dokazati kako su bolji od Hajduka i u međusobnom omjeru, ali više radi ponosa nego zbog kalkulacija u slučaju istog broja bodova na kraju sezone.

Kaneko najveća prijetnja

Takuro Kaneko se u posljednje vrijeme nametnuo kao najopasniji igrač Dinama. U posljednjih šest utakmica u HNL-u upisao je jedan gol i pet asistencija, s tim da je na četiri utakmice izravno sudjelovao kod svih golova i tako odigrao praktički glavnu ulogu u 10 bodova koje je Dinamo skupio u tom susretima.

Karoglan će se posebno morati fokusirati na Dinamovu igru preko krila, pogotovo desnog po kojem operira Japanac, a Milović je optimističan u tom pogledu.

- Sviđa mi se što je Diallo agilan i agresivan, jer je Kaneko sličnih karakteristika. Ali trebat će mu podrška od stopera koji će morati čitati igru i procijeniti kada izaći, a kada ne, kao i od lijevog krila i od lijeve osmice, vjerojatno Krovinovića. Kada se Moharrami bude dizao visoko, a Kaneko ulazio u sredinu, Diallo i lijevo krilo, vjerojatno Dajaku, morat će imati dobru komunikaciju, a Krovinović će morati zatvarati ulazak u sredinu. Kaneko je opasan u situacijama jedan na jedan i Hajduk će trebati duplirati bokove, jer bi bilo preopasno ostaviti samog Dialla na njemu. On će zaustaviti Kaneka u većini slučajeva, ali dovoljno je da prođe jednom i nastat će problem. No, Karoglan je studiozan i vjerujem da će sve analizirati i osmisliti plan.

Bi li Hajduku na Maksimiru bio dobar i bod?

- Mislim da je na Maksimiru protiv Dinama bod uvijek dobar, to nije neuspjeh. Zadnjih godina Hajduk je pobjeđivao na Maksimiru, što nekad prije nije baš bilo često, a usto je ekipa u dobroj formi, tako da puno ljudi možda neće biti zadovoljno s bodom. Ali u ovakvoj situaciji, u kojoj ti bod osigurava prednost u međusobnom omjeru i na zimske pripreme ideš kao "pravi" jesenski prvak, dakle bez obzira na zaostale utakmice, mislim da je bod skroz u redu. Ali naravno da treba napasti i preuzeti rizik ako se otvori situacija za to. Ne treba igrati na bod, pogotovo zato što sam uvjeren da Hajduk neće pružiti puno prilike Dinamu da ga ugrozi - zaključio je Milović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 13:45