Kačaniklić karijeru nastavlja na Cipru

 PAUN PAUNOVIC Cropix
NIJE SE PROSLAVIO

Igrao u Premiershipu, prošao pola Europe, a onda se ugasio! Njegov odlazak s Poljuda nije iznenađenje

Hajduk i Kačaniklić sporazumno se razišli dvije godine prije isteka ugovora švedskog krilnog igrača
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. srpanj 2022. 14:27

Igrački mu je curriculum djelovao poprilično impresivno, a jednako dojmljivo zazvučale su i riječi Mindaugasa Nikoličiusa na lanjskoj prezentaciji najnovije Hajdukove akvizicije, koja je sredinom veljače prošle godine prizemljila podno Marjana...

”Riječ je o igraču koji je po svom profilu kompatibilan stilu, načinu i modelu igre naše momčadi. Dodatna mu je vrijednost činjenica da se radi o izrazito polivalentnom profilu ofenzivnog igrača, koji u našoj momčadi i sustavima igre koje koristimo može igrati na više deficitarnih pozicija, a posebno na pozicijama krilnog napadača. On je igrač s iskustvom igranja u Premiershipu i Ligue 1, nastupao je za reprezentaciju Švedske, te sam uvjeren kako će svojom kvalitetom i iskustvom podići našu igru”.

Procjena debelo promašena

Sedamnaest mjeseci kasnije, nitko ne mora sportskom direktoru Hajduka reći da mu je procjena bila debelo promašena, uostalom, na Poljudu su to shvatili i mnogo ranije, no nikako im nije uspijevalo napraviti ono što su napokon napravili - jučer.

Hajduk je, naime, dogovorio sporazumni raskid ugovora s Alexanderom Kačaniklićem i to dvije godine prije njegovog isteka, raskinuo je sve spone s igračem kojeg Valdas Dambrauskas od svog dolaska u Split i nije pretjerano doživio, pa i ne čudi da je 30-godišnji Šveđanin pod njegovom trenerskom palicom prikupio samo četiri nastupa. Nije se, doduše, “zatrpao” minutama niti kod Paola Tramezzanija, nije niti kod Jensa Gustafssona, prethodnicima litavskog stručnjaka u Splitu, stoga ukupna statistika u bijelom od 27 nastupa, uz tek dva pogotka i jednu asistenciju, govori bolje od ičega da Kačaniklićevoj splitskoj avanturi najbolje pristaju etikete s riječima “preskromno” ili “siromašno”.

Uistinu, Nikoličiusovi komplimenti izrečeni na račun ovog iskusnog krilnog napadača imali su pokriće u ranijim detaljima njegove karijere, koju je, primjerice, u juniorskoj dobi oblikovao Liverpool i koja je potom “selila” na adrese Fulhama, Watforda, Burnleyja, FC Kopenhagena, Nantesa i Hammarbyja, k tome i sa sasvim solidnim učincima, no u Hajduku se njegova igračka priča iznenađujuće “zagasila”.

Istina, fair je podvući da su Kačaniklića u Hajduku prikočile i ozljede, no jednako tako pošteno je istaknuti da i kada nije imao zdravstvenih nevolja i kada su ga treneri držali na travnjaku, praktično nikad nije odavao dojam igrača iz Premiershipa i Ligue 1, igrača koji je svojedobno vrijedio 3,5 milijuna eura i koji je dvadesetak puta igrao za najbolju reprezentaciju Švedske. Niti je radio razliku na krilnoj poziciji, niti je oduševljavao u ulozi ofenzivnog veznjaka, kako je vrijeme odmicalo sve je više ljudi dizalo ruke od njega, pa ovakav rasplet njegova odnosa s Hajdukom definitivno nikoga ne iznenađuje...

Zahvalio suigračima i trenerima

"Bilo mi je zadovoljstvo nastupati za Hajduk. Želim zahvaliti svim mojim suigračima, trenerima i osoblju kluba za sve dobro što smo zajedno proživjeli na terenu i izvan njega. Želim vam sve najbolje u ovoj sezoni i u budućnosti", naglasio je Kačaniklić u svojoj oproštajnoj izjavi nakon razlaza s Hajdukom, koji bi nadolazeće dane mogao iskoristiti i za jednako rješavanje slučaja Eduoka i Diamantakosa, koji kod Dambrauskasa također nemaju nikakav tretman na početku sezone i u klubu bi se logično voljeli riješiti njihovih nemalih ugovornih primanja.

S Kačaniklićem su uspjeli, potpisali raskid koji mu omogućuje nastavak igračkih dana u ciparskom AEL-u iz Limassola, hoće li pronaći način i za kraj partnerstva i s ovom preostalom dvojicom internacionalaca? Poljudska blagajna oduševljeno bi pozdravila takav scenarij...

KAČANIKLIĆEVI KLUBOVI

Fulham (Engleska)

100 utakmica/11 golova

Hammarby (Švedska)

54 utakmice/19 golova

Nantes (Francuska)

31 utakmica/0 golova

Hajduk (Hrvatska)

27 utakmica/2 gola

Kopenhagen (Danska)

13 utakmica/2 gola

Watford (Engleska)

12 utakmica/1 gol

Burnley (Engleska)

6 utakmica/0 golova

VRIJEDNOST NA

TM KAD JE DOLAZIO

1,2 milijuna eura

(veljača 2021.)

VRIJEDNOST NA

TM KAD JE OTIŠAO

0,25 milijuna eura

(veljača 2021.)

2024.

u lipnju trebao je isteći ugovor Šveđanina s Hajdukom

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 10:09