Yassine Benrahou s Nikoličiusom i Jakobušićem

 Hnk Hajduk/robert Matić
KAKAV JE NOVI HAJDUKOVAC?

Ima tri državljanstva, igrao je s Mbappeom, dobio i poziv u reprezentaciju, a prošlu sezonu odigrao - sjajno

Yassine Benrahou, 24-godišnji ofenzivni veznjak, novi je igrač splitskog kluba
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 26. siječanj 2023. 22:33

Yassine Benrahou novi je igrač Hajduka, 24-godišnji ofenzivni veznjak rođen u mjestu Le Blanc Mesnil, tek 13 km udaljenom od centra Pariza u kojem su na svijet između ostalih došli i proslavljeni reprezentativci Portugala Raphaël Guerreiro i Francuske Moussa Sissoko, trebao bi postati prvo veliko pojačanje Hajduka u 2023. Barem se u Splitu nadaju takvoj budućnosti Benrahoua u bijelom dresu.

image

yasine stats

SOFASCORE Sofascore
Statistika: Sofascore

Stiže iz Nimesa, posljednjeplasiranog francuskog drugoligaša s kojim ga je ugovor vezao do ovog ljeta, tako se nije zavrtio veliki novac. Transfermarkt ga procjenjuje na 2,2 milijuna eura, a rekordnu vrijednost na tom specijaliziranom portalu imao je 2020. kad je vrijedio 4 milijuna eura.

image

Yassine Benrahou

SYLVAIN THOMAS Afp

Benrahou je rođen 24. siječnja 1999., sa šest godina počeo je u Aulnayu, igrao kao dječak i za Villepinte i Bondy, gdje je mu je suigrač bio i Kylian Mbappe. Paris SG ga je doveo 2011. i nije se zadržao dugo, tek godinu dana, vratio se u Bondy potom prešao u Creteil i kao 15-godišnjak prešao u Bordeaux, klub koji je najzaslužniji za njegov razvoj.

Dobio je šansu, ali ne veliku. Igrao je za drugu momčad u 4. ligi u sezoni 2018./19., a službeni natjecateljski debi u Ligue 1 upisao je kao 20-godišnjak, dijelio svlačionicu s bivšim hajdukovcem Tomom Bašićem. No relativno je brzo otpisan. Nakon deset nastupa posuđen je Nimesu, tada još prvoligašu, u siječnju 2020., a u srpnju je otkupljen za 1,5 milijuna eura. Ispali su u drugi razred 2021. i u prvoj drugoligaškoj sezoni završili deveti uz sjajan Benrahouov učinak (34 nastupa, 10 golova od kojih četiri s bijele točke uz 8 asistencija). Sada su posljednji, problem je bila i Benrahouova ozljeda prepona (pauzirao od rujna do studenoga) i njegov slabiji učinak (9 nastupa, 1 asistencija).

POGLEDAJTE BENRAHOUOV NASTUP PROTIV MARSEILLESA

Ukupno je za Bordeaux (1. liga), Bordeaux B (4. liga) i Nimes (1. i 2. liga) u svim natjecanjima odigrao 113 utakmica, zabio 19 golova i 17 puta asistirao. Lagan je, okretan i brz, visok 170 centimetara i igrao je na svim ofenzivnim pozicijama, najčešće desetku, ali i na oba krila, čak i u vrhu napada. Lijeva noga mu je visoke klase, ubojit je iz slobodnjaka, odličan i u proigravanjima i centaršutevima tom ljevicom. Po tim je karakteristikama vrlo sličan svom novom treneru Ivanu Leki, nekad također izvrsnom “ljevičaru”. Vidjet ćemo gdje će se i kako uklopiti u Lekin sastav i sustav, za očekivati ga je na polušpici u 3-4-1-2 ili na jednoj od dvije potporne ofenzivne pozicije ispred isturenog Marka Livaje u 3-4-2-1.

image

Yassine Benrahou

Icon Sport/Ddp Usa/Profimedia

Za U16 vrstu Francuske odigrao je šest utakmica, za U17 jednu, bio je sa Žirondincima 2017. i juniorski prvak Francuske. Potom je prihvatio poziv U-20 reprezentacije Maroka ispred Alžira (otac mu je Marokanac, majka Alžirka) i činilo se da je odlučio za koga će igrati. Bivši izbornik Lavova Atlasa Vahid Halilhodžić stavio ga je na popis za kvalifikacijske utakmice za Afrički kup nacija u ožujku 2020. no ti su dvoboji odgođeni zbog koronavirusa. Kasnije više nije pozivan, tako da još uvijek može birati između Alžira, Francuske i Maroka. No, jasno je, novi poziv tek treba zaslužiti...

- Imam tri državljanstva i kad dobijem neki poziv, vidjet ću što ću napraviti. No, ako ne budem dovoljno dobar na terenu, nitko me neće pozvati - trezveno je poručio prije dvije i pol godine.

Od prošlog ljeta ga je lovila nizozemska Fortuna Sittard, htjeli su ga i ove zime, ali odlučio se za Hajduk. Uskoro će moći pokazati koliko je uistinu dobar, 5. veljače na Poljud stiže Rijeka, jadranski derbi kao idealna kulisa za splitski debi Benrahoua.



POGLEDAJTE PRVU EPIZODU ‘VAR SOBE‘

Hoće li ‘dvorske borbe‘ ostaviti traga na igru Dinama? Ima li Ivan Leko momčad za napad na prvo mjesto? Zašto je Osijek ušao oslabljen u nastavak sezone? Tko će izboriti četvrto mjesto i europske nastupe? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja pronađite u prvoj epizodi našeg novog podcasta ‘VAR soba‘ u kojem je gostovao Ilija Lončarević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. travanj 2024 14:46