TOM DUBRAVEC Cropix
HAJDUKOV ‘GENERATOR‘

Imao je krizne momente, ali toliki je radnik da Karoglan bez njega ne može zamisliti momčad

Izvjesno je da predstavlja iznimnu vrijednost, svi su mu odavali počasti na račun njegova neumornog mentaliteta
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 29. veljača 2024. 23:39

Hajduk je na kraju visoko porazio Varaždin, ali tih 5-0 ipak izazivaju dvojake osjećaje: prvo, zadovoljstvo na Poljudu zbog nove golijade, a drugo, zabrinutost u odnosu na činjenicu da su gosti bili opasniji, konkretniji u igri do vodećeg gola Ismaela Dialloa. Ustvari, Varaždinci su se slomili u trenutku kad su, neposredno prije odlaska na odmor, primili drugi gol, pa su, kao i momčad Slaven Belupa, ušli u drugo poluvrijeme s idejom nastavka ozbiljnog otpora "bijelima". No dogodila im se katastrofa. Gosti su ustvari rastvorili svoje redove, olakšali Marku Livaji i njegovim partnerima da lakše dolaze u izgledne prilike.

I onda se taj zaokret u drugom dijelu tumači kao rapsodija, jednako kao što se komentiralo onih 4-0 protiv Koprivničana. E da, Hajdukovi strijelci, njih pet, zabili su pet lijepih golova, zanimljivo, sve nakoon akcija iz prekida.

Prvi Dialla, nafkon izvedenog kornera, drugi Krovinovića iz slobodnog udarca, treći Kleinheislera (dvostruko dodavanje s Livajom) s početnim dodavanjem iz auta, četvrti Eleza, opet poslije kornera, peti Livaje iz jedanaesterca. I svi su u splitskom taboru osokoljeni, pogotovo na valu otkrivanja dijaloga između sudaca i nastojanja dokazivanja kako je Hajduk u Varaždinu bio oštećen.

image
VOJKO BASIC Cropix

Zanimljivo je da je trener Karoglan u početnom sastavu izostavio Emira Sahitija i Rokasa Pukštasa, dvojicu igrača koji su u prethodnim utakmicama, dok je Hajduku išlo dobro, davali ton igri "bijelih" te silnu energiju i dinamiku. Sahiti je još na pripremama pokazivao znakove nervoze, valjda zbog činjenice da su stigla dva pojačanja - Josip Brekalo i Laszlo Kleinheisler, koji su po defaultu ugrozili njegovu poziciju u prvom sastavu. A Pukštasa se jednostavno nije moglo prepoznati u nastavku prvenstva, što je možda i prirodno, s obzirom na to da je baš visoko uzletio, pa su krizni momenti očekivani (slično, primjerice, kako se to događalo s Martinom Baturinom).

Trener je Pukštasa vratio na teren odmah nakon odmora umjesto Kalika, bez čije radne energije i izvedbe presinga u manevru Karoglan ne može zamisliti svoju momčad. Izvjesno je da Pukštas predstavlja iznimnu vrijednost, svi su mu odavali počasti na račun njegova neumornog mentaliteta, kao jedinog igrača koji je u stanju djelovati na svakom dijelu terena. Mladi Amerikanac se protiv Varaždina, prema svojim navikama, svojski trudio, pa je isposlovao kazneni udarac.

image
VOJKO BASIC Cropix

- Imamo ogroman potencijal - rekao je Karoglan, te nabrojao velike mogućnosti za napredovanje Pukštasa, Brekala, Kleinheislera, posebno Livaje, koji se duže vrijeme muči s ozljedom gležnja. To se, prema viđenju trenera, manifestira na treninzima…

Sada na Poljud stiže Istra 1961, protiv koje, bez krzmanja najavljuje trener Karoglan, "moramo uzeti sve bodove" i to ne jedino protiv Puljana, nego "sve do pauze", znači protiv Istre, Gorice u gostima i Lokomotive. A Istrani, koji su se u više navrata pokazali kao neugodan protivnik "bijelima", dolaze ohrabreni rezultatima iz posljednja tri kola (osvojili su sedam bodova), posebno jer ih sada predvodi talijanski trener Paolo Tramezzani, majstor defenzive.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 19:11