TOM DUBRAVEC Cropix
NAJAVA VELIKOG DERBIJA

Ivan Leko: ‘Zašto bi se Dinamo prilagođavao ranjenom Hajduku? A Ante Čačić? Ocijenio bih ga sa 9,5‘

Dinamo u nedjelju dočekuje Hajduk, a derbi je u Splitu danas najavio trener Bijelih Ivan Leko
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. veljača 2023. 10:28

Ivan Leko sedam je puta igrao maksimirski derbi u dresu Hajduka, ali u nedjelju (15.00) će prvi put povesti Bijele u ulozi trenera. Na igračkoj premijeri zabio je pogodak u rujnu 1996. sa 18 godina, danas kao već iskusan trener nalazi se pred premijerom na klupi splitskog velikana.

- Sjećam se moje igračke premijere, ali davno je to bilo, jer ispred nas je utakmica koja nas svih veseli – kazao je Leko koji nikada kao igrač nije slavio u zagrebačkom derbiju.

- Nisam imao pojma o tim brojevima, ali znate kako se u životu kaže, zakonom velikih brojeva dođe i prekid serije. Možda baš u nedjelju dobijemo.

Ako nije kao igrač, možda dobije u ulozi trenera, ali za takav doseg trebat će Hajduk odigrati najbolju utakmicu ovog proljeća. Nije to konstatacija kojom se otkriva "topla voda", jer izdanja Bijelih ionako dosada nisu bila na razini. Kakvo je ozračje pred nedjeljni dvoboj?

- Lijepa utakmica. Najljepša za igrat, pripremat, voditi. Na velikoj sceni pokazati koliko si dobar. Ne treba ti extra motiv. Situacija je takva kakva je, ali na kraju znamo da idemo 11 na 11. Pokušat ćemo se kao momčad pripremiti da budemo dobri, hrabri i odlučni. Da napravimo korak naprijed, jer to je jedini put.

U setu pitanja o pojedinačnim dosezima igrača, krenulo se sa slavljenikom Vuškovićem. Navršio je 16 godina, stekao pravo nastupa i logično se postavlja pitanje koliko je "mali" blizu nastupa?

- Prvo bih se složio da je mali i mladi. Lijep dan za Vuškovića u svakom slučaju. Čestitke za rođendan prije svega. Trenira s nama već neko vrijeme, ono što je dosada pokazao potvrđuje da zaslužuje minute. Ja kao trener i mi kao stožer zadovoljni smo šta smo dobili još jednog igrača u konkurenciji. Hoće li početi, ući s klupe, hoće li igrati, to su sve pitanja na koja ćete brzo dobiti odgovor.

Kakva je situacija sa ozljeđenima, jer poznato je da su do kraja sezone izvan pogona Lovre Kalinić i Elez, a što je sa ostalima?

- Duga je lista, neki su duže ozljeđeni, neki pod temperarturom, Nadam se da će biti u redu. Melnjak je imao sedam dana viroze, nakon fibre od 38-40 ti si prazan i nikakav. Imat ćemo sigurno dovoljno igrača za 90 minuta. Melnjak? Nadamo se da će biti spreman, preskočio je neke dane, ali jako je bitan igrač za nas. Pobjednik koji daje 200 % na terenu

Pitanje koje se već počelo ponavljati jest "može li Kalinić od prve minute"? Sa Livajom u tandemu, naravno.

- Livaja i Kalinić to je priča koja već traje i prije mog dolaska. Pravi Kalinić, pravi Livaja bili bi veliki plus za nas. Hoće li Kalinić startati uvijek ovisi o zdravlju i spremnosti.

Nekoliko riječi i o Sentiću koji je prošle nedjelje u sudaru sa Goricom bio meta navijača.

- Svi smo uz Sentića, i ja i trener vratara i cijeli stožer. Dvije lopte koje je pogrešno izbio nisu razlog za zvižduke. Posljedica naše loše utakmice odrazila se na njemu. Dobar je momak, normalno je da smo svi uz njega. Znam kakav je proces odrastanja u Hajduku, svi smo to prošli. Kada uspiješ ovde, možeš igrati gdje hoćeš.

Je li derbi trenutak za Krovinovića? Ove sezone jedan pogodak i tri asistencije, skroman učinak "fantaziste" Bijelih.

- Zadovoljan sam sa Filipom. Gorica je možda bila malo lošija. I njegova i cijele momčadi. Nije zbog toga došao do izražaja. Više je puta u nekoliko zadnjih tjedana šutirao nego u proteklih šest mjeseci. Puno pričamo, komentiramo, on je desetka ili osmica. Kod njih se zbrajaju golovi i asisti, ne zbraja se umjetnički dojam. Kao u košarci, koševi i skokovi. Krovinović ima kapacitet ogroman, dobro je fizički spreman i sa malom promjenom način igranja brojevi bi došli.

Toliko o Bijelima. Leko redovno biranim riječima priča o suparnicima, tako je i ovog puta?

- Lijepo ih je vidjeti kako igraju. Izbalansirana su momčad stabilne obrane, sa vratarom ključnim igračem na SP-u. Vezni red dominira, ali to ne znači da oni u jednoj utakmici mogu dobiti.

Hoće li se Dinamo prilagođavati Hajduku?

- Dolazi ranjen Hajduk, ne vidim razloga da se oni nama prilagođavaju. Ne očekujem njihove prilagodbe i promjene u sastavu.

U klubu ste dva mjeseca, vjerujete li još uvijek u plan A sa ovom ekipom? Jasno, riječ je o sustavu kojeg preferira aktualni strateg Bijelih.

- Vjerujem milijun posto, da ne vjerujem ne bih ni danas bio tu. Moć vjere je u činjenici da vjeruješ u ono što ne vidiš. Treba vjerovati da nešto što je loše sada može biti dobro. Vjerujem u ljude s kojima radim svaki dan. U nogometu je 10 različitih puteva, možda jednom kažu "ovi je bio naivan i glup, ali ja sam jako jasan. Igrači koje imam, u njih vjerujem.

Analizirao je Leko sve tri utakmice Hajduka i Dinama ove sezone, pogledao detalje kako bi što bolje pronašao pobjednički koridor.

- Derbiji često budu zatvorene, dosadne, ratničke utakmice. Često budu u taktičkim okvirima, ali mi možemo utjecati kako da budemo opasni. Tko će u toj situaciji napraviti odluku, to je stvar trenutka, pojedinca. Prekidi ? Nama je prekid forte u napadu, ali nije u obrani. Želimo pozitivni balans, nadam se da će prekidi ovaj biti na našoj strani.

Vremenska prognoza ne ide u prilog nogometu. Ali, Leko uvijek pozitivno razmišlja.

- Trebamo vjerovati da sve što se događa ide nama u prilog. Uostalom, uvjeti su isti za oba suparnika.



ČAČIĆ JE OCJENA 9,5

Upitan je Leko i za mišljenje o treneru Modrih Anti Čačiću, često osporavanom u medijima.

- Ne znam zašto je osporavan, došao je, uzeo titulu kada je bilo "drži gaće". Kada je bilo najteže. U rasponu ocjena od 1 do 10, Čačić je 9,5. Pokazao je zašto je jedan od najuspješnijih trenera u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina.

Ostaje u Maksimiru da nam Leko pokaže može li do "desetke", jasno, ako nadvisi Čačića.



U VUKOVARU DO KUPA

Nakon derbija ne vraćaju se hajdukovci u Split već produžuju prema Slavoniji.

- Da bi se što bolje pripremili za utakmicu u srijedu, nećemo se vraćati kući – kazao je Leko.

Bijeli će iz Zagreba direktno u Vukovar gdje će ostati do Kup susreta sa Osijekom koji se u srijedu 1. ožujka igra u Gradskom vrtu.



TRENIRANJE JUNIORA

Prošlonedjeljna Lekina izjava "nisam došao trenirati juniore" izazvala je mnoštvo komentara. Ali, Leko nema potrebu za dodatnim objašnjavanjem.

- Nije nikakva dvojba. Svi ste vi i pametniji i iskusniji od mene. Svaka rečenica, svaka misao se može shvatiti na više načina. Kako će tko shvatit, neka shvati. Da objašnjavam, nema potrebe.

Što se tiče juniorske utakmice sa Cityem, u segmentu izbora igrača Leko je naglasio "svaka prva utakmica je najvažnija". Dakle, prvo derbi s Dinamom, pa Manchester City, a tek onda Osijek.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

Pred nama je najveći hrvatski derbi između Dinama i Hajduka, a u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom donosimo sve o toj utakmici. S kime u napadu trebaju krenuti Čačić i Leko? Je li ovo prava pozornica za debi 16-godišnjeg Vuškovića? Odgovaramo na ta pitanja, ali i na sva ostala oko uzbudljivog 23. kola SuperSport HNL.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 09:37