Jure Ivanković

 TOM DUBRAVEC Cropix
DOBIO PRILIKU

Ivanković se oprašta od klupe Hajduka: U jednoj stvari Bijeli takvog trenera nisu imali od Tudora

Pamtit ćemo ga kao izrazito elokventnog sugovornika direktnih odgovora
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. svibanj 2024. 11:16

Sedmu, ujedno i posljednju, utakmicu na klupi Hajduka u subotu će u Kranjčevićevoj zabilježiti trener Jure Ivanković. Kao rijetko koji strateg Hajduka, Ivanković je od početka bio svjestan u kakvoj je situaciji. Dobio je angažman sa izvjesnim rokom trajanja, ali i bez osobitih zadataka. Po čemu će se onda pamtiti Jure Ivanković?

Po rezultatu neće, jer bez obzira kako završi utakmica u Kranjčevićevoj, posljednjih sedam utakmica sezone svi će hitno zaboraviti. Hajduk je odigrao seriju bezličnih dvoboja u kojima je tek poneki skromni detalji vrijedan spomena. U tih sedam dvoboja nije se profilirala mlada momčad, nije se filtrirala ni ekipa za sljedeću sezonu. Ivanković je dobio priliku jer klub u tom trenutku nije imao drugo rješenje. Početkom travnja nije imao ni predsjednika, a kamo li da bi se o treneru ozbiljnije razmišljalo.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Čak štoviše, pribjeglo se stavu kako ništa nije bitno do kraja sezone, pa je prigodu dobio "prvi s reda", pomoćnik detroniziranog Karoglana. Jure Ivanković, mladi strateg koji je prošle sezone vodio juniore Širokog Brijega, aktualnu je počeo kao trener kadeta Hajduka da bi istu završio kao strateg prve momčadi. Angažman Ivankovića za trenera više pokazuje koliko nogomet razumiju ljudi koji vode klub, jer u proteklih 48 dana momčad je doživjela gotovo potpuni raspad s nizom ozljeda i pitanjima disciplinskog karaktera što dakako nije krivica Ivankovića već odraz ukupnog stanja u klubu.

Prigodom na mjestu trenera Hajduka tako je puno više profitirao Ivanković nego klub. Istina je da je 38-ogodišnji Širokobriježanin dobio zaduženje tipa "čuvar plaže u zimskom razdoblju". Tek toliko da netko bude uz momčad. Ali je postao trener Hajduka.

Ivanković nije imao prigodu ništa kadrovski promijeniti, ništa novog u igru implementirati. Bio je svjestan "zavezanih ruku", ali s druge strane, kako odbiti prvu momčad Hajduka kada sezonu započnete kao trener kadeta? Jasno je da se takva prilika ne odbija, ali također nema spora da je u doba stagnacije Hajduka najviše profitirao "vojnik kluba" koji se stavio na raspolaganje nadređenima.

- Ja sam tu do kraja sezone, sljedeće godine bit će drukčija situacija, a ugovor sa klubom imam još jednu sezonu – objasnio je Ivanković.

Mirno je prihvatio svoju ulogu, a druženja s novinarima odrađivao profesionalno kao da iza sebe ima barem 20 godina rada na najvišoj razini. Ivankovića ćemo pamtiti kao izrazito elokventnog sugovornika direktnih odgovora. Najrječitijeg trenera koji je stajao iza mikrofona u novinarskom salonu još od mandata Tudora.

Svojim ozbiljnim pristupom pokazao je da ima puno veće ambicije od trenera za privremenu ulogu, ali u prvom pokušaju nije uspio napraviti ništa osim upisa u statistički registar trenera Hajduka. Nakon susreta sa Lokomotivom oprostit će se od prve ekipe i sačekati daljnji raspored u klubu s kojim ima ugovor do ljeta 2025. godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. svibanj 2024 11:21