DAMIR KRAJAC Cropix
UZBUDLJIVI LJETNI MERCATO

‘Ivanušec i Šutalo najtraženiji su Dinamovi igrači, a ne bih se iznenadio da Livaja ljetos napusti Split...‘

Nekim je Dinamovim i Hajdukovim igračima subotnji veliki derbi zacijelo bio i posljednji u dresovima svojih klubova
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. svibanj 2022. 12:45

Sezona je okončana, bliži se prijelazni rok i bit će brojnih promjena u svlačionicama. Nekim je Dinamovim i Hajdukovim igračima subotnji veliki derbi bio i posljednji, možda ne u karijeri, ali sljedeće sezone pojedine nogometaše nećemo gledati u plavim i bijelim dresovima.

A kakva je situacija na nogometnom tržištu? Koji su igrači pobudili najviše zanimanja inozemnih klubova, čija su imena u skautskim bilježnicama? Potražili smo odgovore kod dvojice hrvatskih nogometnih menadžera, Marka Naletilića i Andyja Bare, najprije je aktualnu situaciju prokomentirao Naletilić:

- Jasno je da nitko osim klupskih čelnika nema čist uvid u stanje u svlačionicama, samo u klubovima znaju kako će rješavati igračku križaljku u dolazećem prijelaznom roku. Ima, naime, igrača koji nisu bili standardni, manje su igrali, pa sami žele otići, a nekih se nogometaša i klubovi žele riješiti jer nisu opravdali zahtjeve. No, možemo razgovarati o igračima koji su najtraženiji na tržištu. Kad govorimo o Dinamu, onda su tu svakako najprije Luka Ivanušec i Josip Šutalo, taj je dvojac neprijeporno najvrjedniji maksimirski eksponat. Ne bi mi baš bilo drago da Šutalo već ode van, tek se afirmirao ove sezone i smatram da bi i za njega i za Dinamo bilo najbolje da u šampionskoj svlačionici ostane barem još jednu sezonu, kako bi se još više razvio i iskazao nadarenost – kaže Naletilić i nastavlja:

- Znano je da su već nekoliko sezona na meti brojnih klubova Dinamovi reprezentativci Livaković, Petković i Oršić, moguće je da za svu trojicu dođu zanimljive ponude. Taj bih triling stavio u posebnu kategoriju, oni su posebna Dinamova vrijednost, uvijek za njih postoji zanimanje, no otvoreno je koliko bi novčano teške bile te ponude i o tome će svakako ovisiti hoće li ih Dinamo prodati ili ne. Oršić ionako ima vrlo dobru cijenu, ali da je pet-šest godina mlađi, siguran sam da bi bio među najtraženijim i najskupljim igračima u ljetnom prijelaznom roku.

A kako vidite stanje u Hajduku?

- Dugo je najtraženiji Hajdukov igrač mladi Biuk i treba očekivati da će za njega doći neke konkretne ponude. Upitno je što planira Livaja, Hajduk je već iskazao želju da ga zadrži, no svašta se može dogoditi preko noći, postoje ponude koje se jednostavno ne mogu odbiti. E sad, hoće li jedna takva doći i za Livaju, to ćemo vidjeti. Zanimljivi su svakako Sahiti, Krovinović i Ljubičić, taj kvintet Hajdukovih igrača ima svoju težinu na inozemnom tržištu.

Koliko je neigranje Biuka i Ljubičića utjecalo na njihovu cijenu na tržištu?

- Strahovito mnogo, u svakom smislu. Smanjeno je zanimanje za njih, adekvatno tome i cijena je niža nego što je bila i nego što je mogla biti. Mladi su i perspektivni igrači, prati ih se, doista je šteta što nisu imali kontinuitet igara, jer su mogli imati kudikamo veću cijenu, a i potražnja bi za njima bila daleko veća. No, za kvalitetu Prve HNL bilo bi najbolje da što manje igrača ode van, ali znamo da naši klubovi žive od prodaje nogometaša, pa su takva očekivanja identična utopiji - rekao je Naletilić, koji vodi brigu i o Lokomotivinu dragulju, Lukasu Kačavendi...

- Realno je očekivati da će Lukas ovoga ljeta napustiti Kajzericu. Moramo dobro analizirati ponude koje su na stolu, kao i one koje će tek doći, osim financijskog aspekta bit će iznimno važno da Kačavenda ode u klub u kojem će se i dalje igrački razvijati. Postoji Dinamovo zanimanje, ima ponuda i iz inozemstva, to su opcije za nastavak Lukasove karijere. Naravno da bi ga Lokomotiva najviše željela zadržati, ali to je gotovo nemoguće jer klub od nečega treba (pre)živjeti – kaže Naletilić.

image

Andy Bara

RANKO SUVAR Cropix

Sličnu viziju dolazećeg prijelaznog roka u Maksimiru ponudio je i Andy Bara:

- Ivanušec, Šutalo, Livaković, Petković i Oršić svakako su nogometaši čija su imena velikim slovima zapisana u bilježnicama svih menadžera. No, ne bih preskočio ni Gojaka i Tolića, za njih također postoji određeno zanimanje u inozemstvu. Od mlađih igrača, svakako odskače Martin Baturina, ali ne vjerujem da bi se ovoga ljeta mogao dogoditi Baturinin transfer. Koliko sam upućen, ni Dinamo, a ni Baturina, ne žele rastanak. I ostanak bi, čini mi se, bio najbolja opcija za ovog talentiranog igrača, najprije se treba dokazati u Dinamovu dresu, a tek bi onda trebalo pogledati prema inozemstvu - kaže Bara.

O Hajdukovim igračima dodaje sljedeće:

- Ne bih se iznenadio da Livaja napusti Split! Ima svoju cijenu na tržištu i svašta bi se moglo događati ovoga ljeta oko Livaje. Nadalje, gotovo je sigurno da će Ljubičić otići negdje na posudbu, zasad je Istra najizglednija opcija. I bila bi to dobra Ljubičićeva odluka, u Puli bi sigurno bio jedan od stožernih igrača. Mišljenja sam da bi i Biuk morao promijeniti klub, kako bi potvrdio svoj talent. Bljesnuo je, a sad ga nema “ni na mapi”! Velika je pogreška što ti mladići nisu igrali, trebalo im je posvetiti više pozornosti, morali su dobiti veću minutažu. Igrački bi se razvili, vrijednost bi im bila kudikamo veća, a Hajdukov rezultat ne bi patio, ne bi Splićani bili ni bolje, ni lošije plasirani na ljestvici da su ti dečki više igrali - smatra Bara.

TOP 5 NAJSKUPLJIH DINAMOVACA

1. Luka Ivanušec

- igra na poziciji veznog

- 12,5 milijuna eura

2. Mislav Oršić

- igra na poziciji krila

- 11,0 milijuna eura

3. Dominik Livaković

- igra na poziciji vratara

- 10,0 milijuna eura

4. Arijan Ademi

- igra na poziciji veznog

- 7,0 milijuna eura

5. Bruno Petković

- igra na poziciji napadača

- 7,0 milijuna eura

TOP 5 NAJSKUPLJIH HAJDUKOVCA

1. Marko Livaja

- igra na poziciji napadača

- 6,5 milijuna eura

2. Stipe Biuk

- igra na poziciji krila

- 4,5 milijuna eura

3. Filip Krovinović

- igra na poziciji veznog

- 4,0 milijuna eura

4. Ferro Oliveira

- igra na poziciji stopera

- 4,0 milijuna eura

5. Jan Mlakar

- igra na poziciji napadača

- 3,0 milijuna eura

Ameru Gojaku plavi dres s brojem 200

Amer Gojak u prošlom je kolu u Šibeniku upisao svoj okrugli 200. nastup za Dinamo u službenim utakmicama. U plavom je klubu, s kraćim prekidom, još od početka 2015. godine, a pritom je osvojio sedam naslova prvaka, četiri trofeja Kupa i jedan Superkup, dvaput je s Plavima igrao u skupini Lige prvaka, dvaput i u Europskoj ligi, pri čemu je isto tako dvaput prezimio u Europi. Prije početka jučerašnjeg derbija Gojak je na poklon dobio Dinamov dres s broj 200. (do)

Zoran Mamić i dalje drži rekord

Zoran Mamić rekordni je Dinamov trener po broju uzastopnih derbija bez poraza. Pod pojmom “derbi” smatramo sve službene utakmice Dinama i Hajduka, dakle i u prvenstvu, Kupu i Superkupu. Povezao je 12 derbija bez poraza. U statistiku nismo uključili maksimirski dvoboj 1. kola sezone 2015./16. u kojem su Plavi i Bijeli odigrali 1;1, a Dinamo s klupe predvodio Mamićev asistent Damir Krznar. Uključena je neodigrana utakmica 16. kola sezone 2014./15. kad su Hajdukovi igrači odbili izaći na teren. Drugo mjesto na toj ljestvici dijele Marton Bukovi i Vlatko Marković sa po sedam derbija bez poraza, a slijede Miroslav Blažević sa šest, te Nenad Bjelica, Ivica Horvat, Branko Ivanković i Krunoslav Jurčić sa po pet uzastopnih utakmica.

29,4

milijuna eura rekordna je prodaja Dinama prema TM-u (Pjaca)

10,8

milijuna eura rekordna je prodaja Hajduka prema TM-u (Vlašić)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 15:26