ANTE CIZMIC Cropix
Bit će suza i smijeha

Iz Hajduka odlazi - 14 igrača?! Neki nisu ni svjesni da ih čeka posljednja utakmica u bijelom dresu

Pred Lekom su i dva upitnika, za oba igrača trener Hajduka iskazao je želju da ostanu u klubu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. svibanj 2023. 08:20

Oproštaj od sezone u velikom stilu priprema se na Poljudu. Svi u bijelo, svi za Hajduk, a protivnik kao da je biran za takav trenutak. Šibenik, suparnik iz finala iz Kupa, budući drugoligaš koji je nakon svega što se događalo pred tri dana na Rujevici postao rival koji izaziva emocije kao da se igra neka presudna utakmica, a ne beznačajna prvenstvena. Tako to izgleda iz navijačkog kuta, ali u svlačionici će biti i suza i smijeha, jer nekolicina se oprašta od Poljuda. Uzima svoje stvari, ostavlja zadnji dres za prijatelje i rodbinu, uglavnom i odjavljuje splitsku adresu. Kažemo uglavnom, jer oni najzanimljiviji ostaju kući. Priča broj jedan svakako je 35-godišnji centarfor iz Solina.

Objava je pitanje dana

Nikola Kalinić odluku će donijeti sljedeći tjedan. Možda uzme i još koji dan, ali teško je zamisliti da će se nešto promijeniti. Kao što će teško zaigrati u nedjelju sa Šibenikom. Po svemu sudeći, zadnji je nastup minute upisao još posljednje travanjske nedjelje protiv Dinama. Ušao je s klupe, tek toliko da u 18 minuta osjeti poljudski travnjak. Nakon proljeća koje je proveo u tretmanu perspektivnog juniora dobivavši prilike na kapaljku ulascima s klupe, bilo bi pravo čudo da Kalinić s 35 i pol godina na leđima još jednom uđe u pripreme s ciljem da se izbori za mjesto u momčadi. Jasno je da ga Leko ne vidi u momčadi, stoga je samo pitanje dana kada će Kalinić službeno objaviti nogometnu mirovinu.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Danijel Subašić je to već uradio, u nedjelju se oprašta od nogometa na pragu 39. godine. Pritom je vrlo izgledno da ostaje raditi u Hajduku. Nije precizirano, ali je vrlo blizu realizacije. Subašić odlazi u velikoj priči. Prvi put se povukao iz nogometa odlaskom iz Monaca, a nakon gotovo dvije sezone na Poljudu od nedjelje slijedi i službeni završetak igračke karijere na ispunjenom splitskom stadionu. Emotivni kraj ispisat će u nedjelju Subašić, za razliku od Nikole Kalinića koji se sprema na tihi odlazak, isto kao i Gergo Lovrencsics, još jedan igrač kojeg životni kalendar sigurno potiče i na razmišljanje o mirovini. U rujnu puni 35 godina, ali još od kraja prošle sezone u Hajduku je imao status igrača za rotaciju. Odmah po dolasku na Poljud smanjio je obveze oproštajem od reprezentacije, a dolaskom Mikanovića postao je “vojnik kluba”. U siječnju je potpisao produljenje s uvjetom određenog broja utakmica, ali ukoliko je i bilo kakvih dvojbi, promoviranjem Sigura na desnom beku, Lovrencsics je postao bivši s velikim upitnikom na pitanje “ima li još motiva za igranje na visokoj razini?”.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Simić od veljače bez nastupa

Dva stopera su također spremna za odlazak, Stefan Simić proveo je četiri godine na Poljudu, ali od kraja veljače nije zaigrao. Zadnja je bila Gorica na Poljudu, toliko davno, kada se još igralo 3-5-2. Toni Borevković već je odigrao posljednju utakmicu, zbog ozljede nije u kadru za nedjelju, a posudba je potpisana do kraja sezone. Po čemu će pamtiti godinu u Hajduku, pitanje je na koje samo Borevković može ponuditi precizan odgovor, ali istekom posudbe vraća se u Vitoriju Guimaraes.

Marco Fossati je šesti igrač koji se u nedjelju može oprostiti s Poljudom. Ugovor s opcijom produljenja Hajduk nije aktivirao što je bio i logičan slijed zbivanja nakon afirmacije Amerikanca litavskih korijena. Pukštas je taj koji je Fossatijev daljnji angažman učinio bespotrebnim. Isto kako je Sigur razriješio i najmanju dvojbu oko statusa Lovrencsicsa.

Dogovor s Boavistom

Dva upitnika su Awaziem i Anello. Obojica imaju posudbu do kraja sezone, Leko je pokazao da ih želi u momčadi. Anello je s 21 godinom pokazao određeni potencijal koji se može koristiti na lijevom krilu, dok je Awaziem, uz sve manjkavosti, potvrdio da svojom snagom i brzinom može biti i nositelj zadnje linije. Vrijedilo bi vidjeti koliko može u tandemu sa spremnim Elezom, ali pitanje je hoće li se Hajduk dogovoriti s Boavistom oko cijene za Nigerijca. Anello je pod povećalom u dvojbi s Dolčekom koji je prošao jednogodišnju posudbu u Šibeniku. Mladi Amerikanac nema velike izglede za ostanak, ali nije još službeno prekrižen.

image
SASA BURIC Cropix

Šest igrača se oprašta s nogometnom mirovinom i istekom ugovora, dvojica s kovčezima pred vratima čekaju hoće li ih netko zaustaviti na odlasku, ali transferni izlazni produkti najzanimljiviji su dio priče o nedjeljnim oproštajima. Vušković je bio i ostao prvi pick za prodaju. Nema spora da će se transfer i dogoditi ovog ljeta, ali pritom Vušković može ostati na posudbi u Hajduku. Ugovor sljedeće sezone, u ljeto 2024., ističe Krovinoviću i Melnjaku, dvojici ključnih igrača s kojima bi Hajduk ovog ljeta trebao potpisati novi ugovor ili slijedi prodaja. U istoj je situaciji i Dino Mikanović, desni bek koji je ozlijeđen zaključio sezonu, a ugovor mu ističe u ljeto 2024. Sahiti i Mlakar, dva krilna napadača, zanimljivi su tržištu. Za njih Hajduk može dobiti “opipljive” novce, a ugovore imaju do 2025. (Mlakar), odnosno godinu dulje (Sahiti). Šestorica sigurno odlaze, dvojica na posudbi još se nadaju, trojici treba riješiti ugovor koji ističe za godinu dana, a još trojica su “vruća roba” na tržištu. Ukupno je 14 igrača koji bi u nedjelju mogli odigrati zadnju za Hajduk, a da pritom neki i nisu svjesni toga.

Bit će suza i smijeha

Marko Livaja nije među njima, jer kapetan u nedjelju slavi 100. nastup za Hajduk, a ugovor s Bijelima potpisao je do 2027. godine.

- Dok mi je gušt, bit ću u Hajduku, uživati i ne razmišljati o ponudama i novcima - istaknuo je Livaja nakon riječkog finala.

Zato je u nedjelju utakmica koja ima puno veće značenje nego prvenstvena za tri boda. Proslava Kupa, oproštaji od Poljuda. Bit će suza i smijeha, bit će predstave koja nadilazi nogometnu utakmicu i taktičke postave.

Nedjeljni oproštaji od Hajdukova dresa

Danijel Subašić

132 nastupa, 0 golova

Nikola Kalinić

111 nastupa, 52 gola

Stefan Simić

91 nastup, 3 gola

Marco Fossati

77 nastupa, 2 gola

Gergo Lovrencsics

59 nastupa, 0 golova

Toni Borevković

18 nastupa, 0 golova

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. travanj 2024 19:15