Ante Čizmić/Cropix
Dražen Antolić
VRIJEĐANJE I PRIJETNJE

Između Livajinog i Šimunićevog skandiranja postoji velika razlika. Evo kakav će sad biti Dalićev potez

Izgleda da Kvarner inspirira ljude da onima koje ne vole šalju poruke kako su psihopati ili seljačine
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. svibanj 2023. 06:00

U Rijeci se stalno pjeva o traktorima. Red Leta 3, red Marka Livaje, ali problem za kapetana Hajduka je što on nije bio na Eurosongu. Iako odjeci postaju vrlo slični. Tko zna koliko bi njemu pripalo bodova žirija, od publike može računati samo na dio hajdučkih... Kvarner izgleda inspirira ljude da onima koje ne vole šalju poruke kako su psihopati ili seljačine.

No Livaja, koji je išao za Torcidinom pjesmom uletio je u zaleđe i sad ovisi o Disciplinskoj komisiji HNS-a i njezinom razumijevanju za njegovo duševno stanje, karakter i "unutarnje monologe", hoće li ponovno biti kažnjen novčano ili će morati preskočiti start sljedeće HNL sezone. Ista ta komisija nije imala sluha za suca Ivana Bebeka, što su mnogi tada pozdravili.

U trenutku kad je uzeo megafon u ruke nije bio sportaš, nije bio hrvatski reprezentativac, bio je navijač s tribine koji stoji na terenu u dresu i ponavlja ono što je slušao tijekom susreta od Torcide. Smije li si to dopustiti? Hajduk ga na svojim društvenim mrežama opravdava prgavošću, definicija za prgavog čovjeka je "onaj koji je sklon svađi, koji se lako upušta u prepirku, svadljiv, naprasit". Tako splitski klub "brani" svoju zvijezdu.

image
Ante Čizmić/Cropix

Šibenčani su ljuti, a zapravo su dobili nevjerojatan kompliment. Kad kapetan Hajduka na razglas povede pjesmu u kojoj se referira na njih, koliko god za jednog sportaša to bilo nedopustivo, ujedno diže Šibenik na dimenziju jako bitnog kluba. Gotovo kao tradicionalno ravnopravnog rivala što nikad nije bio. Livaja nije došao proslaviti trofej veličanjem Hajduka nego vrijeđanjem i prijetnjama Šibenčanima. "Freze, traktori i seoski putovi... p...e šibenske, dobit ćete batine". Zanimljivo da delegat Ivan Vukojević iz Zagreba to nije naveo u izvještaju u kojem je nabrojio sve bačene baklje i ostalu pirotehniku na temelju čega će kazne stići klubovima, ali je HNS u četvrtak pokrenuo disciplinski postupak. Nije naveo tko ga je formalno prijavio...

Ne skriva se pod diplomatskim plaštom

Livaja ponekad ne razmišlja. Lako zaboravi da je reprezentativac i na HNS-ov hashtag obitelj, kao i na kampanju "Svi smo jedna obitelj" koja podrazumijeva poštovanje drugih. Nije ga bilo briga što će u očima mnogih mladih Šibenčana biti ikona koja je razočarala jer i u Šibeniku ima onih kojima je idol. Nisu u Krešimirovom gradu svi dinamovci. Ne brine se za postulate fair-playa i sportskog viteštva koji mu inače nisu strani, ali ih potpuno smetne s uma kad uđe u navijački mod. Da je nabrijan vidjelo se već kad je nakon gola koji je dao s dva prsta pokazivao Funcutima kako idu u drugu ligu. Osim igračkog majstorstva Livaji se mora priznati i da je iskren, ne skriva se pod diplomatskim plaštom, kad mu je netko trn u peti to se zna, ma što tko mislio o tome i kakve god posljedice pretrpio.

Nakon što je u prosincu 2021. godine pjevao "Mrzim Dinamo srpsko ime to" kažnjen je s 35 tisuća kuna. To je odlučio disciplinski sudac HNL-a Alan Klakočer. No ovo što se dogodilo u Kupu u nadležnosti je Disciplinske komisije HNS-a čiji je predsjednik Marko Smolek.

U Kodeksu o ponašanju nogometnih djelatnika i klubova u članku dva stavak šest stoji da igrači moraju poštovati sportske protivnike i njihove navijače. Disciplinski pravilnik koji definira kazne ima više stavaka po kojima bi se mogao tretirati Livaja, ali sankcija za povredu Kodeksa izravno je opisana u članku 84.

1) Nogometni djelatnici na koje se odnosi Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika koji prekrše neku od odredbi Kodeksa, a to ne predstavlja neki drugi prekršaj opisan u ovom Pravilniku kaznit će se:

- igrač - novčanom kaznom ili zabranom igranja do šest utakmica,

- djelatnik - novčanom kaznom ili zabranom obavljanja funkcije do šest mjeseci

2) U ponovljenom ili težem slučaju bit će kažnjen:

- igrač - zabranom igranja na tri do dvanaest utakmica,

- djelatnik - novčanom kaznom i zabranom obavljanja funkcija do šest mjeseci.

Dalić vjerojatno neće reagirati

Kako se prvenstvo ne prelijeva na Kup, Livaja službeno nije recidivist, ali bude li kažnjen s određenim brojem utakmica neigranja to će se odnositi i na HNL. Bebek je dobio četiri mjeseca zabrane suđenja, što mu je kasnije smanjeno na dva, nakon što je procurila njegova audio poruka poslana preko mobitela te je sve to okvalificirano javnom komunikacijom. Prijavio ga je sam predsjednik HNS-a Marijan Kustić. Nakon što je izvrijeđao jednog novinara, Bebek je u toj snimci rekao: "A ako ćemo mi ići tako da ćemo zadovoljiti Hajduk i navijački puk Hajdukov, pa da onda oni ne bi mijaukali, onda je najbolje da utakmicu na Poljudu krenemo s 2:0 i da onda možemo normalno suditi. To mi je degutantno".

image

Fifa je Šimunića za skandiranje kaznila s 10 utakmica neigranja

Damir Krajač/Cropix

Livaja je na terenu, u dresu, s megafonom pjevao to što je pjevao. Hoće li ga ista komisija kazniti slično kao i Bebeka ili će ocijeniti da su sučeva odgovornost i prijestup bili veći? Podsjećamo da je cijela Bebekova priča došla iz toga što je objašnjavao zašto nije sudio kazneni udarac na Livaji.

Josip Šimunić je 2013. godine dobio deset utakmica zabrane igranje od strane FIFA-e zbog pokliča "Za dom spremni". Razlika je u tome što je to okvalificirano veličanjem nacizma i zato je sankcija bila tako žestoka. Ovo na Rujevici je ipak bila lokalna priča.

Na status u reprezentaciji Livaji se to vjerojatno neće odraziti jer prošli put izbornik nije ni reagirao, a ne bismo rekli da će oštar biti i ovaj put. Prepustit će tijelima Saveza da odrade svoj posao.

Linker
24. travanj 2024 11:36