FOTO: Cropix, ILUSTRACIJA: SN
ODLUKA POD POVEĆALOM

Iznenađenje u dvorištu najvećeg rivala: Stoji li iza Bišćanova poteza skrivena poruka nedodirljivom dvojcu?

Trener Dinama ga je do Poljuda koristio kao ‘jokera‘, a onda je otišao i korak dalje
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 30. travanj 2023. 23:01

Derbi, igrom, definitivno nije bio jedan od onih za pamćenje, no nekoliko je stvari ipak zaintrigiralo. Prvo, odnos Leke i Bišćana, koji sugerira međusobno poštovanje, a time i smirivanje tenzija, odnosno gospodski pristup, drugo, ipak, plejadu mladih koji su defilirali Poljudom, od Pukštasa, Sigura, kasnije i Brajkovića te Ćubelića s jedne, a Perkovića, Baturine, pa i Šutala s druge strane.

U svemu tome, dok je Dinamo slavio novi, zasluženi naslov prvaka, jedan je igrač u zapisniku ipak bio veliko iznenađenje. Njegovo je ime Fran Topić. Taj dečko, ujedno, prvi je "flagship" potez Igora Bišćana otkad je preuzeo funkciju Dinamova trenera. Do njegova dolaska, naime, momak je bio dio juniorske momčadi, daleko od seniora, Čačić je, recimo, u Gorici iz talona prije njega izvukao kadeta Tonija Majića, a već nakon jednog treninga, novi kormilar "modroga broda" na palubu je izveo Topića. Koji se već spremao na Uskrs obitelji u Posušje, da bi se na naplatnim kućicama okrenuo i osvanuo na klupi kontra Lokomotive, a kasnije i na terenu..

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Bišćan ga je do Poljuda koristio kao "jokera", ulazio je s klupe kao ispomoć Drmiću i njegovim koljenima - za vrijeme Petkovićeve ozljede - no, evo, u jednoj od važnijih utakmica sezona, onoj koja nosi naslov, pred punim Poljudom, u dvorištu najljućeg rivala, taj friški 19-godišnjak zauzeo je mjesto u udarnom sastavu, dok su oba etablirana Dinamova napadača sjedila na klupi...

- Kazao sam u najavi da dobro radi i da na njega ozbiljno računam, jer Topić je dečko koji zaslužuje povjerenje i šansu, a nakon derbija mogu reći da je odlično odigrao pred punim Poljudom, da je ovo jedna od utakmica koja može mnogo značiti za njegovu budućnost - kazao je nakon osvojenog naslova Bišćan.

Tim riječima, kao i nastavkom da će nakon osvojena naslova mlađi dečki i oni uz drugog plana dobivati više prilike, Bišćan je možda poslao i poruku nedodirljivom dvojcu, koji, doduše, dosad nije niti imao pravu konkurenciju. Ne treba suditi prenaglo, Petković se tek vraća nakon ozljede a Drmić teško podnosi žestoki ritam utakmica, no Bišćanovo uvrštenje Topića u ovakvoj utakmici sigurno je znak i njima dvojici. Obojici, naime, na kraju sljedeće sezone istječe ugovor, Drmić je u rangu najplaćenijih, Petković bi tamo želio biti, ali nakon Poljuda kao da se mijenjaju karte: iako formalno desno krilo, Topić je očito momak u kojeg Bišćan vjeruje. I koji će sigurno nastaviti dobivati svoje prilike. Ako u zadnjih četiri kola nešto i zabije, utvrda u Dinamovoj navali mogla bi se početi ozbiljno mijenjati. A ako i neće, konačno, Bišćan voli mlade igrače i spreman je iza njih stati. A stati iza Topića, usred Splita, definitivno nije samo neko pusto pokazivanje vlastitih mišića, već i naznaka smjera kojim novi trener želi ići.

U kontekstu pozicija i ugovora, te zidanja nove plave navale, Topićev prvi start za Dinamo u ovome dvoboju, dosta toga može reći i definirati, apropos Dinamove budućnosti. Ne treba, pritom, tražiti senzacionalizme, i stavljati na klinca dodatni teret, no njegova mlada karijera pod Bišćanom mogla bi dosta toga sugerirati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 05:52