DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
ČOVJEK ZA TITULU

Izvanzemaljac dominira HNL-om, baš ga je gušt gledati, a zbog njega bi 2022. mogla biti - godina Hajduka!

Kada imate Livaju, onda imate pravo vjerovati u snove. Šampionske, naravno.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. veljača 2022. 12:36

Sedam zgoditaka Hajduka u dva susreta na otvaranju proljeća, a četiri su pogotka djelo Marka Livaje! Već smo potrošili sve epitete, sve salve pohvala za 28-godišnjeg napadača Bijelih, koji ne prestaje zabijati, ali i asistirati suigračima.

Livaja je na startu proljeća prestigao Drmića, postao je prvi strijelac HNL-a sa 17 zgoditaka, uz koje ima i pet asistencija. Statistika je baš brutalna, u 20 prvenstvenih utakmica Livaja ima 17+5, čak su 22 zgoditka s njegovim direktnim potpisom, a Hajduk je ukupno postigao 39 prvenstvenih pogodaka. Više od polovice (56%) zgoditaka Bijelih ima “touch” Marka Livaje.

Hajdukov rekord od 20 HNL pogodaka u sezoni drži Mijo Caktaš iz prvenstva 2019/20, a Livaja je trenutno na 17 golova i 15 utakmica do kraja. Baš će biti zanimljivo pratiti do koje će se razine letvica podići jer unatoč činjenici da su ga svi protivnici dobro skautirali kroz proteklu godinu dana, Livaja je i dalje neuhvatljiv za suparničke obrane i vratare.

Toliko puta smo se ove sezone hipotetički pitali “mogu li Bijeli bez Livaje” i uvijek smo imali isti odgovor - bez svakoga se može, ali Hajduk bez Livaje već godinu dana nije ista momčad. Podsjetimo, u Kazahstanu i na Šubićevcu prošle jeseni Bijeli su lagano poraženi igrajući bez Livaje.

- Samo da je bio u Kostanaju, da je izašao na teren, Hajduk nikada ne bi ispao od Tobola - toliko puta smo slušali žalopojke od navijača Bijelih.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Fenomen značenja Livaje za igru Hajduka nije jednostavno raščlaniti. Činjenica jest da je Livaja motor i mozak, igrač koji pokreće i realizira. I kada ne zabija pogotke, od Livaje kreću akcije. Primjerice, prije nepuna dva mjeseca u Kranjčevićevoj “desetka” Bijelih je osim prvog zgoditka, ključnim potezima otvorila akcije za drugi i treći pogodak Bijelih. Zabilježio je predasistencije, napravio poteze koji su usmjerili Ljubičića, odnosno Melnjaka u njihovim povratnim loptama, koje je Mlakar pretvarao u zgoditke.

Pune rubrike

Stastičke rubrike počeo je puniti upravo u dvoboju s Lokosima. Na startu sezone upisao je asistenciju protiv Lokomotive (Mlakar), zatim i pogodak protiv Osijeka. U dvoboju sa Šibenikom nije bilo njegovog učinka, ali već na gostovanju kod Gorice imamo zgoditak i asistenciju za pobjedu 3:1. Stigao je potom pogodak Belupu na Poljudu, a zatim i dva susreta s kraja kolovoza kada nije imao učinak. Protiv Hrvatskog dragovoljca i Rijeke u dva je navrata Hajduk zabijao pogotke nakon kornera, a skok u prekidima ipak nije faza igre u kojoj dominira Livaja. Njegov “forte” je tranzicija, igra kroz kontre i polukontre. U rujnu je na takav način postigao sve pogotke Hajduka. Dvije utakmice, šest bodova i četiri zgoditka, a sve u režiji Livaje. Tri protiv Istre u Puli, te jedan Lokomotivi.

No, iza golovima plodonosnog rujna, uslijedio je “sušni listopad” u kojem je Livaja jedini zgoditak postigao posljednjeg dana tog mjeseca u porazu u Koprivnici. U Osijeku je Lovrencsics zabio iz šuta koji je na putu prema vratrima okrznuo domaćeg stopera Lončara, na Šubićevcu Livaja nije igrao, a protiv Gorice nije zabio. Belupu je postigao jedini pogodak, nedovoljno za ostanak Gustafssona.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Maradona za HNL

Početkom studenoga došao je Dambrauskas i Livaja je prebacio u “višu brzinu”. Kod Litavca je prebačen na “špicu”, dobio je ulogu klasične “devetke” i krenuo zabijati kao na traci. U osam HNL dvoboja zabio je devet pogodaka i još jedan u kup-prolazu za polufinale.

Protiv Hrvatskog dragovoljca asistirao je Sahitiju, a onda u Rijeci dvaput zatresao mrežu domaćina. S Istrom na Poljudu jednom se upisao u strijelce, ali uz to je altruistički Krovinoviću prepustio zabiti HNL prvijenac u bijelom dresu. U maksimirskom derbiju oba pogotka imala su Livajin potpis jer prvog je zabio, a drugog pripremio za Sahitija. U Kranjčevićevoj protiv Lokomotive sva tri pogotka su imala Livajin “touch”, u “nuli” protiv Osijeka ostao je bez učinka, da bi protiv Šibenika upisao dva pogotka, a protiv Gorice identičnom golgeterskom učinku dodao i asistenciju iz prekrasne akcije.

Livaja je Maradona za HNL, znali smo pročitati na društvenim mrežama, ali i u tekstovima ozbiljnih analitičara. Možda Livaja nije Maradona, ali ipak jest “Mali Zeleni”. Izvanzemaljac prvoligaškog nogometa u Hrvata. Zabija, asistira, kreira, jednostavno rečeno, baš ga je gušt gledati i zbog njega doći na stadion. Još ako ste navijač Hajduka, onda vjerujete da je 2022. napokon - ‘ta’ godina. Kada imate Livaju, onda imate pravo vjerovati u snove. Šampionske, naravno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 04:44