NIKOLA VILIC Cropix
DOJMLJIVA STATISTIKA

Jakirović je otrov za Hajduk. Pozitivan omjer protiv Majstora s mora ima čak i s Goricom

Trener prvaka dočekuje derbi sljedećeg petka s dojmljivom statistikom kontra najvećeg suparnika
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. rujan 2024. 08:25

Sergej Jakirović otrov je za Hajduk! Momčadi koje je trenirao u HNL-u kao zmije otrovnice grizle su Majstora s mora. Jakirović je u hrvatskom prvenstvu vodio Goricu, Rijeku i Dinamo i sa sva tri kluba ima pozitivan omjer protiv društva s Poljuda. Gennaro Gattuso itekako se mora zamisliti pred tom činjenicom pred maksimirski derbi koji je na rasporedu 13. rujna. Mogao bi taj petak zaista biti nesretan dan za talijanskog trenera. Jakirović već drži bočicu otrova u plavoj svlačionici i spreman je na njeno otvaranje...

Pogledajte ove podatke... Trener Modrih je s Goricom protiv Hajduka igrao osam puta i nabio je kompleks Splićanima. U tih osam utakmica, društvo iz Turopolja četiri puta je pobijedilo, dva puta igralo neodlučeno i dva puta izgubilo. U sezoni 2018./19. Gorica i Hajduk igrali su četiri puta, Hajduk nikad nije pobijedio! Turopoljski topovi bili su precizni.

Onda se Jakirović uputio na Rujevicu kako bi i dalje zagorčavao život Hajduku. Tri puta je Nevera s Kvarnera igrala protiv Majstora s mora, dva puta je trijumfirala, jednom je poražena.

image
VOJKO BASIC Cropix

Konačno, pobjednički opus protiv poljudske ekipe Jakirović je nastavio i u Dinamu. Četiri puta je Dinamo igrao protiv Hajduka, tri pobjede i jedan poraz ima ZG-klub. U ta četiri ogleda Splićani su zabili samo jednom, prvog dana mjeseca listopada prošle godine, kad su na Poljudu pobijedili s 1:0, a taj pogodak zabio je sad već bivši igrač Hajduka, Emir Sahiti.

Slijedi li prvi pad Gattusa

Prošle sezone Jakirovićev je Dinamo doslovno uništio Hajduk, ubio mu svaku nadu, ugasio sve ambicije s dvije pobjede u gradu pod Marjanom, u prvenstvu i Kupu. S tim pobjedama Modri su ugasili svjetlo na Poljudu, zgazili žar koji je tinjao u Dioklecijanovom gradu i nadao se pretvoriti u vatru, s mogućim osvajanjem titule ili Kupa. Jakirović je samo mogao potpisati onu omiljenu rečenicu navijača Dinama nakon pobjeda nad Hajdukom: “i to ti je tak”...

Ukupan zbroj Jakirovićevih ogleda s Hajdukom na klupi tri kluba, Gorice, Rijeke i Dinama, izgleda ovako: 15 utakmica, 8 pobjeda, 3 neodlučena rezultata i 4 poraza. U petak Jakirović juriša na svoju devetu pobjedu nad Splićanima, s kojom bi Modri već nakon šest kola pobjegli vječitom rivalu na pet bodova fore i odmaglili mu već na startu prvenstva. S tim mogućim trijumfom Jakirović bi nanio i prvi poraz Gattusu u HNL-u. Naravno, ako Dinamo dobije, nasmiješenih lica bi krenuo prema Münchenu na prvi sudar Lige prvaka s Bayernom.

Sezona 2018./19.

HNL: Hajduk - Gorica 0:2

HNL: Gorica - Hajduk 1:1

HNL: Hajduk - Gorica 0:0

HNL: Gorica - Hajduk 3:0

Sezona 2019./20.

HNL: Hajduk - Gorica 3:0

Kup: Gorica - Hajduk 2:1

HNL: Gorica - Hajduk 2:1

HNL: Hajduk - Gorica 6:0


Sezona 2022./23.

HNL: Hajduk - Rijeka 1:2

HNL: Rijeka - Hajduk 2:0

Sezona 2023./24.

HNL: Hajduk - Rijeka 1:0

Sezona 2023./24.

HNL: Hajduk - Dinamo 1:0

HNL: Dinamo - Hajduk 0:0

HNL: Hajduk - Dinamo 0:1

Kup: Hajduk - Dinamo 0:1

Inače, Zoran Mamić trener je s najviše Dinamovih pobjeda u službenim utakmicama protiv Hajduka. Plave je vodio u 17 derbija, upisavši čak 12 pobjeda uz tri remija i dva poraza. Na drugom je mjestu Marton Bukovi sa sedam pobjeda, a slijede Miroslav Ćiro Blažević i Zlatko Cico Kranjčar, koji imaju po šest, te Milan Antolković, Nenad Bjelica i Ante Čačić svaki sa po pet. S tim da bi Čačiću mogli upisati i šestu. Naime, Čačić je ukupno sedam puta vodio Dinamo protiv Hajduka i pritom upisao dojmljiv učinak, pet pobjeda i dva remija. Stroga statistika podrazumijeva da utakmice koje su, nakon neodlučenog ishoda, odlučene raspucavanjima s jedanaest metara, tretiramo kao remi, ali ako ih računamo kao pobjedu ili poraz, tada je Čačićev omjer još dojmljiviji, šest pobjeda i jedan remi. Čačić nikad kao trener Modrih nije vidio poraz od Hajduka. Sergej Jakirović, eto, ima priliku krenuti putem ovih nabrojanih trenera, koji su puno puta davali packe Hajduku. U petak čeka svoju četvrtu pobjedu kao Dinamov trener...

image
NIKOLA VILIC Cropix

U 17 sati kod Trnja

U međuvremenu, odbrojavajući dane do Hajduka, Dinamo će ove subote u 17 sati gostovati kod Trnja, jednog od najstarijih zagrebačkih klubova, koji ove godine obilježava 100 godina od osnutka. Tom su prigodom ljudi iz Trnja pripremili brojne aktivnosti i manifestacije, a jedna je, eto, na programu popodne. Vidjet ćemo koje će sve igrače Jakirović koristiti na toj utakmici jer, naravno, treba se čuvati ozljeda pred vječni derbi s Hajdukom. Primjerice, na treningu u četvrtak Josip Mišić je osjetio bol u mišiću zadnje lože, a u petak je zbog toga morao na pregled magnetskom rezonancom. Kad se sagleda točna dijagnoza, onda će se vidjeti hoće li uopće moći participirati u derbiju s Hajdukom. Izostanak Mišića bio bi svakako hendikep za Dinamo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. rujan 2024 08:26