GORAN MEHKEK Cropix
DINAMO BEZ VAŽNOG ADUTA

Jakirović neće riskirati kao lani s Petkovićem. Danas bira između dva sjajna ‘džokera‘

Josip Mišić po svemu sudeći neće istrčati na maksimirski travnjak
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. rujan 2024. 16:04

Dinamo dočekuje Hajduk kao da u petak starta u Ligi prvaka, a ne u utorak protiv Bayerna u Münchenu. Nije to floskula koja bi trebala pogurati navijačku strast pred najveći hrvatski derbi, nego je jednostavno činjenica. Dečki Sergeja Jakirovića maksimalno respektiraju Majstora s mora, iako u ovom trenutku Gattusova momčad ne izgleda baš kao majstorska.

Maksimalni fokus svih jest na Splićanima, nitko u plavom domu posljednjih dana nije spominjao legendarni bavarski klub, osim naravno navijača koji žele na put u Njemačku, kupiti ulaznice i vidjeti svoje ljubimce na premijeri ovosezonskog najvećeg klupskog natjecanja na globusu. Drži se da je El Croatico prva veća prepreka prema novom naslovu prvaka jer je HNL uvijek, baš uvijek, najvažniji cilj zagrebačkog kluba.

Mogućom pobjedom Dinamo bi pobjegao Hajduku na pet bodova fore, a iz prošlosti znamo da kad modra momčad na startu prvenstva dođe do prednosti, onda je teško gubi, makar je do konca dalek, jako dalek put. Ali, vlada uvjerenje da bi maksimirski trijumf već sada, na startu prvoligaškog maratona, otresao Hajduk kao prašinu s kaputa, da bi Splićani zapravo ispali iz borbe za titulu, da bi nakon svega što se događalo na Poljudu to mogao biti i završni udarac nakon kojeg se dalmatinski konkurent više ne bi mogao oporaviti, osoviti na noge. Iz tog razloga se razmišlja samo o pobjedi, ništa drugo nije u mislima.

Nije potrebno posebno uigravanje

Jakirović je za derbi spremao momčad bez reprezentativaca, oni su se priključili tek naknadno, kad su odradili sve svoje obveze u nacionalnim selekcijama. Do pred neki dan treniralo je samo jedanaest igrača koji konkuriraju za derbi, ostalo su bili juniori. Na prvi pogled djeluje kao problem, ali nije tako velik jer Modra momčad je uigrana, ne treba sad tu neko posebno uigravanje. Reprezentativci-povratnici lako će se uklopiti u Jakirovićeve zamisli. Najvažnije jest da su se svi vratili zdravi.

Jedina neugoda ostao je Josip Mišić, koji jest trenirao, ali po svemu sudeći neće u petak istrčati na travnjak. Neće Jakirović riskirati kao u onom slučaju kad je to napravio s Brunom Petkovićem prošle sezone, kad je na inzistiranje Petkovića odlučio gurnuti ga u momčad, pa je nakon toga bez njega bio dva mjeseca. Tko se jednom opeče i na hladno puše. Ostaje za vidjeti hoće li umjesto Mišića zaigrati Rog ili Ademi. Moguće jest da ćemo u plavom dresu u derbiju prvi put vidjeti novog igrača, Nathanaëla Mbukua, reprezentativca DR Konga. Kažu u plavom klubu da je tjelesno spreman jer je prošao pripreme s Augsburgom.

image

Marko Rog

RONALD GORSIC Cropix

Inače, atmosfera u plavom klubu je izvrsna, što jest logično s obzirom na sve što se događa posljednjih šest mjeseci otkako Modri ne znaju za poraz. Još je podebljava sjećanje na posljednje utakmice s Splićanima na Poljudu prošle sezone, kad je Dinamo s dvije pobjede u nekoliko dana napravio presudne korake prema osvajanju duple krune i Hajduk zavio u crno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. rujan 2024 16:07