JOSKO PONOS/CROPIX Cropix
IVAN LEKO ZA SN

‘Jakobušić je pobjednik, napravit će velik posao, a Hajduk nije instant projekt. Jedno mi je nezamislivo...‘

Ivan Leko u Kini pažljivo prati promjene koje su se u proteklih godinu dana dogodile na Poljudu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 01. siječanj 2022. 14:38

Hajduk je jesen završio s 35 osvojenih bodova nakon 20 odigranih kola, s tim da Splićani imaju utakmicu manje. Prošle sezone Hajduk je nakon 20. kola ima 26 bodova. S napretkom od devet bodova Hajduk bi zajedno s Lokomotivom zaslužio titulu momčadi koja je najviše napredovala u godini dana.

Dakako da je ova ljestvica neusporedivo manje važna od one aktualne, na kojoj je Hajduk pet bodova iza Dinama, Osijeka i Rijeke, ali bodovni iskorak koji je evidentan svakako puni Hajdukove navijače optimizmom uoči drugog dijela sezone.

- Na Poljudu se dogodila ozbiljna promjena - kazuje nam i Ivan Leko, vrsni hrvatski trener koji već godinu dana radi u Kini.

- Nemojte da ulazim u dublje analize jer to nema smisla s obzirom na to da sve to promatram iz daleke Kine, ali kao Hajdukovo dijete nakon dugo godina s velikom radošću iščekujem utakmice. Nešto se u Hajduku napokon dogodilo.

Pozitivna drskost

Možete li reći što? Ili kakav je barem vaš osjećaj?

- Za mene nema dileme kako je ključ ovog drugačijeg Hajduka predsjednik Lukša Jakobušić. Pažljivo sam pogledao njegove presice, izjave u medijima, pratim i način na koji radi, na koji se kao predsjednik postavlja i moram vam reći da me u puno segmenata oduševljava. Ne poznajem čovjeka, nikad se nismo vidjeli, pričali smo tek jednom, ali i to mi je bilo dovoljno da osjetim impresivnu energiju i odlučnost da napravi ono što je zacrtao. Iznimno je čvrst, jasan u ideji koju je postavio, ima pozitivnu drskost, te mi nije čudno da se radeći u Jugu pokazao kao pobjednik. Nimalo ne dvojim da će Jakobušić napraviti veliki posao u Hajduku.

image

Ivan Leko

DAVID PINTENS-FOTODP.BE Belga Via Afp

Jakobušić je samo predsjednik, a predsjednici ne osvajaju bodove, osvajaju ih igrači?

- Predsjednik je iznimno bitan u svakom klubu. Predsjednik je taj koji postavlja standarde i koji određuje gard s kojim klub ulazi u sezonu. Jakobušić ima pobjednički gard, te ga se ne libi pokazati u svakoj prigodi. Stava sam da od svog načina rada ne smije odstupiti ni milimetra. Ne dvojim da je Poljud prepun njegove energije, da ju je znao prenijeti u sve kancelarije, ali i u svlačionicu. A svaki trener i igrač gušta raditi kada oko sebe osjeća pravu energiju. Meni je bilo nezamislivo da Hajduk koncem prosinca protiv Osijeka može imati rasprodan Poljud. A to se dogodilo. I nije nimalo slučajno, nego navijači prepoznaju promjene koje su se dogodile i zato su napunili Poljud.

image

Lukša Jakobušić

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Koliko ste uspjeli Dambrauskasa doživjeti kao trenera?

- Premalo da bih mogao biti konkretan. Gledao sam nekoliko utakmica, vidio odličan Hajduk u derbiju s Dinamom, gledao sam i jako dobru utakmicu protiv Lokomotive, u kojoj sam vidio i neke slabosti u momčadi. No, momčad se tek formirala, ona će se, koliko čitam, već i tijekom zime mijenjati, tako da trenera i sve u klubu čeka veliki posao.

Dugoročne ideje

Je li Hajduk spreman osvojiti naslov?

- Rekao sam da je Jakobušić pobjednik i siguran sam da će kao predsjednik poduzeti sve što se može da Hajduk dođe u priliku proslaviti titulu. Međutim, Hajduk je još prije godinu dana bio u teškoj poziciji, mnogi su mu predviđali potpuni slom. I ja sam gledajući Hajduk iz Belgije, pa onda i Kine, bio dosta pesimističan. Dakle, ovo što se dogodilo u godinu dana već je fenomenalno, nikako nije slučajno, ali svi mi moramo biti realni. Još uvijek je Dinamo taj koji ima najbolje igrače, najveću mogućnost dovođenja igrača koji će ga dodatno podići, a ima i pobjednički mentalitet koji se u svlačionici godinama zidao. Tu su, jasno, i Osijek i Rijeka, ali nitko nije jak kao Dinamo.

Što ako Hajduk ne osvoji naslov prvaka?

- Ne bih rekao da će to na bilo koji način poljuljati Jakobušića. Njegova vizija nije vezana uz jednu sezonu, njegove su ideje daleko dugoročnije. Ni u Jugu nije posložio stvari u samo godinu dana. Osvojio Hajduk naslov ili ne, siguran sam da će u sljedećoj sezoni biti još jači, kao što će onda još jači biti za dvije godine. Da ne mislim tako, nikada ne bih bio ovako optimističan. Mene ne mogu uzbuditi instant projekti, predugo sam u nogometu da ne bih znao što dolazi iza njih. Ovaj Hajduk nije instant projekt.

Posebna vrsta

Kako gledate Hajdukove igrače individualno?

- Ne bih previše o tome jer ne uspijevam vidjeti sve utakmice, a ne volim pričati paušalno. Vidim da je oko Marka Livaje pravo ludilo u Splitu i Dalmaciji. Fantastičan je način na koji dominira u ligi, a vidi se da obožava lidersku ulogu u momčadi. No, osobno ipak najviše pratim mlade igrače poput Biuka i Ljubičića jer mi je i kao treneru veliki gušt takve talente kroz rad pretvarati u prave igrače.

Biuk i Ljubičić mogu biti pravi igrači?

- Apsolutno! Meni bi obojica igrala svaku utakmicu. Ljubičić ima nevjerojatnu energiju, a zna se da ja obožavam takve igrače. Vidim da je neustrašiv, da mu je pogodak uvijek u glavi, te da lako ulazi u šanse. Njemu treba puna podrška, ali i maksimalni prostor da se do kraja formira, da i tjelesno i mentalno postane zvijer koje će se svi plašiti. Siguran sam da bi već sad bio značajno bolji da je imao priliku igrati u kontinuitetu, da je osjetio kako je “on taj”. Centarfori su uistinu jedna posebna vrsta igrača, oni zabijaju samo ako su sigurni da im trener i suigrači potpuno vjeruju.

A Stipe Biuk?

- Drugačiji je od Ljubičića. Proljetos je bio nevjerojatno dobar, jesenas se malo pogubio, ali njegov je veliki talent svima vidljiv. Hajduk igra tih 4-2-3-1, što je za njega idealno. No, u takvom nogometu pozicija na lijevom krilu je ta koja treba donositi najveću prevagu. Sredina je zgusnuta, a prostor se otvara sa strane. I Biuk mora postati zvijer, igrač pobjednik, igrač odluke. No, on mora jako puno raditi, kao što i drugi moraju s njim jako puno raditi, što ne bi smjelo biti upitno jer nema većeg gušta za trenera nego vidjeti kako se talent pretvara u igrača.

Uvijek je gušt razgovarati s Ivanom Lekom. Zadivljen je Jakobušićevom energijom, ali ako postoji netko čija je energija neuništiva, onda je to Leko. Nadamo se da ćemo je jednog dana osjetiti i na hrvatskim terenima...

ŠANGAJ SASVIM DOBRO PLOVI Borimo se za drugo mjesto, a čeka nas i finale Kupa

Leko je već godinu dana trener Šangaj Porta, koji u Ligi za prvaka nakon 20 odigranih kola dijeli drugo mjesto. Vodeći Shandong bježi mu osam bodova.

- Realno je Shandong nedostižan jer je s pet bodova prednosti ušao u završnu rundu prvenstva, a onda nas je u međusobnom ogledu pobijedio. I treba biti pošten pa priznati da je Shandong najbolji u ligi. Imaju pet odličnih stranaca, doista dobro igraju, tako da će teško ispustiti naslov. Mi smo imali puno problema, igramo praktički s dva stranca, tako da nisam nezadovoljan s onim što smo napravili. Borimo se za drugo mjesto, ali igramo i finale Kupa u kojem nas čeka novi okršaj sa Shandongom.

Kako je vama u Šangaju?

- Trener sam u odličnom klubu, koji vode vrlo ugodni ljudi, a na terenu imam igrače koji vole raditi, slušati i napredovati. Imam li pravo tražiti više od toga?

BODOVI U ODNOSU NA HNL-JESEN U PROŠLOJ SEZONI

1. Hajduk +9 (-1)

1. Lokomotiva +9

3. Rijeka +6

4. Istra 1961 +2

5. Slaven Belupo -1

6. Šibenik -2

7. Dinamo -5 (-1)

7. Osijek -5

9. Gorica -8

(Dragovoljac je novi u ligi)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 02:22