Lukša Jakobušić

 TOM DUBRAVEC Cropix
GDJE JE POŠLO PO ZLU?

Jakobušićeva ‘all-in‘ partija nije uspjela, ako ne napusti Hajduk mogao bi srušiti neslavni rekord - Dinama

Predsjednikovi su fanovi u defenzivi, a na štih dolaze zlobnici iz hajdučkih oporbenih redova
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 03. travanj 2024. 13:02

Bruno Petković spasio je u subotu Dinamovu sezonu pobjedničkim pogotkom u velikom derbiju, izguravši vječnog suparnika iz šampionske utrke, a u srijedu se vraća na Poljud s dobrim izgledima da do kraja upropasti Hajdukovu kampanju. Kalendar se, naime, pobrinuo cijelo prvenstvo zaključati u zip-format, tako da ishodi dva derbija "bijelih" i "plavih" u četiri dana oko Uskrsa presude njihovim trofejnim planovima.

Metaforički teren

"Ovo je bilo 3-0 protiv Zvezde iz ‘82. godine", povlačio je Velimir Zajec povijesne paralele nakon prvog kruga Dinamovih izbora, "a sada idemo na Poljud gdje ja trebam zabiti pobjednički gol". Na tom metaforičkom terenu Zajec je zaista zabio za tijesnu pobjedu protiv Mirka Barišića u drugom izbornom krugu, a za vikend se kao frontmen Dinamova proljeća i zaista vratio na Poljud kako bi osokolio svoju momčad da u završnici sezone jurne na oba trofeja.

Premda je na prvom predsjedničkom putovanju fasovao peticu u Solunu, u međuvremenu je predsjednik mirnim nastupom amortizirao učinke tog potresa i nakon subotnje pobjede priča odjednom miriše na plodno Dinamovo proljeće. Nema veze je li riječ o "vintage" razglednici iz vremena bijelog šala Ćire Blaževića ili o modernoj verziji derbija sa Sergejom Jakirovićem na klupi, sa Zajecom na čelu Dinamo iz vulkanskog grotla Poljuda redovito izlazi kao pobjednik.

image

Velimir Zajec

RONALD GORSIC Cropix

Ako su Zekini trofejni planovi preko noći živnuli, da ne kažemo uskrsnuli, nacrti Lukše Jakobušića potonuli su u subotu na dno splitske luke. S dva osvojena Kupa u posljednje dvije godine Hajdukov predsjednik izgradio je solidnu cestu prema prvoj tituli nakon 19 godina i na izvjestan je način sebi u navijačkoj mitologiji osigurao povlašteno mjesto karizmatičnog lidera, onog koji nepokolebljivo grabi naprijed i pretvara klub u legitimnog izazivača za srebrninu.

Pitanje za agente

Jakobušić je ovu sezonu shvatio kao pravi trenutak za "all in" partiju, pokupovao je pojačanja za svaku liniju ionako već skupe momčadi - od Filipa Uremovića i Mihaela Žapera do Josipa Brekala i Laszla Kleinheislera - ali samo kako bi početkom travnja shvatio da se negdje prekombinirao. Nakon subote predsjednikovi su fanovi u defenzivi, a na štih dolaze zlobnici iz hajdučkih oporbenih redova. Zadrži li se dovoljno dugo u predsjedničkoj fotelji, primjećuju oni, Lukša bi mogao skinuti povijesni Dinamov rekord. Plavi su jednom na titulu čekali 24 godine, a Hajduk im sada opasno puše za vrat...

image

Josip Brekalo

ANTE CIZMIC Cropix

Gdje je Hajdukova sezona otišla ukrivo? To je zapravo pitanje za agente Muldera i Scully jer nakon splitskog poraza protiv Rijeke krajem siječnja Mislav Karoglan je u veljači ekspresno vratio momčad na pobjednički kolosijek. Poslije četiri pobjede i dva remija u SHNL-u, sve skupa začinjeno visokom pobjedom protiv Varaždina u Kupu, činilo se da mladi trener posjeduje formulu za konačni iskorak.

Onda je uoči stanke Lokomotiva neočekivano zabola svoju zastavu na poljudski centar, te je u subotu isti pothvat učinio i Dinamo. U obje navedene utakmice Hajduk je djelovao ispuhano, kao momčad s mutnom podjelom uloga na terenu, društvo koje napada stihijski i kronično se bori s manjkom samopouzdanja. Ne pomažu tu više ni vruće jezikove juhe sa sjeverne tribine pod koju igrači ne hodočaste još jedino za vrijeme "cooling break" stanke.

image

Mislav Karoglan

GORAN MEHKEK Cropix

U srijedu iz objektivnih razloga ne može pomoći niti Marko Livaja, koji bi zbog ozljede koljena sada trebao preskočiti Kup s Hajdukom i nedjeljni derbi na Rujevici. Tu će rupu u rosteru Karoglan zakrpati uvođenjem Nikole Kalinića od prve minute, s nadom da bi mogao funkcionirati plan otprije točno dvije godine kada je Valdas Dambrauskas s napadačkim veteranom kao starterom uzeo mjeru "plavima" (1-0, strijelac upravo Kalinić). Da u ratničkoj utakmici može baciti prvaka na koljena Hajduk je pokazao i pod vodstvom Ivana Leke kada je početkom listopada u splitskom derbiju pobijedio 1-0 (strijelac Sahiti).

Teorija, drugim riječima, ostavlja dovoljno argumenata Karoglanu da razmišlja o još jednom finalu Kupa, ali u praksi Hajdukova sezona doživljava antiklimaks i Dinamo reprizu subotnjeg programa zbog toga dočekuje kao blagi favorit. Poljud ovaj put neće biti ni tako krcat ni u takvom zanosu; upitno je može li Hajduk ustati iz teškog nokdauna i na brzinu pronaći nekog zamjenskog heroja umjesto Livaje, dok s druge strane "dinamovci" dolaze samouvjereni i s pravom očekuju da netko iz galerije diskretnijih (Hoxha, Mišić...) pruži ruku Petkoviću i Baturini.

Linker
03. travanj 2024 13:03