DAMIR KRAJAC Cropix
GENNAROVA ŽELJA

Jasno je što je Gattuso htio dobiti s pojačanjem koje je neke iznenadilo, baš takav igrač bio je i on sam

Najpozitivnija činjenica ljetnih priprema jest ta da je temperamentni Talijan isprofilirao mnoge mlade nade
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 21. srpanj 2024. 11:30

Generalna proba pred početak nove sezone i europskog puta Hajduka prošla je uspješno. Široki Brijeg je uvjerljivo svladan (3:0), a Gennaro Gattuso može biti zadovoljan viđenim. Posebno su se opet istakli oni najmlađi poput Brune Durdova ili Roka Brajkovića koji se uz Marka Capana i Madžida Šošića upisao u strijelce. Strijelci su u ovakvim utakmicama manje bitni. Bitno za Hajduk je da se kroz ove pripreme iskristalizirao još jedan dragulj iz akademije, a riječ je upravo o Durdovu koji je Gattusu pokazao da na njega može itekako računati. Baš Gattuso je bio možda i najzanimljiviji akter cijele utakmice. Sa svojim igračima proživljava svaki napad i svaku obrambenu reakciju, a čini se da svoju nepresušnu energiju uspješno prenosi na igrače. Vidljivo je i da Talijan od svojih igrača traži prije svega visoki presing, ali i brzi protok lopte.

Tako smo često mogli čuti "Move the ball" ili "Come on". Upute je većinom adresirao ka najmlađima Durdovu i Šošiću, ali i od ostalih igrača uvijek pokušava izvući nešto više. Nakon utakmice je prvo izrazio zahvalu svojim igračima koji su u jednom danu odradili dvije utakmice, a što se pak tiče kadra, od prvog dana u Hajduku poznato je da Gattuso vapi za pojačanjima na krilu. Želju mu je Nikola Kalinić ispunio u liku i djelu Abdouiliea Sanyanga, reprezentativca Gambije koji je stigao iz Grenoblea.

Osvrnuo se trener Hajduka na svog novog igrača kazavši kako je riječ o dobrom igraču, a najzanimljivije osobitosti ovog desnog krila su, kako kaže Gattuso, izrazita brzina i "bacanje na glavu". Brzina i motoričnost su karakteristike koje Bijelima kronično nedostaju na krilima, a ako se dotaknemo spomenute požrtvovnosti bit će jasno zašto je legendarni Talijan želio upravo Gambijca - takav je i on bio kao igrač, požrtvovan do krajnjih granica.

Par riječi zaslužio je i Ivan Perišić koji je nastupio u ranijoj prijateljskoj utakmici protiv Croatije iz Zmijavaca, a nedavno se priključio pripremama nakon odmora od europskog prvenstva. Spremni Perišić bit će od nepresušne važnosti Hajduku na europskom putu, ali i u HNL-u. Gattuso ga je opisao kao šampionskog igrača. Kaže da Perišić daje sve od sebe kako bi što prije došao u pravu formu, ali i da se vidi kako se još malo drži po strani. Perišić je, kaže trener Bijelih, veliki igrač, ali će svoje mjesto u ekipi morati zaslužiti na terenu. Drago je Gattusu što u ekipi ima, kako ih je nazvao, šampione poput Perišića, Livaje, a uskoro i Ivana Rakitića, no da je uz njih tu još 25 igrača.

Svi su kod Gattusa jednaki i jedino mu je mjerilo teren. Možda i najpozitivnija činjenica ljetnih priprema jest ta da je temperamentni Talijan isprofilirao mnoge mlade nade iz omladinske škole koji su mu uzvratili konkretnim učinkom i pokazali da na Poljudu ne moraju brinuti za Budućnost. Pripremni period je gotovo pa završen, slijede završne finese pred početak sezone. Stari lisac je Gattuso, ne poznaje on euforiju. Utakmicu, kaže, po utakmicu, počevši s farskim Torshavnom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. kolovoz 2024 21:40