Gergo Lovrencsics, Dino Mikanović i Jan Mlakar.
 

 ANTE CIZMIC Cropix
BIJELI ODBILI 2 MILIJUNA

Je li Hajduk pogriješio kada ga nije prodao? Chelseajev trener ga nije volio, a on je zapeo u prometu...

Od veljače do rujna bio je u nekoj vrsti golgeterske hibernacije, a onda se opet otvorilo
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. listopad 2022. 12:06

Jan Mlakar opet zabija. U Cvetkovcu se dvaput upisao u strijelce, četiri pogotka bilježi ove sezone u 14 nastupa. U HNL-u 10, dva u Europi, po jedan u Kupu i Superkupu. Tako kaže statistika, a kakav je dojam ostavio Mlakar, kakvu nam je priču ponudio. Zanimljivu u svakom slučaju, jer nismo zaboravili da je Mlakar prošle sezone bio drugi strijelac Bijelih u prvenstvu. Prvi iza golgetera lige Marka Livaje. Slovenac je zabio sedam, sve na gostovanjima. Na prvi pogodak na Poljudu čekali smo do početka rujna. I tu kreće priča.

Mlakar je u Velikoj Gorici zabio pogodak, svoj sedmi prošle godine. Pokazalo se i zadnji u sezoni. Istog vikenda u Hajduk se vratio Nikola Kalinić, a Mlakar je preselio na klupu. Pritom je još jedan detalj bio jako važan, Hajduk je krajem siječnaj odbio ponudu Pise. Prema tvrdnjama igračeva menadžera talijanski drugoligaš nudio je dva milijuna eura odštete, a Hajduk je tražio dvostruko. Predsjednik Jakobušić kasnije je objašnjavao "nisam htio oslabiti momčad koja se bori za trofeje" što se doimalo logičnim izborom, ali danas je pitanje koliko Hajduk može dobiti za Mlakara. Jer, u međuvremenu je Slovenac "zapeo u prometu". Sedam mjeseci mu je trebalo za novi pogodak, od veljače do rujna bio je u nekoj vrsti golgeterske hibernacije, da bi prošli mjesec krenuo novi "poslovni ciklus".

image

Jan Mlakar

VOJKO BASIC Cropix

Zabio je dva zaredom, potom ga je izbornik Kek pozvao u reprezentaciju Slovenije. Mlakaru je ponovno svanulo. Pridodao se tome i Cvetkovec. Istina, nije Kup dvoboj protiv četvrtoligaša mjerilo forme i kvalitete, ali je dobra vijest. Kako Mlakar, tako i Hajduku. Bliži se Dinamo, a Kalinić se još nije opravio od treće ozljede ove kratke sezone.

Mlakar je prošlog ljeta doveden kao prvi centarfor, ali povratkom Nikole Kalinića postao je alternacija. Prethodno je zabio sedam pogodaka na samo tri travnjaka. U Kranjčevićevoj je četiri zabio Lokomotivi, jednog je potpisao na Rujevici i dva u Velikoj Gorici. S kim Hajduk igra u subotu? Sa Goricom, jasno. Uz Kranjčevićevu turopoljski travnjak najbolje odgovara Mlakaru, jer u Velikoj Gorici je zabijao na obje prvenstvene koje je igrao u dresu Hajduka. Nije slučajno, kao ni činjenica da je Mlakar odavno "dečko koji obećava". Igrao je u Fiorentini, dapače debitirao je 18 i pol godina. Velika nada Viola ipak nije ostavio dublji trag u Firenzi, pa se ponovno preko drugih Viola, onih iz Maribora, otisnuo u novu inozemnu avanturu sa 20 godina i tri mjeseca. U siječnju 2019. Brighton je uočio mladog centarfora Maribora, platio ga je tri milijuna eura. Potpisao je Mlakar za Galebove, ali nikada nije zaigrao u elitnom engleskom razredu.

- Možda sam prerano dobio priliku za Brighton, ali tko je mogao reći "ne" kada stigne poziv kluba iz Premiershipa. Bio sam iznimno sretan kada sam postao igrač Brightona. Kasnije se pokazalo da nisam zaigrao za svoj novi klub, ali danas kada gledam, bilo bi mi više žao da sam odbio takvu ponudu nego ovako kada sam pokušao - ispričao je Mlakar pri dolasku u Hajduk.

Potpisom za Brighton ostao je do kraja sezone na posudbi u Mariboru i potom je u ljeto 2019. krenula engleska avantura. U međuvremenu se u Brightonu promijenio trener, otišao je Chris Hughton, zamijenio ga je Graham Potter., današnji trener Chelsea.

Potter ga nije vidio u momčadi, slijedile su posudbe u engleskim drugoligašima QPR i Wiganu, te na kraju dolazak u Hajduk. Nikada nisu objavljeni uvjeti transfera, čak ni dobro obaviješteni Transfermarkt nije imao financijske podatke. Mlakar je raskinuo sa Brightonom potpisavši za Bijele u ljeto 2021. Stigao je na velika vrata, kako i priliči igraču koji je u karijeri imao ugovor sa Fiorentinom i Brightonom, Pritom treba naglasiti, Mlakar je klasična devetka, igrač koji zabija iz šesnaesterca. Može li u Hajduku napraviti iskorak, vratiti se na veliku europsku scenu gdje je već imao velike prilike?

Za 10 dana slavi 24. rođendan, a jesen mu je dobre krenula. Da bi pripremio tortu, trebat će mu još pogodaka. Za početak u Gorici, na travnjaku koji mu "leži" kao rijetko koji u HNL-u. Mlakar ima kvalitetu, koliko visoku i koliko cijenjenu na europskom mercatu, pitanja su na koja odgovor sam šalje. Fiorentina, Brighton, Pisa.... milijuni su se već kotrljali oko njegovih transfera. Kotrljat će se i dalje bude li zabijao. Jasno, ne samo u Cvetkovcu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 17:08