BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
TEŽAK UDARAC

Je li Hajduk spreman na život bez Livaje? Spas sezone traži se u srijedu na Poljudu, ali bez najveće zvijezde

Bijeli u derbiju zbog ozljede izgubili glavnog igrača za sljedeća dva-tri presudna tjedna
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. travanj 2024. 08:20

Je li Hajduk spreman na život bez Livaje? Logičnim se postavlja pitanje, otvara se čak i široka tema nakon što se golgeter Bijelih ozlijedio u prošlosubotnjem derbiju s Dinamom, zbog čega će izbivati najmanje dva tjedna, a vjerojatno i dulje. Livaja će propustiti Rijeku i Osijek, moguće i Koprivnicu, za dalje nije poznato. Međutim, najvažnije je da Hajduk nema svog centarfora u srijedu u polufinalu Kupa, u utakmici natjecanja koje realno Hajdukui nosi najveću šansu za trofej ove sezone.

Spas sezone traži se u srijedu na Poljudu, ali bez Livaje. Na početku sezone nije igrao Superkup, nema ga u polufinalu Kupa, propustio je važnu prvenstvenu u veljači u Osijeku, odigrao tek 33 minute u porazu protiv tog istog Osijeka prošle jeseni u posljednjoj utakmici Ivana Leke na klupi Bijelih. Da, skupilo se izostanaka ove sezone, više nego ikada dosad...

Nikad više ozljeda

Prethodnih sezona, od veljače 2020. do prošlog ljeta, Livaja je ukupno izbivao s pet prvenstvenih utakmica, pri čemu su izostancima isključivo “kumovali” žuti kartoni. Ali, ove sezone već je propustio tri HNL utakmice, uz naglasak da će odgledati još najmanje dvije s Rijekom i Osijekom. Pet prvenstvenih i polufinale Kupa, kao i Superkup uslijed sankcije HNS-a. Ukupno sedam utakmica bez Livaje ove sezone. Zasad, budući da će se dobro morati razmisliti treba li uopće žuriti s oporavkom.

Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu.

Međutim, bez obzira kad se Livaja ponovno vrati na travnjak, izgledno je da će ove sezone propustiti više utakmica nego je ukupno propustio otkad je stigao u Hajduk. Livaja u karijeri nije imao ozbiljnih izbivanja, čak ni ovosezonske ozljede koljena i gležnja nisu zahtijevale dulji oporavak, pa smo i naviknuli na spremnog i zdravog Livaju, koji je u tri godine od povratka iz Grčke odigrao čak 130 utakmica za Hajduk. Zbog ozljede je u tom razdoblju propustio samo gostovanje u Kazahstanu, međutim, aktualna sezona signalizira pad učinka i forme, pojavu prvih ozljeda koje Livaju odvajaju od terena u seriji utakmica. Stanka bi u veljači bila i dulja da Livaja nije odlučio igrati pod injekcijom. Žrtvovao se za klub, nije sporno, ali također je razvidno da nije u formi kao nekad. Livaja je ove sezone najviše izostao i pritom zabilježio uvjerljivo najmanje pogodaka i asistencija od povratka iz AEK-a. Zato će biti zanimljivo vidjeti kakav će Hajduk biti bez Livaje u nastavku sezone. Dobit ćemo jasan odgovor na pitanje koliko Bijeli mogu bez svog najboljeg strijelca u mini-ciklusu.

Uz to je jasno da se Hajduk u bliskoj budućnosti mora ozbiljno posvetiti pitanju kako nadomjestiti Livajin učinak i biti spreman na igru bez klase koja je proteklih sezona dominantno nosila Bijele. Godine idu, ozljede su češće i realno je otvoriti temu što očekivati od Livaje sljedeće sezone. Ali, primarno se struka Hajduka mora suočiti s pitanjem je li momčad spremna na život bez golgetera. Test stiže vrlo brzo, u važnim utakmicama kroz sljedeća dva tjedna.

image

Marko Livaja

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 02:45