VOJKO BASIC Cropix
POLJUDSKI BINGO

Je li Karoglan našao dobitnu formulu? Dok drugi paze na Livaju, Hajdukov wunderkind to obilato koristi

Nije slučajno da su Varaždinu golove dale dvije “osmice” od kojih se traži da prilaze suparničkim vratima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. studeni 2023. 14:23

Tri pogotka, a Marka Livaje nema ni među strijelcima, ni među asistentima. Varaždinu su prethodne subote Bijeli triput tresli mrežu, tek su drugi suparnik ove sezone kojem su Bijeli postigli više od dva pogotka. Na početku Karoglanova mandata zabilježila je momčad tri identična trijumfa po 1:0, ali onda se otvorilo. U tri prethodna susreta Livaja je dvaput bio čovjek odluke, a treći susret (Rudeš) nije igrao. S Varaždinom je imao tek jednu predasistenciju, dugu loptu kojom je Sahiti asistirao Krovinoviću za treći pogodak.

Livaja kakav je nekoć bio, još dok je u inozemstvu igrao. Povučena špica”, razigravač iz drugog plana. Ne zabija, ali otvara prostor, šalje precizne lopte i ostavlja mogućnost ulaska igrača iz drugog plana. Nije slučajno da su pogotke postigla dva veznjaka, dvije “osmice” od kojih se traži da prilaze suparničkim vratima i koriste prostor koji ostaje čuvanjem Livaje. Pukštas je taj koji odlično koristi činjenicu da je fokus protivničkih obrana na Livaji.

Podatak da je Hajduk postigao tri zgoditka, a da Livaje nema među strijelcima i asistentima prošle smo sezone zabilježili tek u dva navrata, protiv Slavena Belupa (5:1) i Osijeka (3:0) na Poljudu. Je li Karoglan našao formulu kako rasteretiti Livaju, kako učinak ekipe osloboditi ovisnosti o Livaji. Recept ima, pitanje je samo koliko će igrači biti raspoloženi nastaviti u istom ritmu. Ali, kada nakon dva i pol mjeseca, tijekom kojih Hajduk nije postigao više od jednog pogotka, momčad poentira triput i to bez Livaje, jasno je da je Karoglan na dobrom putu stvaranja ofenzivne momčadi koja će raspodijeliti golgeterski teret. Koliko li smo samo tekstova na tu temu ispisali....

Inače, tijekom prvenstvene stanke uslijed utakmica nacionalnih selekcija Karoglan neće na dispoziciji imati tri igrača koji su otišli na pripreme svojih reprezentacija. Niko Sigur za Hrvatsku U-21 (u međuvremenu se ozlijedio), Filip Čuić za U-21 BiH, te Aleksandar Trajkovski za reprezentaciju Sjeverne Makedonije. Trajkovski je preskočio dvoboj s Varaždinom, više iz preventivnih razloga nego same prirode ozljede, ali trebao bi biti spreman za nadolazeće oglede Sjeverne Makedonije, koja ima dva izuzetno jaka dvoboja. U petak, naime, Makedonci u Rimu igraju protiv Italije, a tri dana kasnije u Skoplju s Engleskom. Trajkovski je, inače, igrač koji je pogotkom uništio snove Azzurra o odlasku na prethodno Svjetsko prvenstvo u Katar.

Linker
01. prosinac 2023 06:28