Laszlo Kleinheisler

 Jonathan Moscrop/Zuma Press/Profimedia
KLASNI IGRAČ

Je li on doista pravo pojačanje za Hajduk? Mogao bi uz bok Livaji, ali teško izlazi iz crnih rupa

Može igrati na različitim pozicijama, u jednom scenariju odrađivao bi sličnu ulogu kao Ivanušec
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 29. prosinac 2023. 17:38

Hajduk je žestoko krenuo u zimski prijelazni rok. I odmah je jasno pokazao kakav se tip pojačanja traži. Iskusni, dokazani, ali i da dobro poznaju HNL kako ne bi imali problema s adaptacijom. Mađarski veznjak Laslo Kleinheisler (29) ispunjava navedene kriterije, te bi po svim najavama trebao biti prvo zimsko poljudsko pojačanje. U Splitu su uvjereni da dolazak Fatiha Terima na klupu Panathinaikosa neće poremetiti pregovore. Mađar čvrsto želi otići, a u Ateni ga jednako tako čvrsto više ne žele u klubu. Ne nakon što je u kompletnoj kalendarskoj godini odigrao samo 551 minutu, uz dva postignuta pogotka...

Je li Kleinheisler doista pravo pojačanje za Hajduk? Kada pogledate njegove “highlightse”, odmah će vas oduševiti. Mađar ima sve - sjajan je na lopti, lako stvara višak, odlično prodire, puno se ubacuje iz drugog plana, ima fantastičan udarac i sjajnu realizaciju. Na puno Osijekovih utakmica bio je najbolji igrač na terenu.

Loša razdoblja

E sad, u 131 nastupu za Osijek (111 u HNL-u) Kleinheisler je u nastupima imao i puno crnih razdoblja. Tako je u razdoblju od 2. veljače 2020. pa sve do 6. veljače 2021. odigrao 26 prvenstvenih utakmica u nizu u kojima nije zabio, a imao je tek jednu asistenciju. Pomalo nestvarno za igrača s takvim napadačkim arsenalom i s toliko igračkog iskustva. Da nije riječ o izoliranom slučaju, potvrdio je s još jednom lošom serijom - od 27. srpnja 2021. do 16. srpnja 2022. u 37 nastupa zabio je samo dva gola bez asistencije. U Osijeku su s nevjericom gledali njegovu statistiku, kao i nisku loših utakmica. S druge strane, nitko mu nije mogao prigovoriti da na treninzima ne daje sve od sebe ili da se ne ponaša profesionalno. Jednostavno nije išlo...

image

Laszlo Kleinheisler

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Međutim, kad bi ga krenulo Kleinheisler se pretvarao jednog od najboljih veznjaka lige, a nitko ni izbliza nije imao njegovu statistiku. Tako je prošle jeseni u seriji od 12 utakmica nanizao šest golova uz četiri asistencije, a svi znaju da Mađar zahvaljujući svom izvanserijskom udarcu često zabija prekrasne golove iz daljine. Ukupno je u 111 HNL nastupa upisao 18 golova uz 15 asistencija, što je odličan učinak, a kada bismo maknuli na stranu dvije crne serije od po godinu dana, njegova bi statistika bila impresivna. Samo, kako zanemariti tako velike crne rupe?

Kleinheisler ide u red onih igrača kojima je teško definirati najbolju poziciju. U Osijeku smo ga najviše gledali u ulozi “desetke”, ali često je znao igrati i klasičnog veznjaka, a dio utakmica odigrao bi i kao krilni igrač i to na obje strane terena. Mađar je dešnjak, ali i lijeva mu je noga jako dobra. U reprezentaciji Mađarske isprva je igrao kao ofenzivni veznjak, ali najviše je utakmica u 47 nastupa odigrao kao “osmica”. Kleinheisler realno ipak najviše pruža kao vezni igrač, koji u određenim utakmicama, ili trenucima utakmice, može poslužiti i kao krilo.

Kleinheisler bi, dođe li na kraju u Hajduk, trebao pokrivati dvije pozicije - lijevog veznog i lijevo krilo. Kao veznjak bi “napadao” Filipa Krovinovića, čiji je doprinos u ofenzivnog segmentu Hajdukove igre već dugo vremena daleko od potrebnog za momčad koja imperativno lovi naslov prvaka.

Neobična skromnost

Mađar bi u tom segmentu morao biti daleko konkretniji. Međutim, Hajduk najveći problem ima na poziciji lijevog krila, gdje se Leon Dajaku ni izbliza nije nametnuo, pa bi Mađar mogao puno minuta skupiti i kao lijevo krilo. Recimo da bi u tom slučaju imao sličnu ulogu kakvu je kao krilni igrač u Dinamu imao Luka Ivanušec, koji je realno veznjak, ali s puno dobrih karakteristika za krilnog igrača.

Čovjek se mora pitati i kako igrač takvih karakteristika nije prošao u Panathinaikosu, koji u rosteru nema igrače kakve je imao prije pet ili deset godina. Odgovor vjerojatno leži u tome što se Kleinheisler nije uspio dobro adaptirati i uklopiti u svlačionicu. Dva duga i loša razdoblja koja je imao kao igrač Osijeka ukazuju na to da je Mađar dosta ovisan raspoloženju suigrača na terenu, kao i o taktičkim zahtjevima trenera. Pod vodstvom Nenada Bjelice imao je skromnu jesen 2020. godine, da bi na proljeće zasjao sa šest golova i četiri asistencije.

image

Laszlo Kleinheisler

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Kad se sve to stavi na papir, vidljivo je kako je Kleinheisler veznjak iznimne klase, ali i velikih oscilacija, koje se ne događaju od utakmice do utakmice, nego traju mjesecima. Panathinaikos je prvi klub u kojem nije prošao kao igrač jer je prije toga bio nositelj igre u svakom klubu (Osijek, Astana, Videoton, Puskas Akademia...). Zanimljivo je da su u Osijeku Kleinheislera navijači iznimno voljeli i cijenili, a i u svlačionici je uvijek bio omiljen jer je vedrog duha i uvijek spreman na šalu.

Nakon što je postalo jasno da je završio s igranjem u Osijeku, Mađar se nadao transferu u Dinamo ili Hajduk. U Maksimiru je bilo puno njegovih zagovornika, ali Ante Čačić je bio taj koji je presudio da ne dođe. Ne zato što nije imao dobro mišljenje o njemu kao igraču, nego zato što nije htio gomilati igrače u svlačionici. Hajduku je bio previše skup.

Dugački ugovor

Kleinheisler je i danas ugovorno vezan, ovaj put s Panathinaikosom, i to do lipnja 2026. Grci su ga Osijeku platili 500.000 eura. Hoće li ga Hajduk pokušati otkupiti ili se razmatra posudba, tek ćemo doznati. Hajduk takve detalje uvijek pomno skriva. Ne skriva jedino da bi Kleinheislera jako volio vidjeti u svojoj svlačionici, uvjeren da iskusni i dokazano kvalitetni Mađar može u Hajdukovu igru ubrizgati više snage, okomitosti i efikasnosti. Po svemu bi tako trebalo biti, ali Kleinheisler sa sobom uvijek donosi i ne baš tako malu dozu neizvjesnosti kad su njegove igre u pitanju.

Bude li, međutim, u dobrom ritmu, Hajduk bi u njemu dobio igrača sposobnog da odmah stane uz bok Marka Livaje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. lipanj 2024 19:43