Filip Krovinović

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
NAKON 7 MJESECI ČEKANJA

Je li se probudio uspavani Hajdukov as? On je taj koji čini razliku, a potvrda bi trebala stići već danas

Dakako da zna i može, no to treba pokazivati u kontinuitetu. Samo s njime Hajduk može biti još bolji
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. ožujak 2023. 11:01

Nakon sedam mjeseci odigrao je Filip Krovinović utakmicu koja ima njegov pečat, važnu utakmicu, poput Vitorije Guimaraes u europskim kvalifikacijama. Početkom kolovoza Krovinović je postigao sjajan pogodak, “projektil” koji je zakucao u mrežu Portugalaca za konačnih 3:1 na Poljudu.

Pokazalo se presudnim za uzvrat koji su Bijeli izgubili 0:1, a pritom je Krovinović u Guimaraesu zaradio isključenje domaćeg igrača kojim je domaćin posljednjih 15-ak minuta igrao s čovjekom manje. Ali, prošlo je pola ljeta, cijela jesen i zima je gotovo pri kraju. Čekali smo Krovinovića i dočekali u Gradskom vrtu. Solo-akcija u maniri vrhunskog napadača, a ne veznjaka, završnica kao u najboljim danima karijere. Krovinović kakvog smo željeli gledati od prvog dana.

Među Bijele je stigao kao veliko pojačanje, ali prve sezone unatoč pet pogodaka u HNL-u, te dva u Kupu, nismo od Krovinovića dobili ono što se očekivalo. U prvenstvu je zabijao u dvobojima s Lokomotivom, Istrom i Šibenikom, u Kupu također Lokosima i Primorcu u Biogradu. Uz to je imao i šest asistencija u prvenstvu, ali samo jedna, ona u dvoboju s Dinamom u zadnjem kolu, imala je težinu veznjaka njegove klase. Po jedan pogodak u svim natjecanjima još uvijek je premalo, ali mora se priznati da je Gradski vrt donio sasvim novo izdanje. Uvjerljivo najbolje ove sezone. Asistencija za prvi pogodak s osobnom autorizacijom drugog. Bolje ne može, ali treba ponavljati, svaka sljedeća je novo dokazivanje.

image

Filip Krovinović

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Krovinović je definitivno igrač koji može podići momčad. Ako Marko Livaja pruža maksimum, ako je Nikola Kalinić iskorišten svakim ulaskom s klupe, ostaje Krovinović kao treći igrač koji ima status glavnog nositelja. Krovinović koji potezom može oplemeniti igru, otvoriti prostor za suigrače, ali može i postići pogodak. Lokomotiva je klub u kojem je počeo karijeru, Lokomotiva bi u nedjelju trebala potvrditi da je Krovinović igrač koji stvara razliku. U Hajduk je doveden s tim ciljem, da bude igrač koji potezom donosi prevagu. Prekidi su njegova jača strana, ali u Gradskom vrtu je ukazao na još jedan detalj. U Nottinghamu je kod Chrisa Hughtona igrao lijevog veznog u romb formaciji 4-4-2 i lijevo krilo u 4-2-3-1. Te sezone 2020./21. u Engleskoj je imao siromašni učinak (pogodak i dvije asistencije), ali sve što je uradio bilo je u Forestu tijekom proljetne posudbe. U Hajduku je Krovinović oba važna pogotka ove sezone postigao gotovo s iste pozicije, lijevog krila. Ofenzivnu ulogu dobivao je u prethodnoj Lekinoj formaciji 3-4-2-1, ali osim jednog ulaska u ozbiljnu prigodu u Varaždinu, nije se prilagodio tom sustavu. Zato je u Osijeku pokazao klasu i karakter. Potvrdio se kao igrač odlične kontrole lopte, nogometni znalac koji koristi prostor i igru “jedan na jedan”.

Zato se logičnim postavlja pitanje je li četvrtfinale Kupa bila prekretnica za Krovinovića ove sezone? Lokomotiva će nam dati odgovor. Ali, ne samo Lokomotiva, ipak se kontinuitet uvijek najviše cijeni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 20:45