Marko Livaja

 Ante Čizmić/Cropix
KAPETAN POD KRITIKAMA

Je li u Livaji nestalo ‘špirita‘? Dugo je nosio momčad, pitanje je može li momčad nositi njega

Ikona Bijelih u subotu će protiv Lokomotive biti pod neviđenim pritiskom
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. rujan 2023. 16:16

Hajduk je izgubio drugu u nizu, Marko Livaja nije zabio treću prvenstvenu u nizu. Dovoljno da krenu pitanja, navijačke kritike. Jer sve je Livaja navikao na vrhunske brojke koje su od sredine kolovoza prestale puniti njegovu statistiku. Je li se Livaja energetski potrošio, ima li u njemu dovoljno "špirita" da se ekspresno vrati u formu koja ga je krasila na početku sezone, a i svih proteklih?

Nižu se teme i upiti kao da je u Livaju stao cijeli Hajduk, kao da će se momčad pokrenuti jedino ako kapetan bude zabijao. Ali navika se teško osloboditi, a Livaja je postavio visoke kriterije i sada se sve ispod te razine doima kao podbačaj.

Marko Livaja nosi Hajduk otkada se pred dvije i pol godine vratio iz Grčke. Teško je uspoređivati igrače različitih generacija, ali popularnost koju uživa Livaja u očima svih zaljubljenika u bijelu boju ne može se mjeriti čak ni s legendama iz prošlosti. Danas su brojke "opipljivije", marketinški rezultati temeljeni na prodaji majica s njegovim likom, te ostali artikli s kojih se smiješi "desetka" Bijelih ostaju zabilježeni kao egzaktna činjenica.

Hajdukova Rubikova kocka

Kao što je činjenica da je u 110 nastupa za Hajduk postigao 65 golova uz 41 asistenciju. Gotovo da je u svakom nastupu imao gol ili dodavanje. Brojke su od Livaje kreirale klupsku ikonu u vremenima kada je navijačima trebao igrač s kojim će se identificirati. Igrač kao simbol vremena euforije u doba kada su se trofeji počeli vraćati na Poljud. Međutim, Livaja nije zabio tri utakmice zaredom i društvene mreže ‘gore‘ od kritika. Ali ne može ni Livaja sve sam riješiti.

"Iluzorno je očekivati da ćete doći do naslova prvaka bazirajući se samo na učinku Livaje", rečenica je koju su mnogi analitičari ponavljali u trenucima kada je Hajduk nizao pobjede.

image
Damir Krajač/Cropix

I nisu pogriješili, jer ista se priča ponavlja otkada se Livaja vratio u Hajduk. Od Gustafssona preko Dambrauskasa, Karoglana pa sve do Leke, treneri su pokušavali složiti "Rubikovu kocku" Hajdukova napada bez Livaje. Tražili su igrača koji bi uskladio ofenzivni segment u onom Planu B kada Livaja nije u svom maksimumu. I nitko nije pronašao rješenje, a pritom je Leko na raspolaganju imao i Nikolu Kalinića. Hajduk tako već dvije i pol godine ovisi o učinku Marka Livaje. Sve je dobro, sve je pozitivno dok Livaja zabija, ali kada stane "gol-mašina" osjeti se rezultatska posljedica.

Tko će preuzeti odgovornost?

Sedam utakmica zaredom Livaja nije zabio u razdoblju od kraja veljače do kraja travnja 2022. godine da bi u osmoj zatresao mrežu HD-a na Poljudu. Hajduk je u tom razdoblju primarno "vadio" Nikola Kalinić, a zabijali su i veznjaci, stoperi....

Međutim i tada je Hajduk imao tri remija uz četiri pobjede. Nisu Bijeli briljirali, ali za razliku od aktualne krize nisu gubili utakmice. Livaja će nesporno biti pod pritiskom i u subotu protiv Lokomotive, jer uvijek dobro ispunjeni Poljud tražit će pogodak golgetera. Neće očekivati da zabije Odjidja ili primjerice Sigur. Livaja će biti u fokusu. Tako je to u životu kada se postavi visoka letvica, kada velika očekivanja stvaraju multiplicirano velika razočaranja.

Je li Livaja energetski prazan, može li napuniti "baterije" do Lokomotive, sve su to legitimna pitanja, ali stoji i pitanje tko će uz golgetera Bijelih preuzeti odgovornost. Stoji i pitanje kako će momčad reagirati kada "Livajin top" nije kalibriran. Livaja je dugo nosio momčad, a može li momčad ponijeti Livaju, također je legitimno pitanje. Jer teza da jedan igrač ne može sam donijeti prvenstvo spušta odgovornost na sve igrače u poljudskoj svlačionici.


LIVAJA U HNL-U

2023./24.: 7 nastupa, 4 gola, 2 asistencije

2022./23.: 34 nastupa, 19 golova, 13 asistencija

2021./22.: 34 nastupa, 28 golova, 7 asistencija

2020./21.: (proljeće): 15 nastupa, 6 golova, 7 asistencija

Linker
19. rujan 2023 16:17