PAUN PAUNOVIC Cropix
KAKVA SEZONA!

Jedan je hajdukovac napravio iskorak veći i od Livaje: Od igrača na posudbi do reprezentacije u godinu dana!

Napravio je golemi pomak u igračkoj karijeri, a to mu je uspjelo u vrlo kratkom razdoblju
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. lipanj 2022. 14:56

Tko je ostvario najveći napredak kroz proteklih godinu dana u dresu Hajduka? Dario Melnjak je junak Hrvatskog nogometnog kupa, Marko Livaja je napravio golemi iskorak postavši najbolji strijelac HNL-a i vrativši se pritom u reprezentaciju Hrvatske. Međutim, ima jedan igrač koji je napravio još više od “desetke” Bijelih. Imao je puno nižu startnu osnovu, međutim, činjenica jest da je od igrača iz Šibenika došao do prvotimca Hajduka i debija u nacionalnoj reprezentaciji.

Veliki talent

Emir Sahiti je taj, igrač koji je s 23 i pol godine prije dva dana debitirao za Kosovo i to u susretu Lige nacija protiv Sjeverne Irske. Na stadionu Fadil Vokrri u Prištini zaigrao je Sahiti od 88. minute za Kosovo. S obzirom na to da je Livaja zbog koronavirusa morao otkazati poziv za Vatrene, a Jani Atanasov ozlijeđen završio sezonu, Sahiti je jedini A reprezentativac iz Hajduka u lipanjskim internacionalnim akcijama. Zato je još zanimljiviji put veznjaka koji je u godinu dana od igrača na posudbi u Šibeniku došao do nastupa za reprezentaciju. Ovog puta krenut ćemo od kraja...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

SAHITIJEVA SEZONA

Ukupno nastupa 39

Odigranih minuta 2376

Cijelih utakmica 4

Zabilježenih startova 29

Ulazaka s klupe 10

Izlazaka iz igre 25

Postignutih golova 7

Upisanih asistencija 8

Žutih kartona 2

Crvenih kartona 0

Manje od šest mjeseci je prošlo otkad je Sahiti dobio državljanstvo Kosova jer do tada je igrao za niže uzrasne kategorije Albanije. Preciznije, zabilježio je 11 nastupa za albansku reprezentaciju U-21, za koju je postigao i dva pogotka. Prethodno je igrao i za Albaniju U-19, ali sve se promijenilo u prosincu prošle godine kada je dobio poziv igrati za Kosovo.

- Dobrodošao kući! - tako su Sahitija pozdravili prilikom prelaska iz Albanije u dres Kosova.

Da bismo dobili širu sliku u kompletnoj priči oko Sahitijeva izbora A reprezentacije, treba znati životne detalje jer Sahiti je bio talent na nivou Vlašića i Balića, koji su za Bijele debitirali prije navršenih 17 godina. Sa 16 godina i 11 mjeseci zaigrao je Sahiti za Rabotnički u prvenstvu Sjeverne Makedonije.

- Rođen sam u Zemunu, s pet mjeseci obitelj se preselila u Prištinu. S pet godina počeo sam igrati u klubu Ramiz Sadiku, odakle sam prešao u Prištinu, zatim u Trepču, vratio se u Prištinu, da bih sa 16 godina otišao u Rabotnički. U manje od godinu dana debitirao sam za Rabotnički, igrao potom Europsku ligu s 18 i pol godina. U veljači 2018. stigao sam na posudbu u Hajduk B. Trenirao sam, igrao neke utakmice, a na ljeto sam potpisao ugovor s prvom momčadi - ispričao je Sahiti svoj nogometni i životni put.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Za Hajduk je potpisao s nepunih 20, ali trebalo mu je dosta vremena kako bi svima dokazao da je klasa za Bijele. Jesen 2018. je odigrao za B momčad Bijelih, na proljeće je već napredovao s četiri nastupa za prvu momčad. Unatoč debiju za prvu momčad, nije se nametnuo, dapače, izgubio je sezonu 2019./20. Nikad objašnjeno kako i zašto. Ali, vratio se karakterom, snagom volje. U trenutku kada više nitko na njega ozbiljno nije računao otišao je na posudbu u Šibenik.

Bio gotovo otpisan

U sezoni 2020./21. zabio je sedam zgoditaka među kojima se ističe pogodak za Narančaste u prvoj povijesnoj pobjedi nad Dinamom u Maksimiru (2:1). Nije taj pogodak bio ključan, ali je sigurno pogurao Sahitija prema povratku. Pred dvije godine bio je gotovo otpisan s opcijom otkupa ponuđenoj Šibeniku u visini od 400.000 eura. Dvije godine kasnije Sahiti ima produžen ugovor u Hajduku do 2025. Sportski direktor Mindaugas Nikoličius je promptno reagirao, čvrsto vezao Sahitija, koji je povratkom iz Šibenika krenuo u sezonu iz snova. Novi ugovor slijedio je status prvotimca, zatim prelazak u reprezentaciju Kosova. I nije tu bio kraj jer stigao je i trofej pobjednika Kupa s Hajdukom i debi za Kosovo. Ukupno je odigrao 39 utakmica postigavši pogotke u sva tri natjecanja.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Sahiti je uz Marina Ljubičića jedini igrač Bijelih koji je prošle sezone zabijao u HNL-u, Kupu i europskim kvalifikacijama. Kakva sezona za 23-godišnjeg igrača, koji može odigrati i veznog i krilnog. Nije slučajno stigao u status igrača od kojeg se očekuje milijunski posao ovog ljeta...

23

godine ima Hajdukov ofenzivac rođen u Zemunu

1,5

milijuna eura vrijednost je Sahitija prema TM-u

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:52