Ronald Goršić/Cropix
INTRIGANTAN SUDAR

Jedan od dvoboja o kojemu ovisi derbi: Oružje Modrih bit će najveći test dosad za Dialla

Dvojica vršnjaka sučelit će se u nedjeljnom derbiju, a mogao bi to biti vrlo važan duel
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. prosinac 2023. 12:46

Takuro Kaneko prometnuo se u posljednjih 45 dana u prvo ime Dinama. Asistencije, pogoci, sve što su Modri napravili u ofenzivnom dijelu, najvećim je dijelom u zadnjih mjesec i pol dana bilo s potpisom Japanca.

Kako će Hajduk zaustaviti hitronogog 26-godišnjaka, koji je ovog ljeta u Maksimir stigao na posudbu iz Sappora? Rješenje se zove Ismael Diallo, Kanekov vršnjak, šest mjeseci stariji bek iz Obale Bjelokosti. Puno je detalja povezalo karijere Kaneka i Dialla po ulasku u hrvatski nogometni prostor. Ljetos su obojica stigli na “mala vrata”, Diallo kao alternacija za Melnjaka, a Kaneko kao “drugo rješenje” na desnom krilu iza Špikića.

Na početku su obojica dobivali prigode, ali nisu se istaknuli. Dugo nisu uspijevali od prinove doći do statusa pojačanja, međutim, istog vikenda pokrenule su se karijere Kaneka i Dialla ove jeseni. Posljednji listopadski bio je ishodište niza utakmica u ulozi startera za obojicu.

Igračka eksplozija

Kaneko je do tada smatran promašajem, prazna je bila njegova statistička rubrika u kojoj se nalazio tek pogodak protiv niželigaša Ponikvi u Hrvatskom nogometnom kupu, a onda je doslovno igrački eksplodirao. U šest uzastopnih utakmica upisao je pet asistencija i pogodak u HNL-u, čemu je pridodao i zgoditak u Kazahstanu za pečat na pobjedu Modrih 2:0 u dvoboju Konferencijske lige.

image
Ronald Goršić/Cropix

S druge strane, Diallo je odigrao sedam prvenstvenih u nizu, krenuvši od Slavena Belupa do utakmice s Lokomotivom u prošlom kolu. Na lijevom beku ukazao mu je Karoglan prigodu još dok je Melnjak bio zdrav. Na susretu u Koprivnici već je Diallo “čuvao” leđa Melnjaku, koji je zaigrao ofenzivnije ispred Bjelokošćanina. Teškom ozljedom Melnjaka postao je Diallo standardni lijevi bek, više nije bilo pitanja hoće li igrati bočnog ili će biti alternacija za stopersku poziciju kao na startu ove natjecateljske sezone.

U nedjelju će Bjelokošćanin imati najveći test karijere u Hajduku, imat će najjačeg protivnika s druge strane. Kaneka krasi brzina i kvalitetan centaršut, dok je Diallo klasični bek s primarnom sklonosti defenzivi. Rijetko prelazi na protivničku polovicu, dosad je upisao asistenciju protiv Istre, budući da je obrana njegova primarna zadaća. Kada nisko čeka protivnika, uglavnom uspješno ispunjava zadani cilj. U zadnjih sedam dvoboja igrao je direktno protiv Libera, Topića, Gržana, Bukvića, Mitrevskog, Lisice, Solde i Šotičeka.

image
MIRKO FERLIN/Cropix

Uz respekt prema svim nabrojanim, Kaneko je ipak u najboljoj formi, stoga će Diallu trebati pomoć suigrača. Sahiti ili tko god već bude ispred njega morat će zatvarati ulaze Moharramija, koji je bolji u izletima na suparničku polovicu nego brani vlastiti prostor. Hoće li pritom pomagati i stoper Uremović ili Krovinović iz sredine, tema je o kojoj bi se moglo dugo razgovarati. Ali, nema spora da je Diallo dobio veliko povjerenje Karoglana jer dosad se nitko nije naigrao pored Bjelokošćanina.

Segment iskustva

Nije se Hajduk probijao po desnoj strani protivničkih napada jer Diallo je na visokoj razini držao obrambenu koncentraciju. Ali, mora se priznati da nije imao ni tako brzog igrača s druge strane. Kao što ni Kaneko nije imao tako čvrstog suparnika poput Dialla. Snažni bek kojem ne manjka ni hrabrosti, ali ni brzine. Slični su u segmentu iskustva, s tim da bi čak Diallo s igranjem u francuskoj Ligue 1 bio ipak malo ispred Kaneka, koji je do Dinama bio u isključivo u Japanu.

Zanimljiv je to dvoboj u svakom slučaju. Sudar dva igrača koji su u Hrvatsku došli podignuti karijeru jer Diallo je prošle sezone s Ajacciom ispao u drugu ligu, dok je Kaneku epizoda u Dinamu prvi izazov izvan Japana u već zrelom igračkom dobu. Obojica su na dobrom putu jer prije nekoliko mjeseci nisu ni slutili da će biti u najvećem hrvatskom derbiju, a danas su važni protagonisti. Igrači od čijeg međusobnog ogleda može ovisiti i konačni rezultat. Čvrsti Bjelokošćanin i brzi Japanac premijerno će se predstaviti u nedjelju na velikoj sceni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 04:04