Nikola Kalinić sa suigračima

 Joško Ponoš/Cropix
BLIŽI SE KRAJ

Jedan od najplaćenijih hajdukovaca pred teškom odlukom: na Rujevici bi mogao odigrati zadnju utakmicu karijere!

Za igrača takvog iskustva minutaža je poražavajuća, pa i ponižavajuća
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. svibanj 2023. 20:29

Nikola Kalinić rijetko igra, ali nije ozlijeđen. Najčešće je to pitanje lebdjelo zrakom, provlačilo se medijskim prostorom, međutim odgovor je jednostavan. Iskusni centarfor je spreman, ali sjedi na klupi. Neiskorišteni potencijal za klupski napredak.

Drukčije se ne može okarakterizirati igrač golemog iskustva koji je u klupskom nogometu prošao kroz Milan, Atletico Madrid, Romu, Fiorentinu, Blackburn, s Dnjiprom zabijao u finalu Europa lige. Iza Kalinića je više od desetljeća nogometa na visokoj razini, ali na proljeće u Hajduku uglavnom imao ulogu promatrača. Pomalo deprimirajuće za nogometaša koji je na Poljud stigao s dvije ambicije. Jednu će očito brzo ispuniti, jer razvidno je da je njegova igračka karijera ušla u zadnje tjedne.

- Želim s Hajdukom osvojiti naslov prvaka i jasno, završiti karijeru u Hajduku - govorio je i ove zime kada smo razgovarali na pripremama u Istri.

Naslov prvaka ove sezone s Hajdukom neće osvojiti, ali s druge strane, sve je bliži igračkom umirovljenju, jer evidentno je da trener Leko ne vidi Kalinića. Ni ovog proljeća, a kamo li u budućnosti. Štoviše, skromnom minutažom polako tjera Kalinića na razmišljanje o kraju igračke karijere. Jer, ako se ne dogodi neki iznenađujući preokret u stručnoj piramidi, Nikola Kalinić u aktualnom sazivu struke na Poljudu nema svoje igračko mjesto i sigurno će na kraju sezone završiti igračku karijeru.

Ugovor s Hajdukom ističe mu ovog ljeta, ali ugovor je najmanji problem. Kalinić s Hajdukom ima dogovor ostati u klubu i nakon prestanka igračke karijere, ali o tom pitanju konkretnije će se razgovarati tek nakon što Kalinić i službeno zaključi igranje. Finale Kupa na Rujevici doima se kao sjajna prigoda za posljednju utakmicu velike igračke karijere, jer Kaliniću takav događaj i nedostaje u sportskom životopisu.

image

Nikola Kalinić

TOM DUBRAVEC/Cropix

U karijeri ima upisana dva trofeja, Superkup s Atleticom i Kup Hrvatske s Hajdukom, međutim u oba susreta nije zaigrao. Jednom je ostao na klupi, a drugi put je izostao zbog koronavirusa. Nedostaje mu nastup u finalu, u trofejnoj utakmici, pa iako ušao s klupe kako ga već Leko i koristi kompletno proljeće. Rujevica bi zaista mogla biti zadnja utakmica karijere, jer razvidno je da Kalinića neće biti ni sljedeće sezone u planovima aktualnog trenera, a jedna polusezona testiranja granica strpljenja već je bila dovoljna. I previše.

Frustrirajuća situacija

S 35 godina, s bogatom internacionalnom karijerom i nadasve natjecateljskom ambicijom iskazanom pri povratku na Poljud u veljači prošle godine, nikome ne bi bilo lako prihvatiti ulaske s klupe u kasnim fazama dvoboja kao primjerice kod 0:3 u Puli gdje ga je Leko poslao na travnjak u 86. minuti. Cijelo proljeće je Kalinić, osim susreta na Rujevici, počinjao s klupe. Na početku se mislilo da je problem u oporavku od ozljede, jer Leko je pred proljetnu premijeru sa Šibenikom ustvrdio "Kalinić još nije na 100 posto". Međutim, sličnu izjavu plasirao je i nakon mjesec dana, pred utakmicu s Goricom krajem veljače.

- Kalinić još nije spreman za 90 minuta - poručio je Leko pred nepuna tri mjeseca.

Upravo je u tom susretu Kalinić ušao s klupe, dobio 29 minuta postigavši pobjednički pogodak (2:1). Međutim, kao da ga je taj zgoditak "prikovao" za klupu, jer u sljedeća četiri dvoboja tek jednom je dobio 20-ak minuta, a trener je preferirao Mlakara koji očito po trkačkom kapacitetu više odgovara Lekinoj viziji nogometa. Nije Leko Kalinića koristio u tri jaka susreta, s Dinamom, te na dva gostovanja u Osijeku, a minutažu je jedino dobio u porazu s Lokomotivom na Poljudu.

image

Ivan Leko

Vojko Bašić/Cropix

Od tada je imao jednu ulogu startera (Rijeka) i pet ulazaka s klupe kroz minutažu u rasponu od četiri do 20 minuta! Za igrača Kalinićevog iskustva i godina zaista poražavajuće, možemo reći i ponižavajuće. Jer, ponovno je protiv Istre ušao u 86. minuti, isto u travnju na Poljudu kao i u siječnju u Puli. Logika klupskog razvoja kod momčadi koje žive od prodaje igrača uvijek govori da je takva "minutaža na kapaljku" dragocjena za juniore poput Antunovića, ali frustrirajuća za igrače internacionalne klase kao što je Kalinić.

Htio je otići s titulom

U Hajduk se Kalinić vratio prije 15 mjeseci pun želje i ambicije, a danas čeka kraj sezone za donošenje teške, ali logične odluke. Pritom treba otkloniti bilo kakvu priču o novcu. Kalinić je odlaskom iz Verone oprostio dio potraživanja klubu iz grada Romea i Julije, a da je htio osobnu zaradu staviti na prvo mjesto ne bi u karijeri odbio 15 milijuna eura po sezoni u Kini još u doba kada je bio igrač Fiorentine. Pritom je dobro znano da je pri odlasku iz Verone imao i ponudu iz Saudijske Arabije, ali Kalinić je već rekao "samo Hajduk, u mom klubu završavam karijeru".

Doduše, nije planirao ovakav oproštaj, htio je otići s titulom, s doprinosom Hajduku. Četiri pogotka u 20 nastupa ove sezone preskromno je za igrača koji je trebao biti jedan od najvažnijih nositelja igre. Ali, u tih 20 nastupa samo je četiri puta bio starter, od toga jednom ovog proljeća kada nije imao problema s ozljedama. S 35 godina i međunarodnom karijerom koju je ispisao na kraju je ipak naučio sve istrpjeti u klupskom interesu. Ali ide kraju karijera solinskog centarfora.

Kalinić od povratka u Hajduk

Sezona 2021./22.

12/17 nastupa (71 %)

769/1530 minuta (50 %)

9 puta starter

6 puta izašao

3 puta ušao s klupe

4 pogotka

2 asistencije

Sezona 2022./23.

20/41 nastupa (49 %)

493/3690 minuta (13 %)

4 puta starter

5 puta izašao

16 puta ušao s klupe

4 pogotka

2 asistencije

13. po broju nastupa u Hajduku ove sezone

27. po broju minuta u Hajduku ove sezone

Kalinićeve ozljede i pehovi u Hajduku kroz 2022.

U nešto više od godinu dana igranja u Hajduku silne je pehove s ozljedama imao Nikola Kalinić. I sam je priznao "nikada kao u 2022. godini". Otkad je došao stalno su ga pratile ozljede, nestvarno zvuči popis svih ozljeda i pehova koje su pogodile Kalinića u protekloj kalendarskoj godini. Od samog povratka u bijeli dres, već u travnju prošle godine, imao je problema s ramenom, pa je mjesec dana kasnije morao proći i koronu. U najgori trenutak, u finišu sezone zbog čega je propustio finale Kupa na Poljudu s Rijekom.

Prošlu sezonu je završio s koronom, a novu započeo lomom nožnog prsta u Superkupu s Dinamom na Maksimiru. Stanka je potrajala 40 dana, ali već u drugom nastupu nakon oporavka dobio je laktom u nos u Valenciji protiv Villarreala. Ali, ni tu nije bio kraj nevoljama, jer zbog te ozljede dobio je zaštitnu masku za trening, ali kada se pehovi nižu onda se dogodi da zaštitna maska probije šavove na licu! Samo 20 dana nakon ozljede u Španjolskoj, slijedila je najteža, problem s rupturom bedrenog mišića u dvoboju s Istrom zbog čega je igru napustio već nakon 15-ak minuta igre. Pokušao se na travnjak vratiti mjesec dana kasnije za derbi s Dinamom na Poljudu, međutim uranio je s povratkom, ozljeda se obnovila i stanka se nastavila sve do početka zimskih priprema. Tri i pol mjeseca Kalinić je bio "out" da bi pripreme u Novigradu dočekao zdrav i spreman. (jr)

Linker
18. svibanj 2024 11:45