Luka Vušković mogao bi debitirati na derbiju
 

 TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
BIJELI WUNDERKIND

Jedan od najvećih Hajdukovih talenata stiže na Maksimir, u derbiju ima priliku ispisati povijest

Mnogi smatraju da je mladi Hajdukovac ‘novi Gvardiol‘, a neki će reći da je i bolji od njega
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. veljača 2023. 18:42

Luka Vušković danas puni 16 godina, potpisao je petogodišnji ugovor s Hajdukom, a u nedjelju dolazi na Maksimir! Jedan od najvećih talenata omladinske škole s Poljuda u prilici je postati najmlađi debitant Bijelih u HNL-u, te ujedno poravnati i rekord Marka Dabre, koji je u ožujku 2013. godine, u dresu Cibalije, nastupio u HNL-u s navršenih 16 godina i dva dana. Točno toliko imat će i Vušković ako u nedjelju na maksimirskom travnjaku dobije prve prvoligaške minute!

Vušković trenira s prvom momčadi, putuje s momčadi na najveći derbi hrvatskog nogometa, a time su dva temeljna preduvjeta ispunjena. Jasno, ostaje onaj treći, najvažniji, minutaža u derbiju.

Najveća nada Dalmacije

Luka Vušković odavno je prepoznat kao wunderkind. Poseban igrač. S nepunih 12 godina, na promociji Akademije Luka Kaliterna, držao je mladi Vuškovića pozdravni govor u ime igrača iz omladinske škole. U kadetskoj dobi već je igrao prijateljske utakmice, čak i zabijao za prvu momčad u međunarodnim utakmicama.

Za seniore je debitirao u kasno ljeto prošle godine, s 15 godina, 7 mjeseci i 1 danom! Igralo se u Baškoj Vodi, test-utakmica protiv Uranije, koju će Luka Vušković sigurno najduže pamtiti. U međuvremenu je igrao test-utakmice za prvu momčad, postigao pogodak Schalkeu u prijateljskom dvoboju (4:3) pred dva mjeseca na Poljudu.

Za prvu momčad je igrao prijateljske, a za juniore s nepunih 16 godina zabijao u Ligi prvaka mladih. Vušković je autor jedinog pogotka u pobjedi protiv Šahtara (1:0) za prolaz u osminu finala. Ali, u tom susretu zaradio je i crveni karton, zbog kojeg u utorak (28. veljače) na poljudskom stadionu nama pravo nastupa u osmini finala kontra Manchester Cityja. Ali, stječe pravo nastupa protiv Dinama.

Nedavno je proglašen i najvećom nogometnom nadom Dalmacije.

- Puno mi znači ova nagrada. Prošli put mi je brat osvojio ovu nagradu, a sada se ta obiteljska nastavila. Nadam se da ću što prije debitirati za Hajduk i vjerujem da ću osvojiti što više trofeja za splitski klub - izravan je bio Luka Vušković na nedavnoj svečanosti u Hrvatskom domu.

Podsjeća na Gvardiola

Sve smo kronološki posložili, ponudili i pravni segment, ali kakav je igrač Luka Vušković? Sjajan, reći će svi koji su ga gledali. Navijači prije svih, budući da je oduševljavao pristalice Bijelih i na pripremama ove zime u Istri. Da, prošao je Vušković pripreme s prvom momčadi i pritom nije bilo pitanja tipa “kako je tako mlad ušao u kadar” jer Vušković sa svojih 195 centimetara izgleda impresivno, a njegova kontrola lopte još više pojačava dojam s naslovom “užitak ga je vidjeti na terenu”. Luka Vušković je stasiti stoper koji zna s loptom. Unatoč svojoj mladosti nema straha graditi akcije, izaći s loptom na suparničku polovicu. Igra nogomet, nije branič koji se isključivo bavi obrambenim zadaćama. Odličnu motoriku prati i sjajan skok, poglavito ofenzivni. Mnogi će reći “podsjeća na Gvardiola”, ali će pritom dodati “još je bolji od njega u tom godištu” jer Gvardiol je za Dinamo debitirao s 18 godina.

Jasno, ako sve ovo znaju Hrvati s tribina, kakve tek informacije imaju inozemni skauti? Stoga ne čudi da je i prije službenog debija za bijeli klub Luka Vušković već napunio medije vijestima o interesu velikana. Baš najvećih, od Paris Saint Germainea do Juventusa. Ugovor s Hajdukom ima do ljeta 2024. ali teško će Hajduk zadržati takvog igrača. Još ako krene sa serijom nastupa u HNL-u, ali da ne idemo predaleko, treba od nekud i početi. Derbi je savršena prigoda, zato za kraj ide logično pitanje - hoće li Leko posegnuti za Vuškovićem? O tome se priča već mjesecima, zna se kada je Vuškoviću rođendan, nestrpljivo se čeka njegov debi, a kompletne pripreme odradio je igrajući Lekin sustav 3-5-2 u tercetu sa Simićem i Prpićem. Prva “trojka” u Istri su bili Awaziem, Borevković i Melnjak, ali dvojica su zbog ozljeda “out”. Ali, sustav nije ključni za Vuškovića jer u juniorima je ionako igrao u sustavu s četvoricom u zadnjoj liniji. Pitanje je samo što o svemu misli Leko, koliko Vuškovića vidi spremnog da već u derbiju upiše prve prvoligaške minute.

Derbi dobivaju iskusni

Doista, staviti Luku Vuškovića, “friškog” 16-godišnjaka u derbi, da poravna rekord HNL-a ili ipak ne intrigantna je dvojba. Prije više od deset godina, u rujnu 2012. godine na Maksimiru, Mišo Krstičević je stavio 16-godišnjeg Josipa Bašića, a onda je, prisjetimo se, Ante Čačić u igru gurnuo Halilovića da bude najmlađi debitant hrvatskog prvenstva.

- Ne treba se zamarati tim pitanjem. Može Vušković ući ako se vodi, neka zatvori utakmicu, ali o tome ne treba razmišljati,. Suvišno je to pitanje jer derbi dobivaju iskusni, uz jednog ili dvojicu mlađih - mišljenje je koje nam je iznio Ante Miše.

Što se tiče samog Vuškovića, nema upitnika glede spremnosti. Uostalom, odrastao je u nogometnoj obitelji, u posljednjih 20-ak godina debije za Hajduk već su upisivali njegov stariji brat Mario i otac Danijel. Na redu je i - Luka Vušković!

NAJMLAĐI DEBITANTI U PRVOJ HNL

1. Marko Dabro

(Cibalia, 2013.)

16 g 0 m 2 d

2. Viktor Damjanić

(Šibenik, 2021.)

16 g 0 m 4 d

3. Lovro Zvonarek

(S. Belupo, 2021.)

16 g 0 m 4 d

4. Dominik Križanović

(Cibalia, 2017.)

16 g 0 m 19 d

5. Ivan Bikić

(Šibenik, 2022.)

16 g 0 m 21 d

Tri utakmice kazne za crveni protiv Šahtara

Luka Vušković dobio je tri utakmice suspenzije za Ligu mladih UEFA-e zbog crvenog kartona kojeg je zaradio u dvoboju play-offa sa Šahtarom. Zbog toga nema pravo igranja u osmini finala s Manchester Cityjem, ali i dvije sljedeće utakmice. Teoretski gledano, imao bi pravo nastupa u finalu Lige prvaka mladih, međutim, Hajduk ima i mogućnost žalbe na odluku o suspenziji koja je pristigla iz Nyona.

- Ispisali samo povijest, pokazali da smo mi Hajduk. Bilo je gusto, ali dobili smo. Capan i ja smo vježbali na treninzima ovu kombinaciju i to nam se isplatilo. Gađao sam mrežu i pogodio. Crveni karton? On je mene prvi udario, pa sam i ja njega, slučajno - kazao je Vušković nakon utakmice sa Šahtarom, utakmice u kojoj je upravo on bio strijelac pogotka kojim su Bijeli eliminirali ukrajinsku momčad u play-offu Lige prvaka mladih na Poljudu. (jr)

NAJ, NAJ, NAJ...

] s 15 godina, 6 mjeseci i 19 dana postao najmlađi Hrvat ikad u UEFA Ligi mladih

]s 15 godina, 7 mjeseci i 1 danom debitirao za seniore Hajduka u prijateljskoj utakmici

]s 15 godina, 7 mjeseci i 10 dana postao najmlađi hrvatski strijelac u Ligi mladih UEFA-e



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

Pred nama je najveći hrvatski derbi između Dinama i Hajduka, a u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom donosimo sve o toj utakmici. S kime u napadu trebaju krenuti Čačić i Leko? Je li ovo prava pozornica za debi 16-godišnjeg Vuškovića? Odgovaramo na ta pitanja, ali i na sva ostala oko uzbudljivog 23. kola SuperSport HNL.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. svibanj 2024 08:11